Honderd korte quotes en one-liners die ongeveer een eeuw geleden werden uitgesproken door ‘Mister Iks‘ op deze pagina verzameld en zodanig gerangschikt dat het bijna een lopend verhaaltje wordt. Iks werd zo’n honderd jaar geleden een wereldberoemde komiek. Hij trad op-op podium en voor de radio, had rollen op Broadway en speelde in meer dan 40 speelfilms. Wie het is? De foto hierboven bevat een verwijzing naar zijn naam. En op de foto onder dit artikel doet hij waar hij goed in was en waar hij zijn brood mee verdiende: het uitoefenen van de edele kunst van het beledigen. Bij deze komiek wist je nooit helemaal zeker: doet hij alsof hij onbeschoft is of is ie het écht en waarom zou dat wat uitmaken?

Het aller-grappigste wat een komiek kan doen

“Humor is een serieuze zaak. Een serieuze zaak met maar één enkel doel- mensen laten lachen. Het aller-gekste met humor is dat je nooit weet waarom mensen lachen. Ik weet wát ze doet lachen, maar proberen om grip te krijgen op het waarom is net zoiets als een paling proberen te pakken uit een emmer met snot. Het is grappiger om dingen te verdraaien dan om ze te breken. Het aller-grappigste wat een komiek doen kan is: het niet doen.”

Iedere keer als ik het podium op ging

“Ik heb altijd zelf mijn eigen sketches bedacht, ze geconstrueerd vanuit mijn kennis én door het echte leven te observeren. Ik heb prachtige kansen gehad om mensen te bestuderen en iedere keer als ik het podium op ging heb ik geprobeerd om het publiek een beetje te laten zien van de ware menselijke aard. Ik wil graag dat mijn films invloed hebben op het publiek. Zelfs als dat betekent dat mensen hun bejaarde grootouders gaan laten struikelen wanneer ze thuis komen.”

Een rijk mens is niks anders dan een armoedzaaier met geld

Iks beweerde dat hij als straatwijze jongeman vaak in de cel was beland en hij zei dan altijd onschuldig te zijn (in ieder geval onschuldig aan de aanklacht). “Ze hebben me nooit voor de juiste overtreding gepakt.”
“Sommige mensen zijn geboren verliezers, anderen krijgen de slag langzamerhand te pakken. Ethisch gezien is het gewoon verkeerd om een sukkel zijn geld te laten behouden. Een rijk mens is niets anders dan een armoedzaaier met geld.”

Een man die zich te buiten gaat aan overdaad, liederlijkheid en buitensporigheid, leeft in een illusie. Hij wordt verwaand. Hij denkt dat de hele wereld om hem draait; en meestal is dat ook zo.

Dwerg met modderige voeten

“De helft van mijn geld heb ik uitgegeven aan gokken, alcohol en wilde vrouwen. De andere helft heb ik verbrast. Iedereen moet ergens in geloven. Ik geloof dat ik nog een biertje neem. Ik drink niet meer. Aan de andere kant drink ik ook niet minder. De werkelijkheid is een illusie die optreedt door gebrek aan alcohol. Er bestaan ook geen lelijke vrouwen, er is alleen te weinig alcohol. Scotch heeft net zomin water nodig als een vis een fiets nodig heeft. Ik drink nooit water omdat vissen er in neuken. Ik voel me alsof er een dwerg met modderige voeten de hele nacht over mijn tong heeft gelopen. Vroeger dronk ik whiskey met water. Later verkoos ik water met whiskey. Daarna enkel nog whiskey zonder water en tegenwoordig drink ik whiskey als water.

Morgen ben ik weer nuchter maar jij…

“Zorg dat je altijd een klein flesje whiskey bij je hebt in verband met een mogelijke slangenbeet, en verder: draag altijd een kleine slang bij je. Water, je kan het spul niet vertrouwen. Zelfs een rechte stok trekt er krom in. Bier: het helpt lelijke mensen sex te kunnen hebben, al vanaf 3000 jaar v. C. Er worden meer mensen de waanzin in gedreven door politieke hysterie dan door alcohol. Morgen ben ík weer nuchter en jij, jij zult gek zijn voor de rest van je leven.”

Toen hij werd uitgenodigd om te gaan golfen door iemand die hij niet mocht, antwoordde Iks: “Als ik met een lul wil spelen, dan speel ik wel met mijn eigen lul.”

Op mijn leeftijd heb ik alle conserveringsmiddelen nodig die ik maar kan krijgen

“Persoonlijk houd ik me verre van natuurlijke voeding. Op mijn leeftijd heb ik alle conserveringsmiddelen nodig die ik maar kan krijgen. Vegetariër ben ik niet. Ik eet dieren, die groenten eten. Ik ben vrij van ieder vooroordeel. Ik haat iedereen even veel. Paardenverstand is wat een paard er van weerhoudt om te gaan wedden op mensen. Nooit stem ik vóór iemand, ik stem altijd tegen. Ik was vroeger nogal besluiteloos, en nu weet ik het niet meer zo zeker.”

“De filmmensen wilden niets met mij te maken hebben totdat ze mij hoorden spreken in een toneelstuk op Broadway en daarna wilden ze me allemaal contracteren voor de stomme films.”

Bedden zijn gevaarlijk

Bedden zijn gevaarlijk. Er overlijden meer mensen in bed dan waar dan ook. . Seks is niet noodzakelijk. Je gaat niet dood zonder, maar je kunt wel overlijden terwijl je het hebt. Liever heb ik twee meisjes van 21 dan eentje van 42. Maak je geen zorgen over je hart, dat zal het voor je doen zolang als je leeft. Toon me een geweldige acteur en ik laat je een waardeloze echtgenoot zien. Toon me een geweldige actrice… dan heb je de duivel gezien.

Het gaat om wat je doet, niet om wat je zegt, daarom heb ik mijn woordvoerder ontslagen.

Vergeet wat ik je gezegd heb – doe wat ik je zeg!

Handel bedrijven/ zakendoen: het recht om naïeve mensen van rechts, van links en in het midden te naaien

Ik mag dieven wel. Sommige van mijn beste vrienden zijn dief. Ja, vorige week nog hadden we de directeur van de bank op visite. Hollywood is de gouden vulling op een tand die al jaren geleden getrokken had moeten worden. Wanneer dokters en begrafenisondernemers ergens samen zijn dan knipogen ze altijd naar elkaar.
Zakendoen is een bezigheid die jou het legale en tegelijk on-ethische recht geeft om naïeve mensen van rechts, van links en in het midden te naaien.

Probeer nooit indruk te maken op een vrouw

Probeer nooit indruk te maken op een vrouw, want als je dat doet dan zal ze verwachten dat je de standaard ophoudt voor de rest van je leven. Ooit was ik getrouwd- in San Francisco. Ik heb haar al vele jaren niet meer gezien. De grote aardbeving en -brand in 1906 heeft de huwelijksacte vernietigd, er is geen wettelijk bewijs meer, wat aantoont dat aardbevingen niet geheel en al slecht zijn.

W.C. Fields: “Een komiek die zijn vrouw aan het lachen kan krijgen moet volhouden. Hij is goed”

Aanverwante artikelen op deze website