Zo nu en dan wordt er op deze website geprobeerd om naar dingen te kijken, met de ogen van een sjamaan. En hoppeké toedeledokie daar gaat ie nog een keer: Eeuwen en eeuwenlang was het telkens het vuur, het kampvuur, dat de mensen bij elkaar bracht. Het verwarmde hen en maakte hen vrolijk. Het kampvuur was afkomstig van de zon, want de zon zit opgeslagen in het vlees van de bomen en planten. Wij krijgen energie door het zonlicht uit planten en dieren te eten. Voor iedere hartslag en iedere stap die je vandaag gezet hebt, heeft de zon de bandstof geleverd.

Lichaamscellen, vrolijkheid en gezelligheid

Je lichaamscellen zijn net als een kaninefaten-stam die zich verzameld hebben rond het kampvuur van de spijsvertering. Het vuur zorgt ervoor dat mensen niet sterven van de kou en schenkt hen vrolijkheid en gezelligheid. Buiten richten bladeren zich naar de zon. Binnen richten de lichaamscellen zich naar het hart, onze inwendige zon die in de bloedsomloop schijnt. Wat bedoelen we wanneer we iemand ‘warm’ noemen? En wanneer we iemand ‘koud’ noemen? Dit zijn meer dan zomaar uitdrukkingen.

Middelpunt

De zon die op onze ziel schijnt zorgt ervoor dat we genot, vreugde en mededogen voelen. In de oude godsdiensten vormden het hart en de zon het middelpunt van de erediensten. Volgens de moderne wetenschap is de zon een wolk radioactief gas en het hart niet meer dan een spier. We hebben de oude wijsheid in de steek gelaten en een hartaanval, zo’n honderd jaar geleden nog een zeldzaamheid, is in onze maatschappij inmiddels een van de belangrijkste doodsoorzaken geworden.

Oorzaak van veel hartaanvallen

De oorzaak van veel hartaanvallen ligt niet bij het hart zelf, maar bij wat de ‘hartbeschermer’ genoemd wordt. De oude Chinese artsen vergeleken het hart met een verlichte keizer, de aardse belichaming van de liefde. De keizer heeft macht over wat er in het keizerrijk van de eenheid lichaam-denken-geest gebeurt, maar is niet opgewassen tegen de schokkende gebeurtenissen. beledigingen en intriges van het ruwe, ordeloze straatleven.

Ministerie van hartbescherming

Daarom heeft de keizer een speciale minister, de hartbeschermer. De hartbeschermer zorgt ervoor dat dingen ons niet te erg ‘aan het hart’ gaan. Wanneer deze minister sterk is, kunnen we dingen weglachen en blijft onze innerlijke vreugde ongeschonden. Wanneer de hartbeschermer zwak is, gaan we gebukt onder ondraaglijke kwetsbaarheid, wantrouwen en bitterheid.

Functie van de hartbeschermer

De functie van de hartbeschermer correspondeert niet met de functie van een of ander orgaan. Je kunt in een dood lichaam de hartbeschermer niet aanwijzen net zomin als je in een levend lichaam de geest kunt aanwijzen en om die reden zullen artsen het bestaan van de hartbeschermer waarschijnlijk dan ook niet kennen. Toch is hij net zo echt als je eigen neus- misschien zelfs echter, aangezien geen enkele plastisch chirurg iets aan je hartbeschermer kan veranderen!

Want zij genieten samen van de warmte

De zon, dun van licht en zwak van ouderdom, heeft haar korte reis door de lucht beëindigd. Onder de voeten van de mensen is de grond tussen de zwartgeworden plantenstengels bezaaid met ijskristallen. De weinige vogels die er nog zijn, zitten met hun kop weggedoken in hun veren… er valt niets te zingen.

Van alle schepsels zijn alleen de mensen vrolijk en spraakzaam. De ijzige zwartheid van de winternacht dringt niet door tot het kampvuur waar ze in een cirkel omheen zitten en praten over wat ze die dag hebben meegemaakt. Ze verheugen zich over wat goed ging en lachen weg wat verkeerd liep, want zij genieten samen van de warmte.

The Warmth of the Sun – The Beach Boys en Eric Clapton live

Liedje geschreven door Brian Wilson en Mike Love.
“For I have the warmth of the sun, within me at night (within me at night)
My love’s like the warmth of the sun (warmth of the sun) It won’t ever die”.

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer