Sinds de ontdekking van Epigenetica zo’n 15 jaar terug is duidelijk geworden dat onze genen direct reageren op gevoelens, activiteiten en uitwisselingen die wij hebben met onze omgeving: de voeding die je neemt, je sociale contacten, de sfeer thuis, op het werk, op school, hoe je beweegt, hoe je slaapt, hoe je voelt en denkt, de lucht die je ademt. Al deze dingen bepalen of bepaalde genen actief worden of niet. Dit noemt men gen-expressie.

Celbioloog/onderzoeker dr. Bruce Lipton onderzocht celmembranen volgens de principes van de kwantumfysica en kwam tot de ongelofelijke ontdekking dat genen worden in-en uitgeschakeld door externe factoren. Lipton’s ontdekkingen worden beschouwd als een van de grote doorbraken in de nieuwe wetenschap.

Mediteren en moleculen

Bij het beoefenen van mediteren, yoga of Tai Chi vinden er in het lichaam reacties plaats op het niveau van moleculen en cellen. Dit is onlangs aangetoond door onderzoekers van de Universiteit van Coventry (GB) en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ivana Buric, die promotieonderzoek doet bij zowel Coventry University als de Radboud Universiteit: ‘Onze resultaten laten zien dat yoga en mindfulness tegenovergestelde effecten op de gen-expressie hebben als stress of angst. Er is meer onderzoek nodig om die effecten volledig te begrijpen.’

Volgens de studie vertonen mensen die mediteren het tegenovergestelde effect van stress en angst; namelijk een lagere productie van NF-kB en cytokines, wat het risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals bijvoorbeeld de vorming van plaques in de aderen vermindert.

Chronische stress staat aan de basis van een groot scala aan ziekten en mediteren kan veel van deze ziekmakende effecten tegen gaan.

Ontspanning vermindert ontstekingsreacties

Hersenzenuwen nemen tijdens (chronische) zorgen of angst flink af in lengte en ook in het aantal vertakkingen, dit heet neuro-degeneratie. Hormonaal verandert er ook van alles. Het moderne, gejaagde en bezorgde leven stimuleert ook de productie van een molecuul genaamd ‘nuclear factor kappa B’ (NF-kB), waardoor de productie van cytokines, een bepaald soort eiwitten, stijgt. Cytokines veroorzaken ontstekingen op celniveau.

Dat is handig voor kortstondige stressreacties omdat dit het immuunsysteem een kortstondige boost geeft. Maar in onze huidige maatschappij waarin stress vaak langdurig aanhoudt, vormt dat serieuze risico’s die de kans vergroten op bijvoorbeeld aderverkalking, verstoorde slaap, dementie, kanker, burn-out en psychiatrische omstandigheden zoals depressie.

Dat ontstekingsprocessen een rol spelen bij angststoornissen ligt voor de hand omdat er een stevige relatie is tussen stress, HPA-as en het immuunsysteem. Acute en chronische stress verhogen de pro-inflammatoire cytokine niveaus. Deze kunnen de bloed hersenbarrière passeren. In de hersenen hebben ze belangrijke gedragsmatige effecten. 

Met dagelijkse Yoga of meditatiesessie heb je zelf de mogelijkheid om op een directe manier de ontstekingsgraad van je lichaam gezond te houden.

Invloed van stress op immuun respons, virussen, kanker en wondheling

Onderzoek heeft in kaart gebracht hoe stressvolle emoties het functioneren van witte bloedlichaampjes verandert. Stress vermindert witte bloedcel response op virus-geïnfecteerde cellen en op kankercellen. Daarbij zijn vaccinaties minder effectief in personen die gestresst zijn en ook gaat de wondheling bij gestresste mensen moeilijker. 

Frequentiespectrum en verspreiding van klankschaal

Je zegt: dit is een angstige tijd kunnen we er iets aan doen?

Het antwoord is: ja. En goedkoper kan het niet. Het is heel eenvoudig en het enige is dat je het gewoon moet doen. Meditatie is ongelooflijk krachtig. Mediteren is even helemaal rustig, niet nadenken helemaal in het hier en nu, gewoon innerlijke rust. En dan is een kwartier per dag in diepe ontspanning genoeg om je DNA schakelaartjes weer in de goede stand te zetten.

Angst sloopt, diepe rust, dankbaarheid, meditatie, liefde herstelt

Angst verandert de activiteit van NF kappa B. NF-kB werkt op heel veel systemen in het lichaam en ook op het immuunsysteem. Prof. Capel universiteit Utrecht: ” Meditatie is ongelooflijk krachtig. Even helemaal rustig, geen zorgen, laat nou alles even met rust. Een kwartier is genoeg om je DNA schakelaars te resetten.”

Plan dagelijks een half uur helemaal voor jezelf in. Heb je daar geen tijd voor? Plan dan anderhalf uur.

Disclaimer