Ze zijn er in iedere woonplaats en in elke straat; mensen die zich het kwakkelend patiënt-zijn niet zomaar laten aanleunen. Mensen die ‘het’ letterlijk niet meer slikken en in overleg met hun arts en hun (modern geschoolde ) leefstijl-therapeut, medicijnen afbouwen omdat ze de vrijheid vinden iets te veranderen aan de aanleiding van hun klachten.

“Het is geen teken van gezondheid om goed aangepast te zijn aan een door en door zieke maatschappij”.

J. Krishnamurti

Er is zeker bij ´chronische ziektes´ die vroeger gewoon nog  de oorzaak in de naam droegen: suikerziekte en welvaartsziektes, meestal veel meer mogelijk dan passief te blijven rondhangen in zoals Barbara Ehrenreich het noemde ‘wachtkamers zonder ramen’ en met een levenslang abonnement op de apotheek. 

De kwaliteit van jouw dagen – en hiermee van jouw leven – wordt bepaald door twee factoren: jouw leefstijl én denkstijl. De moderne mens is misschien succesvol volgens de maatschappelijke norm, maar uit balans en onvoldaan.

Het hangt allemaal samen maar geloof het vooral niet als iemand je het vertelt

De meeste chronische klachten zijn zoals dat tegenwoordig heet epigenetisch  om te keren: zoals je er in bent gekomen kun je er andersom ook weer uit. Afname van pijn, geen gedoe meer met spuiten, bloedmetingen en geen bijwerkingen meer van de middelen tegen de andere bijwerkingen, lekker slapen, rust in je hoofd, geen zweetaanvallen meer, langere en stabielere energie, een echt voldaan gevoel door volwaardig te eten, verbeterde kwaliteit van je vriendschappen, meer zin ervaren in het leven, het hangt allemaal samen maar geloof het vooral niet als iemand je het vertelt. 

Wanneer je  van dingen proberen te ontwijken en te onderdrukken er helemaal begint ‘in’ te komen, wanneer je van outsider transformeert tot een insider verandert je hele leven en waarschijnlijk ook je relatie met de dood. 

Disclaimer