Angst is als duisternis. Wat kun je rechtstreeks aan duisternis doen? Je kunt het niet laten verdwijnen. Je kunt het niet wegdoen. Je kunt duisternis niet maken, niet aanzetten. Behalve licht aansteken is er geen enkele manier om iets met duisternis te doen. De weg naar duisternis leidt via het licht. Als je niet wilt dat het donker is, doe het licht dan aan. Maar je zult iets met licht moeten doen, en zeker niet met duisternis.

Het valse kan zonder steun geen stand houden

Iedereen wil bij een groepering horen- niet slechts één groepering, maar vele groeperingen. De één maakt deel uit van een religieuze groepering, een politieke partij, een rotary club en honderden andere mogelijkheden. Men wil zich vierentwintig uur per dag gesteund weten omdat het onechte zonder steun geen stand kan houden. Op het moment dat men alleen is begint men zich vreemd en raar te voelen.

Een ander kan jouw vraag: “wie ben ik” niet beantwoorden

Het is niet alleen jouw angst, het is ieders angst. Je geloofde van jezelf dat je iemand bent, en dan begin je plotseling in een moment van eenzaamheid, te voelen dat het niet zo is. Dat schept angst, wie ben je dan? Elke keer als je alleen bent, is er een diepe angst – omdat het gemaakte plotseling begint te verdwijnen. En het echte heeft wat tijd nodig. Je bent het jaren geleden kwijt geraakt. Een ander kan jouw vraag: “Wie ben ik?” niet beantwoorden. Jij zult daarachter moeten komen.

Meditatie is de moed om stil en alleen te zijn, het is stille ontspanning

Alle meditatietechnieken zijn een hulpmiddel om het valse te beëindigen. Wat men jou aanreikt is niet het echte- het echte kán niet gegeven worden. Wat gegeven kan worden, kan niet echt zijn. Het echte heb je al, het valse hoeft alleen maar weggenomen te worden. Meditatie is gewoon de moed om stil en alleen te zijn. Wachtend tot het echte zich openbaart. Het is geen handeling, het is niet iets dat je kunt doen, het is stille ontspanning.

Meditatie is niet rechtstreeks iets doen aan jouw gewelddadigheid, niet iets doen aan je jaloersheid, niet iets doen aan je haat. Het is: eenvoudig licht brengen in je huis en het donker verdwijnt. Duisternis komt niet en gaat niet, het is er altijd. Duisternis is afwezigheid van licht. Afwezigheden zijn niet bestaand. Ego is afwezigheid van bewustzijn. Angst is duisternis en liefde is licht.

Als je niet bang bent zal het tot bloei komen

Langzaam maar zeker ga je een nieuwe kwaliteit bij jezelf voelen. Een nieuwe levendigheid, een nieuwe schoonheid, een nieuwe intelligentie – die is niet van een ander geleend, die is in jezelf aan het groeien. Het heeft wortels in je existentie. En als je niet bang bent, zal het tot verwezenlijking komen, tot bloei.

Kijk heel nauwkeurig naar je angst observeer zoals een wetenschapper en het zal gaan smelten als een sneeuwvlok

In het begin is er niet veel verschil tussen een bangerik en een moedig mens. Het enige verschil is, dat de bangerik naar zijn angsten luistert en erin meegaat en de moedige mens ze terzijde schuift en doorgaat. Wat je angst ook is, pak het beet en kijk er minutieus naar, zoals een wetenschapper naar iets kijkt. En je zult verbaasd zijn, het zal gaan smelten als een sneeuwvlok. Tegen de tijd dat je het in zijn geheel hebt onderzocht, is het verdwenen. En wanneer er vrijheid is zonder angst, brengt dat zo een zegening dat er geen woorden voor zijn.

Omdat het leven reusachtig is

Iemand die in angst leeft, beeft altijd van binnen, staat voortdurend op het punt gek te worden omdat het leven reusachtig is. Als je voortdurend in angst leeft en er zijn allerlei angsten, je kunt een lijst maken en je zult verbaasd zijn hoeveel angsten er zijn – en je leeft nog steeds! Overal is gevaar voor infectie, ziektes, onheil, kidnapping, overheidsmaatregelen, terroristen… en dan, zo een klein leventje.

Groeien en licht

En tenslotte komt de dood, die je niet kunt vermijden, Je hele leven zal zo een donkere aangelegenheid worden. Laat de angst los! Je hebt de angst in je jeugd onbewust in je opgenomen, laat het nu bewust los en wordt volwassen. Dan kan het leven, vol licht worden dat intenser wordt naarmate je verder groeit.

Love Shines – Ron Sexsmith

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer