Een van de wreedste dingen die de mens is aangedaan, is dat men hem zorgelijk en serieus heeft gemaakt. Dat moest wel, want zonder de mens zorgelijk of serieus te maken is het onmogelijk hem volgzaam te maken. Alleen moedige mensen kunnen leven. De eerste stap om te kunnen leven is moed. Ondanks alle angsten die er zijn begin je met leven.

Het verlangen naar zekerheid

Waarom is er moed nodig om te leven? Omdat het leven onzekerheid is. Als je je te zeer bewust wordt van zekerheid, veiligheid, zal je afgesloten blijven in een klein hoekje, afgeperkt, ingesloten. Het lijkt er misschien veilig maar levend is het niet.

Er lijken veel oorzaken voor angst te zijn, maar uiteindelijk is alle angst terug te voeren op de angst van het ego voor de dood, het einde. Voor het ego loert de dood overal. En wanneer je verkeert in de toestand waarin je je identificeert met je verstand, beïnvloedt de angst voor de dood elk aspect van je leven.

In een angstige samenleving is ongelijk hebben synoniem geworden met doodgaan

Eckhart Tolle: “Zo is zelfs zoiets als de schijnbaar onbetekenende, ‘normale’, dwangmatige behoefte om in een discussie gelijk te hebben en de ander in het ongelijk te stellen het gevolg van de angst voor de dood. Als je je met een bepaalde mentale stellingname identificeert en je krijgt ongelijk, dan wordt jouw op het verstand gebaseerde zelfbesef als het ware met de dood bedreigd. Je kunt het je dus als ego niet veroorloven ongelijk te hebben.” In een angstige samenleving is ongelijk hebben synoniem geworden met doodgaan. Daar zijn oorlogen over gevoerd en ontelbare relaties zijn er op stukgelopen.

Wíj hebben gelijk…

Vertaald fragment van het liedje The Right Side Won van de Nederlandse groep What Fun:  er is geen twijfel, we hebben geen twijfel dat wij in ons recht staan, we moesten dit wel doen, helaas dat er mensen zijn gesneuveld, als jij niet ziet dat wij gelijk hebben dan zul je hun lot delen, want wij hebben gelijk, wij hebben gelijk, wij hebben gelijk, wij hebben… etc

Als je te zeer gehecht raakt aan angst verdwijnt de liefde

Een angstig bestaan bevordert niet alleen het psychologische verschijnsel cognitieve dissonantie, ook het onvermogen om de verbondenheid te voelen tussen jou en jezelf, tussen jou en je medemensen, tussen jou en de natuur, tussen jou en God. En als je moeite hebt met het zeggen, lezen of denken van het woord God zou je ook kunnen zeggen: met alle dingen die echt belangrijk zijn – schoonheid, liefde, creativiteit, vreugde, innerlijke vrede.

In plaats van te leven in angst kun je leven in liefde; deze twee staan lijnrecht tegenover elkaar. Gewoonlijk denkt men dat liefde en haat tegengesteld zijn. Dat is onjuist, dat zijn ze niet. Liefde en haat zijn dezelfde energie, liefde-haat is één energie.

Liefde kan haat worden. Haat kan ook liefde worden; ze zijn omkeerbaar. Ze zijn dus niet tegengesteld, ze zijn complementair.

Corry Konings

Pierre Kartner schreef het en Corry Konings zingt alsof zij het meent: ‘Want mijn liefde voor jou dat is nu toch enkel haat’. Huilen is voor jou te laat stond het grootste deel van het jaar 1970 (41 weken) in de Nederlandse Top 40, waarmee het lange tijd het langstgenoteerde nummer in die hitlijst was. Pas in 2014 raakte het lied die titel kwijt aan Happy van Pharrell Williams.

Liefde geeft moed om te leven

In werkelijkheid voelen we voor dezelfde persoon liefde en haat, die gaan altijd samen. Ze zijn geen vijanden, ze zijn vrienden. De ware tegenstelling is tussen liefde en angst. Die gaan nooit samen. Als je te zeer gehecht raakt aan angst, verdwijnt de liefde. Angst kan niet tot liefde worden omgezet, liefde kan niet tot angst worden omgezet. Ze zijn niet omkeerbaar.

Alleen liefde maakt je rijk. Angst verminkt, isoleert, verlamt en hoe meer je verlamd raakt, des te banger wordt je. Het is dus een vicieuze cirkel. Liefde geeft je vleugels, helpt je te ontspannen in het leven, ze geeft je moed om het leven op verschillende manieren te ervaren. Ze staat je de hele reikwijdte van het leven toe, ze is multidimensionaal. Ze is de hele regenboog, alle kleuren van het leven.

I’ve never seen any life transformation that didn’t begin with the person in question finally getting tired of their own bullshit.

Het eerste is dus: laat je angst los en zuig meer en meer liefde op. Vervang angst door liefde. Een levend mens heeft gewoon lief. Liefde is een natuurlijk fenomeen. De wereld mag minder serieus en meer gevoelig worden- wel oprecht natuurlijk-, maar minder serieus.

Liefde kent geen wet, het leven is wild, liefde is wild en God is absoluut wild

Een van de wreedste dingen die de mens is aangedaan, is dat men hem zorgelijk en serieus heeft gemaakt. Dat moest wel, want zonder de mens droevig of serieus te maken is het onmogelijk hem volgzaam te maken- een slaaf in alle dimensies: spiritueel een slaaf van een denkbeeldige verlossing (ook wel ‘oplossing’ genoemd) en psychologisch een slaaf omdat verdriet en ernst niet natuurlijk zijn… ze moeten aan het denken opgedrongen worden en ook lichamelijk een slaaf omdat een mens die niet kan lachen, niet echt gezond en heel kan zijn.

Rajneesh: “Liefde kent geen wet. Voor de zekerheid creëren we het huwelijk. Voor de zekerheid creëren we de maatschappij. Voor de zekerheid lopen we altijd op de platgetreden paden. Het leven is wild. Liefde is wild. En God is absoluut wild. Hij zal nooit in onze tuintjes komen, die zijn te beschaafd. Hij zal niet naar onze huizen komen, die zijn te afgesloten. Je zult hem nooit op platgetreden paden ontmoeten. Hij is wild. Verlies dat niet uit het oog, het leven is wild.”

Voor mensen die de liefde kennen is liefde de enige vorm van gezondheid

Macht en kracht heb je alleen maar nodig om iets schadelijks te veroorzaken. Voor al het andere is liefde genoeg, is compassie genoeg. Miljoenen mensen hebben het zwaar, ze lijden, ze willen dat iemand van ze houdt maar ze weten niet hoe ze moeten liefhebben en liefde kan niet bestaan als een monoloog, het is een dialoog een heel harmonieuze dialoog.

Zonder liefde kan een mens rijk zijn, gezond of beroemd maar hij kan niet gezond van geest zijn want hij weet niets af van iets met enige waarde. Gezondheid van geest is niets anders dan de geur van bloeiende rozen in je hart.

‘Als ik één ding kan is het liefhebben’ Frank Kraaijeveld en WaZ3 live in het Badgastenkerkje

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer