Het is een gouden moment wanneer je met iets wordt geconfronteerd dat haaks staat op je ideeën, je denkbeelden waarvan je tot nu toe hebt gedacht dat ze redelijk waren. Maar als ze echt redelijk zijn, waar ben je dan bang voor?

Kwaadheid is een dekmantel

Wat angst doet is: het maakt dat mensen zich afsluiten. Zij kunnen je niet horen – ze zijn bang om te luisteren. En hun boosheid is in feite hun angst op zijn kop, woede is de keerzijde van angst. Alleen iemand die vol angst zit wordt zo snel kwaad. Als hij niet kwaad wordt, zul je zijn angst kunnen zien. Kwaadheid is een dekmantel. Door kwaad te zijn probeert hij je bang te maken voordat bij jou het idee opkomt dat hij bang is.

Zie je de eenvoudige psychologie hiervan? Hij wil niet dat jij weet dat hij bang is. De enige manier is jou bang te maken, dan voelt hij zich volledig op zijn gemak. Jij bent bang en hij is het niet- en er is geen enkele reden om bang te zijn voor iemand die bang is. Hun kwaadheid is een poging zichzelf te bedriegen. Het heeft niets met jou te maken.

Muur waar achter je je kunt verschuilen

Deskundigen waarschuwen

Onthoud altijd dat woede gewoon angst laat zien; woede is angst die op zijn kop staat. Angst verschuilt zich altijd achter woede, angst is de andere kant van woede. Steeds als je bang wordt is kwaad worden de enige manier om je angst te verbergen, omdat angst je zal ontmaskeren. Kwaadheid trekt een muur om je heen op, waar achter je je kunt verschuilen.

I’m a scarecrow – Bintangs

Lied van Frank Kraaijeveld over een vogelverschrikker die verkikkerd wordt op een vogeltje.

Ik help je gewoon om je in alle richtingen open te stellen

Ik help je gewoon een beetje om je in alle richtingen open te stellen, zelfs als je voelt dat het ingaat tegen de opvattingen die je tot nu toe hebt gehuldigd. Je moet er juist dan in feite nog meer voor open staan omdat dit een kans, een gelegenheid is om te beoordelen of, wat je er ook over dacht, al dan niet juist is.

Het is een gouden moment wanneer je met iets wordt geconfronteerd dat haaks staat op je ideeën, je denkbeelden waarvan je tot nu toe hebt gedacht dat ze redelijk waren. Maar als ze echt redelijk zijn, waar ben je dan bang voor?

Luisteren naar het leven

Wees niet boos op het leven, het is niet het leven dat jou frustreert, het is jij die niet luistert naar het leven. Je hebt niet veel soorten energie. Jij hebt in feite maar één energie. Maar die energie gaat zitten in angst, boosheid, hebzucht, jaloersheid. Diezelfde energie – als je eenmaal wakker bent, gecentreerd in je zelf- verandert in gelukzaligheid, in extase, in dankbaarheid, in liefde.

Aanverwante artikelen op deze website: