Alleen gezichten en etiketten veranderen, maar de problemen gaan door. Het gaat er niet om hoe je de wereld kunt veranderen. Niet de wereld is verkeerd – jij hebt het verkeerd. Het gaat erom dat je jezelf verandert: ”Hoe moet ik mezelf veranderen?”, is de spirituele vraag. “Hoe moet ik iedere ander veranderen?” is de politieke vraag. Maar de politicus denkt dat dat okee is. Werkelijk, hij staat model voor hoe de wereld er uit moet zien. Hij/zij is het voorbeeld. En het is aan hem/ haar om het geheel te veranderen.

Wat de spirituele mens in anderen ziet, ziet hij ook in zichzelf

Wat de spirituele mens in anderen ziet, ziet hij ook in zichzelf. Als hij geweld ziet dan vraagt hij zich onmiddellijk af of er ook geweld is in hem. En hoe meer hij zoekt des te meer hij ontdekt dat hij de bron van alle kwaad is. Dan gaat het er niet meer om hoe je de wereld moet veranderen, dan gaat het erom hoe je jezelf verandert. En de verandering begint op het moment dat je één maat hanteert voor jezelf en voor anderen. Dan begin je al te veranderen.

Je kunt je gedachten niet controleren, je kunt je gevoelens niet controleren. Je bént je gedachten en je gevoelens. Met het los laten van de controle krijg je het. Dan heb je precies het soort van controle waar je naar zocht.

Het principe van eenheid, heel zijn is niet proberen om control te krijgen op de rest van de wereld. Dat zal de wereld alleen maar verstoren en tegen je in laten werken en je meer dan ooit het gevoel geven dat je afgescheiden bent, geen geheel met de wereld. De manier waarop je één kunt worden met het universum is door het te vertrouwen. 

Zonder brevet, diploma, zonder toestemming, zonder paspoortcontrole, zonder hekken en sloten, zonder instructiefilmpjes, zonder overheid, zonder experts, zonder technologische kennis, zonder plicht, dwang, zonder twijfel, zonder verantwoordelijkheidsgevoel en zonder het klimaat te veranderen vliegen, landen, jagen, zingen, paren en trekken zij en zij doen dat zonder ook maar te begrijpen hóe zij het voor elkaar krijgen.

De stroom vragen hoe die zou stromen

Wat wij denken is dat wanneer je in zo’n staat komt waarin je alles laat gebeuren, dat dan de stroom van gebeurtenissen helemaal op hol zou slaan, uit de hand zou lopen en we houden vast aan dat idee dat het dan totale chaos zal worden. En dit geldt vooral voor mensen die leven in de veronderstelling dat spontaan en natuurlijk gedrag betekent dat je dan alles gaat doen wat de wet en de sociale normen verbieden, maar als je dwars tegen de sociale normen ingaat zijn die normen op een omgekeerde manier nog steeds bepalend voor je eigen gedragingen en aan de stroom wordt dan niet gevraagd hoe die zou stromen – de stroom heeft helemaal niets te maken met aanvaarden of afwijzen van conventionele wetten en regels.

(Ook) wanneer de stroom niet extern gecontroleerd wordt controleert deze zichzelf

De bijna verbluffende verrassing is dat wanneer de stroom niet extern gecontroleerd wordt, deze zichzelf controleert. Er is dan automatisch geen gespannen sensatie meer die met je aan de haal gaat. Want jij bent de stroom en dat is nooit anders geweest.

Neem je waar dat je geest alsmaar redenen aandraagt om maar nooit aan dit experiment te beginnen? Dat is dan ook de reden waarom maar weinig mensen zo ver komen en waarom er zo weinig vertrouwen is dat het werkt zoals het werkt.

Liever proberen we eerst socialisme, communisme, corporatisme, nazisme, nationalisme, egoïsme, kapitalisme, kolonialisme, verlicht-despotisme, neo-liberalisme, cynisme, rationalisme / totalitarisme, globalisme, moralisme, … , … ikvergisme.

Advertentie

LAAT JE NIETS AANPRATEN OOK DIT NIET

Een eenvoudige oefening

Een eenvoudige oefening: kijk naar alles wat op je weg komt alsof je het voor het eerst ziet. Raak alles aan alsof je het voor het eerst aanraakt. Wat gebeurt er dan? Als je dat kunt dan zul je van je verleden bevrijd worden. Je zult verlost worden van de last, het vuil van alle opgedane indrukken. Maak je elk moment los van het verleden, zorg dat je het niet bij je draagt.

Nu

Alles stroomt en stroomt voort als een rivier. Zodra je bevrijd bent van het verleden en je ogen het heden zien, ga je het Bestaan binnen. En dat is een tweeledige binnenkomst: je gaat de ziel van alles binnen én je gaat jezelf binnen, want het heden is daarvoor de toegangsdeur. Alle meditatietechnieken proberen je op een of andere manier in het nu te brengen. Als je met een frisse blik door dezelfde straat kunt lopen is het een nieuwe straat.

Met een frisse blik de innerlijke wereld binnengaan

Als je een vriend kunt ontmoeten alsof hij een vreemde is. Als je je vrouw kunt zien zoals je haar voor het eerst zag toen ze nog een vreemde voor je was.. Je kent elkaars gewoonten, je kent elkaars reacties, maar de diepe zijnskern van de ander is je onbekend, blijft onaangeroerd. Kijk weer met frisse blik alsof je voor het eerst kijkt en je zult dezelfde vreemde zien. Niets, niets is oud, alles is nieuw. Dat geeft je een frisse blik. Je ogen worden onschuldig. Die onschuldige ogen kunnen zien. Die onschuldige ogen kunnen de innerlijke wereld binnengaan.

Life will find a way – The Wanderer & Ilse Oversier

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer