In sommige vormen van meditatie, wordt er iets aan je gegeven waarop je kunt mediteren- bijvoorbeeld een visueel beeld zoals een chakra of mandala, of een geluid dat je kunt neuriën, maar het is niet noodzakelijk om het zo te doen. Je kan ook gewoon gaan zitten en niets doen en langzaam bewust worden van alles wat er gaande is, omdat je geen haast hebt en je nergens naar toe hoeft. Zeker weten dat dit voor sommige mensen niet makkelijk is.

Ongeduld

Je kan je ingeperkt gaan voelen en ongeduldig. Echter, als je het kalm aan doet, dan zul je die inperking niet voelen. Het is te vergelijken met iets zwaars optillen en omhooghouden – hoe meer je vecht tegen het gevoel van spanning, des te beroerder het wordt. Dus als je benen zeer gaan doen terwijl je mediteert of wanneer het echt niet comfortabel begint te voelen, dan is het mogelijk om een bepaalde mentale houding aan te nemen waarbij het ongemak gewoon verdwijnt.

Gelukzalige uitdrukking

Vraag niet: waar kan ik een Boeddhabeeld kopen, waar kun je die niet kopen?

Je kan dan het uitzonderlijke gevoel ervaren dat je krijgt als je naar het leven kijkt zonder er iets aan te hoeven doen, je kan het gewoon laten gebeuren zonder een gevoel van haast en zonder drang om het te willen verbeteren. Dat is waarom Boeddha in schilderijen en in beelden altijd wordt afgebeeld met een gelukzalige uitdrukking op zijn gezicht. Katten zien er ook zo uit, want zij kunnen tijdenlang stilzitten en gewoon kijken. Dan zeg jij misschien: dat is omdat ze niks beters te doen hebben.

Wonderbaarlijk contrast

Want wij worden verondersteld om steeds maar weer iets te verbeteren of iets te doen dat bijdraagt aan de wereld. Maar kluizenaars die een afgezonderd, eenzaam leven lijden en die de hele tijd mediteren doen enorm veel voor de wereld en alleen al het idee dat zulke mensen vandaag de dag nog steeds bestaan is prachtig en wonderbaarlijk voor iedereen. Het contrast van hun aanwezigheid toont hoe de rest van ons druk bezig is met zoveel stof te doen opwaaien.

Er wordt ons voorgehouden dat we ergens naar toe gaan, maar we zijn er al

Er wordt ons voorgehouden dat we ergens naar toe gaan, maar we zijn er al. Ondertussen komt al het stof dat we opwerpen doordat we zo druk rondrennen, onze neusgaten in en vervuilt het de hele boel. Dus gewoon weten dat er ergens diep in het bos kluizenaars bestaan is weten dat er een wereld is voorbij het stof. Een wereld vol met beekjes en met bloemen die maar weinig mensen ooit te zien krijgen.

Verborgen dal

Maaiseizoen in het beboste dal

Als we zouden horen dat er ergens een verborgen dal zou liggen met allerlei beekjes, bebossing en bloemen, dan zouden we willen dat het opengesteld wordt voor het publiek. We zouden er entreegeld voor gaan heffen, er boswachters in zetten en een schuur met machines en gereedschappen om de natuur te helpen, te verbeteren en te redden. Er zouden picknick plekken komen, speelweides, kampeerplekken, wandelroutes, Schotse Hooglanders, een vogelkijkut, een uitkijktoren en infopanelen die het allemaal uitleggen…

Een vogeltje dat op een hooglander landt is een hooglander

We zouden zo iemand een asociale egoïst noemen

Nog erger zou het worden wanneer wij er lucht van zouden krijgen dat er iemand – helemaal in z’n eentje- in die prachtige bloemrijke vallei zou wonen. Wij zouden die persoon een egoïstische hufter noemen en het gebied openstellen zodat iedereen er een kijkje kan nemen en in dat proces zouden we het hele dal verruïneren.

Ik woon tegenover een bos

Zelfs konijnen ;-)

Ik woon tegenover een bos. Het is vrij groot en dicht begroeid, het beslaat een behoorlijke oppervlakte. Soms denk ik dat het wel leuk zou zijn om het eens te gaan verkennen maar dat doe ik dan toch niet, want ik wil het niet verstoren. Je ziet er nooit mensen. Er zit een vos, die klimt af en toe bovenop een hoog duin en er zijn ook allerlei vogels, egels, zelfs konijnen en nog meer.

Essentieel voor onze geestelijke gezondheid

Ik denk dat ’t het beste is om het bos met rust te laten. Wanneer we het leven benaderen op een meditatieve, hands-off manier, dan hebben andere mensen daar baat bij, op dezelfde manier als een ongerept bos mensen iets goeds brengt. Het is essentieel voor onze geestelijke gezondheid. We hebben in het leven gebieden nodig waar niet mee gerommeld wordt.
A.Wtts Just So

Magic Forest ~ Fat Mattress Live

Liedje gecomponeerd door N. Landon en J. Leverton beiden spelend in Fat Mattress een band die werd opgericht door Noel Redding die vooral bekend werd als bassist bij Jimi Hendrix. In het filmpje hieronder speelt hij gitaar.

Take a look around you, what you see is where you are, the beauty will astound you, that’s around you and so far away, the magic forest, in the vales of darkness, in which you chose to hide, the tales are all around you, with a pathway deep inside, there is a forest that everybody knows, the magic forest where everybody goes

Aanverwante artikelen op deze website