Iemand logeerde ooit eens een weekje in hotel café restaurant Sonnevanck in Wijk aan Zee. Dit verhaal speelt ergens in de jaren ’80 pak beet zo’n 35 jaar geleden, maar ook toen kon je als toerist lekker wat uitwaaien op het strand, uitrusten en gezellig locals en andere gasten ontmoeten in het hotelcafé. Op een avond aan de bar met herbergier/ dorpsfilosoof Berwt en stamgasten Wolthur en Alien vertelde deze man dat hij relaties had met twee vrouwen. Kort gezegd: een mooie en een lelijke. Maar het probleem is, legde hij uit, dat ik van de lelijke houd en aan de mooie heb ik een hekel.

Hoe komt dat zo?

De herbergier vroeg hem: Wat is er aan de hand? Hoe komt dat zo?

De man antwoordde: De mooie weet te goed dat zij mooi is en dat maakt haar lelijk… en de ander die is zich teveel bewust van haar lelijkheid en dat maakt haar mooi… Ik houd van de lelijke vrouw en ik heb een hekel aan de mooie vrouw. Kun jij misschien dit raadsel oplossen? Wat is er aan de hand?

Dorpsfilosoof Berwt keek de man bedachtzaam aan terwijl hij draaide aan het puntje van zijn snor en zei toen: Heb je misschien wel eens Lao Tse gelezen? Nee? Als je een momentje hebt dat zoek ik even een boek. Niet lang daarna kwam de filosoof terug uit zijn bibliotheek vlak achter het podium en las uit een klein boek de volgende passage:

Wees niet trots als je weet. Als je weet dat je weet, dan weet je niets. Als je weet dat je niets weet, dan ben je wijs.

Hoe kun je mooi zijn als je arrogant bent?

Tja, voegde Berwt hier aan toe, wanneer je je teveel bewust bent van je schoonheid kun je er zeker van zijn dat je lelijk wordt… De mooie vrouw is arrogant geworden. En hoe kun je mooi zijn als je arrogant bent: arrogantie is lelijk. De mooie vrouw is zelfingenomen geworden. En heb je ooit een mooi ego gezien? De lelijke vrouw is bescheiden geworden omdat ze zich bewust is van haar lelijkheid. En nederigheid heeft een eigen schoonheid. Nederigheid, zonder een spoortje van trots zonder enig ego maakt mooi.

Hierna bleef het enige tijd stil. Daarna namen Wolthur, Alien, Berwt en de gast allemaal een slokje van hun wijn.

Ik kreeg advies van de beste psychiater sindsdien is alles veranderd

Alien die aandachtig had zitten luisteren begon nu te spreken: Ooit voordat Wolthur en ik elkaar leerden kennen had ook ik relaties met twee verschillende vrouwen. Ik begrijp je vraag volledig. Bij mij deed zich precies hetzelfde voor. Ik heb uiteindelijk advies gevraagd bij de beste psychiater die ik kon vinden. Sindsdien is alles veranderd.

Mijn niet zo mooie vriendin is daarna trots geworden op haar bescheidenheid en ik kon toen niet meer van haar houden. Zij werd niet alleen van buiten lelijk maar ook van binnen. En mijn mooie vriendin ontdekte dat haar ijdelheid haar schoonheid teniet deed, ze heeft die houding laten varen en toen hield ik van haar. Ze was opeens niet alleen mooi van buiten maar ook van binnen.

Ik ga je niet vertellen hoe dat komt

Interessant, boeiend, heel interessant, sprak de hotelgast, maar vertel mij eens Alien, hoe is dit alles mogelijk?

Alien antwoordde: Ik vertel je niet hoe dat komt. Zodra ik je dat vertel zal jouw verhaal ook (g)een andere wending nemen..

She don´t know she´s beautiful ~ Richie Furay band

Liedje van Sammy Kershaw uit 1993, gespeeld door Richie Furay in 2022. Furay is in NL vooral bekend geworden door zijn aandeel in de bands Buffalo Springfield, Poco en Souther- Hillman-Furay Band.

We gaan naar een feestje en op het moment dat we binnenkomen wordt het stil en iedereen begint te staren. Ze heeft geen idee waarnaar ze staren. Ze weet niet dat ze mooi is, weet niet dat ze mooi is, hoewel ik het keer op keer tegen haar zeg. Als ze op straat loopt en er iemand fluit dan heeft ze er geen idee van waar het allemaal om draait. En ’s ochtends vroeg, met haar haar in de war, dan denkt ze dat ze er op haar slechtst uitziet. Op zo’n moment begrijpt ze niet waarom ik m’n ogen niet van haar af kan houden. Ze weet niet dat ze mooi is (nooit bij haar opgekomen), weet niet dat ze mooi is (zo’n type is ze niet) Ze weet niet dat ze mooi is, hoewel ik het keer op keer tegen haar zeg.

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer