Rust in vrede ome Lou. 1942-2013.
In 1984 bezong Lou Reed in zijn nummer Fly ito the sun een geïnteresseerde en bereidwillige manier om dood te gaan:

“Ik zou niet vluchten voor de holocaust en ook niet voor de atoombom. Ik zou de kans grijpen om mijn schepper te ontmoeten en ik vlieg dan naar de zon. Ik zou niet wegrennen voor het verblindende licht en ook niet voor de nucleaire neerslag. Ik zou het zien als een eind van de ellende en een einde van de pijn. De aarde huilt en de hemel trilt en de zon splijt tot zijn kern en elke proton en naamloze neutron fuseert in mijn botten. En een zwartgeblakerd zoogdier trekt smeulend krom omhoog net zo als de totale mensheid op haar brandstapel. Ik zou dat zien als een heerlijk moment om te vliegen naar de zon. Vliegen naar de zon, vliegen naar de zon In een miljoen stukjes zou ik uit elkaar vallen en vliegen naar de zon.  Los het mysterie op  door antwoord te geven op het mysterie dat ik ben. Ik zie het als een mooi moment om dit mysterie op te lossen. Vliegen naar de zon, vliegen naar de zon. Ik zou in een miljoen stukjes uit elkaar vallen en vliegen naar de zon.”

In 1989 namen Nederlandse bands nummers op van Lou Reed voor de door de VPRO  radio georganiseerde cover competitie  “Doe het met Lou”. Lou Reed himself nam de moeite om in zijn Amsterdamse hotelkamer deze opnames (casettebandjes) te beluisteren en zijn favorieten aan te wijzen. Zijn eerste keuze bleek JP van der Meij’s versie van het nummer Fly into the sun. De als lastig te interviewen bekend staande Reed was complimenteus en deed zelfs een moedige poging  om de naam van JP uit te spreken. Beluister hieronder Lou Reed’s commentaar, de aankondiging van presentator Fons en Dellen en JP’s uitvoering van Fly into the sun:

Zang en akoestische gitaar: JP van der Meij, zang: Paul Freid, drums: Burt van der Meij, bas: Woody Folmer, elektrische gitaar: Peter van Eerden, live @ de vpro villa in Hilversum.

Fons Dellen presentator van het programma Nozems a Gogo: We horen Lou Reed vertellen wat hij vond van de versie van Jan-Paul van der Meij. Lou Reed: “I like Fly into the sun a whole lot and the person who did that song Jan-Paul van der Meij did it really really well, I was very struck. Later in het interview voegde Lou hier aan toe: I like the clarity of the sound”.

Aanverwante artikelen op deze website