Hildegard von Bingen schreef haar boek ” Liber Vitae meritorum” bijna 900 jaar geleden. Hierin beschrijft zij over de diepe blokkerende slopende krachten die ons leven negatief beïnvloeden (risicofactoren) en daarnaast de positieve opbouwende krachten, die ons als mens sterker maken en een zo gunstige invloed uitoefenen op ons welzijn en onze gezondheid. Opmerkelijk is dat tegenwoordig onderzoek van neuro-wetenschapper Candace Pert precies dat bevestigt wat Hildegard von Bingen zei en beoefende: dat het juiste gebruik van bewustzijn een ziek lichaam gezond kan maken en een inadequate onbewuste sturing van emoties kan een gezond lichaam ziek maken. 

Hildegard spreekt steeds over de eenheid van ”lichaam, geest en ziel”. Zij legt de nadruk op genezing van de ”gekwetste ziel”. Dit gebeurt door negatieve gevoelens, zoals bijvoorbeeld haat, verdriet, boosheid, om te zetten in de bijbehorende positieve emoties en hiermee te ”oefenen”.

Neuro-wetenschapper – farmacoloog  Candace Pert ontdekte tijdens haar onderzoek van de informatie-verwerkende receptoren op de membranen van zenuwcellen dat dezelfde ‘neurale’ receptoren aanwezig waren op de meeste , zo niet alle, cellen van het lichaam. Met haar verfijnde experimenten stelde zij vast dat de ‘geest’ niet geconcentreerd is in het hoofd, maar via signaalmoleculen in het hele lichaam aanwezig is.

Net zo belangrijk was haar ontdekking dat emoties niet alleen ontstaan via feedback van informatie uit de omgeving van het lichaam en dat via zelfbewustzijn de geest de hersenen kan gebruiken om zo genoemde moleculen van emoties op te wekken en het systeem te doorkruisen.

Veel ziekten hebben wat we momenteel noemen een psychische- en een spirituele component. De medische (en spirituele) wereld komt heel voorzichtig terug op de strikte scheiding die men heeft aangebracht tussen lichaam en geest. Misschien mag een mens straks ook bij de dokter weer een geheel zijn?

Actueel medisch onderzoek bevestigt het inzicht van Hildegard von Bingen dat gevoelens een grote invloed hebben op het ontstaan en verloop van allerlei aandoeningen zoals diabetes, tumoren, depressies, aderverkalking. Zie ook het artikel op deze site 

“De wonderen van God worden niet voortgebracht vanuit jezelf. Het is meer zoals een akkoord, een klank die wordt gespeeld. De toon komt niet uit het akkoord zelf maar eerder door het spel van de muzikant. Ik ben natuurlijk de gitaar en harp van God’s vriendelijkheid.”

Gevoelige powervrouw

Was Hildegard van Bingen een zeer bescheiden en bijna bovenmenselijke heilige? Dat was in ieder geval de manier waarop de kerkelijke bronnen haar beschreven. Of was het een vrouw die zeer goed wist wat ze wilde en recht op haar doel afging? Een powervrouw dus, een beeld dat uit haar brieven en haar gedrag naar voren komt. Of was zij het allebei?

De persoon van Hildegard blijkt na negen eeuwen nog steeds door veel mysteriën omgeven. Maar dat het een fascinerende ‘femina universalis’ was, staat als een paal boven water, want Hildegard:

leerde zichzelf componeren en haar eigenzinnige composities worden nu nog steeds wereldwijd uitgevoerd. Tik haar naam maar eens in bij YouTube. Dichtte en schreef mystieke boeken over haar visioenen en verzorgde daarbij prachtige illustraties.

Timmerde aan de weg met boeken over kruiden, geneeskunde, geestelijk welzijn en de kosmos, verwierf faam als genezeres, was een vrijdenker, verantwoordelijk voor onder andere de eerst bekende beschrijving van een vrouwelijk orgasme vanuit een vrouwelijk oogpunt.

Bouwde een levendige gemeenschap om zich heen. Had lef: ze ging als vrouw preken, schreef brieven aan pausen en keizers en durfde tegen de kerkelijke autoriteiten in te gaan.

Hildegards artistieke impressie van het universum in de vorm van een vagina- mandala. Tegenwoordig kijken we als het gaat om kosmische verschijnselen nog steeds naar animaties, artist impressions, bewerkte beelden.

Een geïnterpreteerde wereld is geen thuis

“We kunnen niet leven in een wereld die niet van onszelf is. In een wereld die voor ons wordt geïnterpreteerd door anderen. Een geïnterpreteerde wereld is geen thuis. Deel van de uitdaging is om zelf weer te gaan luisteren, onze eigen stem te gaan gebruiken, ons eigen licht te gaan zien.” Hildegard von Bingen.

Het Hildegard von Bingen concert in het Badgastenkerkje was een mogelijkheid om onze eigen stem te gebruiken en onze eigen stilte te horen.

Wijk aan Zeeërs zingen Hildegard von Bingen:

Hildegard von Bingen concert programma Pdf

 

Scivias Jan-Paul, uitvoering met melodica O Dulcis Divinitas, zang Anneke Heilige Eucharius , Ab, zang en gitaar, Mariëtte, zang, Saskia, zang en djembé, Willem van Sjanneke, euphonium, Jan-Paul klankschaal, melodica, Bewerkt tot popliedje met Nederlandse tekst over Hildegard van Ab Di Spiritu Sancto, zang Mariëtte Enixa Est Puerpera, zang Annemarieke en Merei O Virtus Sapientiae, Saskia zang, Sjanneke cello

Aanverwante artikelen op deze website