Als je het aan me zou vragen dan zou ik als de mogelijkheid bestond, niet kiezen voor een wereld zonder haat. Dat zou niet alleen een stomvervelende wereld zijn, zo’n wereld zou ook levenloos zijn. Lieflijk misschien, maar te zoet- je zult snakken en hunkeren naar een beetje zout. Als er een wereld zonder woede zou kunnen bestaan dan zou ik die niet verkiezen, want mededogen zonder woede is halfzacht en niet levensvatbaar.


Peper & Zout stelletje

Niet de wereld is verkeerd

Gezichten-, etiketten-, technieken veranderen, maar de problemen gaan door. Het gaat er niet om hoe je de wereld kunt veranderen. Niet de wereld is verkeerd – jij hebt het verkeerd. Het gaat erom dat je jezelf verandert: “Hoe moet ik ieder ander veranderen?” is de politieke vraag. Hoe moet ik mezelf veranderen?”, is de spirituele vraag.

Ruimte van binnen, zorgen dat je een groot huis bent

Meet nu eens niet met twee maten. Geef allebei de uitersten én het ertussenin de ruimte. Zorg dat jij een groot huis bent, schep genoeg ruimte van binnen en zeg niet: ik wil enkel mededogen en geen woede; zeg niet: ik wil alleen het hoofd en niet de buik en zeg niet: ik wil uitsluitend liefde, en geen haat. Zo’n instelling maakt je benepen, armetierig, eng. Schep ruimte voor beide.

Er is geen strijd tussen twee uitersten nodig

Er is geen strijd tussen twee uitersten nodig. Want er bestaat geen strijd. De strijd komt enkel en alleen voort uit je hoofd, uit alles wat je is geleerd, uit je opvoeding, je ervaring, je conditionering. Er wordt ons geleerd: heb lief en haat niet, maar hoe kun je liefhebben zonder te haten? 

Mededogen zonder ruimte voor woede is krachteloos, dat is mededogen zonder energie en zonder uithoudingsvermogen

Wanneer je eenmaal begrijpt dat er geen haat is maar alleen een situatie waarin honger wordt opgewekt, dan wordt haat de keerzijde van de medaille en wordt je liefde erdoor verrijkt. Dan wordt woede deel van medeleven en wordt je medeleven erdoor verrijkt. Mededogen zonder ruimte voor woede is krachteloos- dat is mededogen zonder energie. Woede en haat zijn niet tegengesteld aan liefde, complementair.

Mededogen met ruimte voor woede, heeft spankracht, uithoudingsvermogen. Liefde waarin geen ruimte is voor haat wordt muf.

Verder lezen

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer