Vrijstaat RoetzHenk Tijbosch en Badgastenkerkje maakten samen met diverse muzikanten, kunstenaars en journalisten een boek/CD rond dorpsgenoot de zanger Jacques Kloes. De titel: ‘Looking for Kloes’ is een woordspeling die Jacques weleens maakte op het podium wanneer hij het nummer Looking for clues van Robert Palmer ging zingen. Jacques Kloes werd geboren in Heemskerk, woonde in Beverwijk en Wijk aan Zee. Hij scoorde internationale hits met zijn activiteiten als zanger en componist.

Een van de instigatoren van het project Ab Winkel over de inhoud van boek en cd. ,,In de verhalen komen we echt een stapje dichter bij Jacques Kloes. Er worden door betrokkenen dingen verteld die lang niet iedereen weet. Zowel over zijn professionele loopbaan als over zijn privé-leven. We zijn blij dat we echt kunnen ingaan op zijn eerste levensjaren in Heemskerk. Maar ook over zijn twijfels als artiest.” Kloes komt overigens ook zelf aan het woord.

Kloes’ blues

De cd belicht zijn muzikale uitstapjes in de IJmond. ,,We brengen enkele maar beperkt bekende cd-opnamen, maar ook van live-registraties en dingen van de eeuwig stoffige plank. De nadruk komt te liggen op blues-achtige tracks.”

De actuele waarde van de muzikale nalatenschap van Kloes wordt benadrukt door een handjevol nieuw opgenomen cover-versies van Jacques en Dizzy Man’s Band. Bekenden van Jacques kropen in Wijk aan Zee achter de microfoon of pakten een instrument op. En daarmee is de ode aan de Wijk aan Zeeër met de strot compleet.

Ook zijn er portretten van Jacques gemaakt door Mirjam Berkhout, Eric Coolen en JP van der Meij. Deze werden geëxposeerd in het Badgastenkerkje, een paar zijn er nu nog te zien.

18 februari 2020. Muzikant Ruud Jansen houdt niet van uren pielen en proberen in de studio. In korte tijd neemt hij het nummer ‘Everyday in action’ op. Even later scheurt hij weg op zijn snelle booster.
16 februari 2020: Lucien en Paul spelen in de studio de saxofoons in de nieuwe uitvoering van ‘Everyday in action’ Dit mede door Jacques Kloes geschreven nummer is een parodie op de toen opkomende fitness rage. Het was een top 10 hit in 1976.

Dit alles om uiting te geven aan gevoel voor de in 2015 overleden dorpsgenoot Jacques (Sjaak) Kloes. Behalve dat Jacques een gewone Wijk aan Zeeër was die heel veel hield van het dorp, het strand en het café was hij vanaf jong tot oud ook professioneel zanger en liedjesschrijver.

Highs and lows

Is de titel van een van Jacques’ cd-albums. Zijn carrière kende hoogte- en dieptepunten. Hij kreeg internationaal succes, scoorde met Dizzy Man’s Band een rij grote hits, verdiende geld, betrok een huis aan de sjieke Beverwijkse Vondellaan, kreeg daar visite van wereldsterren als Rod Stewart, kreeg vervolgens te maken met mismanagement en belastingaanslagen, raakte alles weer kwijt, werd later uitbater van een muziekcafé in de Beverwijkse Nieuwstraat waar beginnende bandjes net zo welkom waren om op te treden als beroemde jongens en meiden.

In de maak: schilderij van Jacques Kloes

Blueszanger Kloes Bloes

De cd en het boekje belichten Kloes als blueszanger en samenwerker bij soms merkwaardige uitstapjes. Vrijwel alle muziek die op de cd komt is gemaakt op een IJmonds podium of in een IJmondse studio. Jacques Kloes werd geboren in Heemskerk, woonde in Beverwijk en Wijk aan Zee.