Iedereen wil worden liefgehad nietwaar en dat is het verkeerde uitgangspunt. Dat begint omdat een kindje, een klein kindje niet lief kan hebben, niets kan zeggen, niets kan doen, niets kan geven, het kan alleen maar ontvangen, krijgen. Het beleven van liefde voor een klein kind is: krijgen. Krijgen van de moeder, krijgen van de vader, krijgen van broers, zusjes, krijgen van visite, van onbekenden, altijd maar krijgen. Dus de eerste ervaring die zich diep nestelt in het onderbewustzijn van een kind is dat liefde iets is dat het moet krijgen.

Dus allemaal vragen ze: geef ons liefde

Hier ontstaat het probleem, omdat iedereen een kind is geweest en iedereen dezelfde drang heeft om liefde te krijgen, niemand wordt er op een andere manier geboren.

Dus allemaal vragen ze; “geef ons liefde” en is er niemand om te geven want de andere persoon is op precies dezelfde manier grootgebracht. Je moet er dus attent en bewust op zijn dat dit akkefietje uit je prille jeugd niet de overhand krijgt in jouw geest.

Gierig >> kwistig

Eerder dan te vragen “Geef me liefde”, begin het te geven… liefde geven is echt een heel mooie ervaring want je bent dan een keizer, je bent keizerin. Liefde krijgen is een heel kleine ervaring en het is de ervaring van een bedelaar. Wees geen bedelaar, wees een koning, wees royaal in ieder geval wat liefde betreft, want het is een onuitputbare kwaliteit in jou.

Het groeit door te geven, het sterft als je het vasthoudt

Liefde is geen kwantiteit, het is een kwaliteit, een kwaliteit die groeit door te geven en die sterft als je het vasthoudt. Als je er gierig mee bent, gaat het dood. Wees dus maar kwistig. Maak je niet druk over aan wie – dat is dus gierig: alleen liefde geven aan bepaalde personen die bepaalde kwalificaties hebben.

Als je liefde zoekt zoek dan eerst in jezelf en houd daarna van de wereld. Het eerste geheim is: vraag er niet om, en ga niet zitten wachten en denken dat je het misschien ooit gaat geven als het moment zich voordoet.. Geef het!

Het is nou niet dat je iets vreselijk kostbaars hoeft te geven, gewoon een handje helpen dat is voldoende.

Geef gewoon je liefde aan iemand. Het is nou niet dat je iets vreselijk kostbaars hoeft te geven, gewoon een handje helpen dat is voldoende. Wat je ook doet in vierentwintig uur, je zou het kunnen doen met liefde, en de pijn in je hart zal verdwijnen. En omdat je zo liefdevol bent, zullen mensen van je houden. Het is een natuurwet. Je krijgt wat je geeft. In feite, krijg je meer dan je geeft.

Het probleem is dat je een hart vol liefde hebt maar je bent gierig, krenterig, zuinig

Je kan tot meditatie komen vanuit veel verschillende invalshoeken; wie weet zal dit jouw invalshoek zijn. Leer te geven, en je zult zoveel mensen zien die liefdevol naar je zijn, die daarvoor nooit naar je keken, die zich nooit voor jou interesseerden. Jouw probleem is dat je een hart vol liefde hebt maar je bent zo gierig, krenterig, zuinig dat de liefde als een baksteen is geworden op je hart. Liever dan je hart te laten bloeien en gedijen heb je lopen hamsteren, je zat het op te potten.

En je zult smelten

Zo nu en dan heb je dus een moment van liefde, en daarna voel je het weer verdwijnen. Maar waarom een moment? Waarom niet ieder moment? Dat vraagt geen levend wezen zich ook maar af. Je kunt deze stoel aanraken met een liefkozende hand. Maar waarom één hand? Het hele ding hangt af van jou, niet van hetgene waarnaar je het adresseert. Je zult dan een enorme ontspanning ervaren en een groot verdwijnen van je zelf- je zelf dat een last is – en je zult versmelten in het geheel.

Geen dokter

Het is absoluut een disease, in de letterlijke betekenis van dat woord: het is een dis-ease (on-gemak). Het is niet een ziekte, geen dokter die kan je helpen. Het is gewoon een krampachtige staat van je hart dat eenvoudigweg meer en meer wil geven.

Misschien

Misschien dat je meer liefde hebt dan andere mensen, wellicht ben je welgestelder en maak je met je welgesteldheid een hoop ellende voor jezelf. Deel. Deel het zonder je zorgen te maken aan wie je het geeft. Wees niet zuinig. Geef het gewoon en je zult een enorme rust vinden en vrede. Dan zal dit je meditatie worden. Je kan vanuit vele richtingen tot meditatie komen; misschien dat dit jouw richting wordt. Liefde geven, niet zoeken. R.

Shine Silently – Nils Lofgren

Aanverwante artikelen op deze site

Disclaimer