Sommigen beseffen het als kind al, anderen pas wanneer de eerste grijze haren zich aandienen, nóg later kan ook maar ieder mens komt er een keer achter dat het leven eindig is. Soms proberen we dat besef zo snel mogelijk weer te verdringen, of we steunen de protestgroep tegen de dood. En toch hoeft dit je niet te weerhouden om dankbaar te leven en dankbaar te sterven.

“Oud genoeg zijn om te sterven is een verworvenheid en niet een nederlaag”

"Niet alleen verwerp ik de tortuur (lijdensweg) van een gemedicaliseerde dood, ik verwerp ook een gemedicaliseerd leven en mijn vastbeslotenheid wordt sterker naarmate ik ouder wordt. Terwijl de tijd die mij rest korter wordt worden de maanden en de dagen te dierbaar om in wachtruimtes zonder ramen door te brengen. Oud genoeg zijn om te sterven is een verworvenheid en niet een nederlaag. En de vrijheid die het brengt is het waard om gevierd te worden." B. Ehrenreich (leeftijd 79 jaar).

Barbara Ehrenreich is net zoals jij en ik en iedereen gewoon zomaar iemand en ook winnaar van de Erasmusprijs 2018. De Erasmusprijs is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instelling die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk terrein.

Barbara Ehrenreich en de koning bij de uitreiking van de Erasmusprijs 2018.

Kennis is nergens van afhankelijk

De reden waarom we doodgaan is om te begrijpen wat het leven is. Door los te laten. Want dan komen we in een situatie waar het ego niet mee kan dealen. De ultieme meditatie is: je overgeven aan de Realiteit. Hoe meer je aan het strijden bent des te groter is je conflict met de werkelijkheid en hoe meer je een loser bent. In diepe overgave verdwijnt het ego. En wanneer het ego er niet is wordt je voor het eerst bewust van het gene dat er altijd al was.

Het proces van denken kan alleen plaatsvinden in een zeer beperkte ruimte. Zolang we ons niet langer laten beperken door onze pogingen om de Realiteit te be’grijpen’, te benoemen, conceptueel te vangen, zal ook onze twijfel op slag verdwijnen omdat onze kennis dan niet langer losstaat van onze directe ervaring. Zien heeft geen denkbeelden nodig, geen taal of geheugen. De Boeddha zei: ‘Kennis is nergens van afhankelijk.’ Hierin ligt onze vrijheid.

De Waarheid en Realiteit kunnen niet het onderwerp zijn van geheimzinnige leringen of decreten. Iedereen kan de Waarheid zien. We hebben er alles voor in huis – op dit moment.

Onze levensstijl is de belangrijkste oorzaak van ziekte – niet veroudering.

“De kwaliteit van jouw dagen – en hiermee van jouw leven – wordt bepaald door twee factoren: jouw leefstijl én denkstijl. De moderne mens is misschien succesvol volgens de maatschappelijke norm, maar uit balans en onvoldaan. Zonder de juiste zelfzorg krijgt het lijf niet wat het nodig heeft. Signalen zoals moeheid en prikkelbaarheid zijn dan een logisch gevolg.

Heeft jouw lichaam mogelijk klachten over jou?

Neem leiding en investeer in je grootste kapitaal. Het is makkelijker en leuker dan je denkt. De investering is klein, het effect is onbetaalbaar.” Info: Oersterk Heemskerk

Zo kan het ook

Ze zijn er in iedere woonplaats en in elke straat; mensen die zich het kwakkelend patiëntendom niet zomaar laten aanleunen. Mensen die ‘het’ letterlijk niet meer slikken en in overleg met hun arts en hun (modern geschoolde ) leefstijl-therapeut, medicijnen afbouwen omdat ze de vrijheid vinden iets te veranderen aan de aanleiding van hun klachten. Er is zeker bij ´chronische ziektes´ die vroeger gewoon nog  de oorzaak in de naam droegen: suikerziekte en welvaartsziektes, meestal veel meer mogelijk dan passief te blijven rondhangen ‘in wachtkamers zonder ramen’ en met een levenslang abonnement op de apotheek. 

De meeste chronische klachten zijn zoals dat tegenwoordig heet epigenetisch  ‘om te keren’: Zoals je er in bent gekomen kun je er andersom ook weer uit. Afname van pijn, geen gedoe meer met spuiten, bloedmetingen en geen bijwerkingen meer van de middelen tegen de andere bijwerkingen, lekker slapen, rust in je hoofd, geen zweetaanvallen meer, langere en stabielere energie, een echt voldaan gevoel door volwaardig te eten, verbeterde kwaliteit van je vriendschappen, meer zin ervaren in het leven, het hangt allemaal samen maar geloof het vooral niet als iemand je het vertelt. 

 Wanneer je  van dingen proberen te ontwijken en te onderdrukken er helemaal begint ‘in’ te komen, wanneer je van outsider transformeert tot een insider verandert je hele leven en waarschijnlijk ook je relatie met de dood. 

Disclaimer