Zen in het bijzonder, en mysticisme in het algemeen, moedigen het herontdekken aan van het alledaagse. Het wonderbaarlijke zien in het gewone  en het magische waarnemen in onze dagelijkse omgeving. Want alles om ons heen is compleet magisch. Sommige mensen die rijk zijn aan fantasie en verbeeldingskracht die zijn zich hiervan bewust en dat kun je merken aan hoe ze zich gedragen en aan alles waar ze zich mee omringen. Ze hebben magie een sfeer van magie om zich heen. En ze proberen niet de schijn op te houden dat ze voldoen aan het ideaalbeeld dat je normaal moet zijn; ze doen niet net alsof ze gewoon zijn.

Het is heel prachtig om in ontspannen gezelschap te verkeren

Sommige artiesten zijn zo en kunstenaars en relaxte mensen ook. Dat zijn mensen die niet de hele tijd gespannen, opgefokt zijn, niet bezorgd, veroordelend, boos.  Het is heel prachtig om in ontspannen gezelschap te verkeren. Veel mensen zijn gestrest en kunnen laten merken dat ze van jouw aanwezigheid ongemakkelijk worden. Relaxte mensen aan de andere kant hebben wat in Arabië  barakah heet, wat vertaald staat voor zoiets als “goddelijke gratie”.

Mensen hebben geen zin om te wachten maar het hele ding zit in het wachten

Een oude koekenpan waar jaren mee gebakken is is gewoon perfect zoals die is – dat is barakah.  Je kan proberen om een nieuwe pan kunstmatig oud te maken maar zoiets werkt meestal niet echt. En het is allemaal nep want barakah krijg je alleen door het proces van groei. Mensen hebben geen zin om te wachten maar het hele ding zit juist in het wachten.

Nee, het gaat er hier niet om dat geduld een deugd is die beloond wordt. Het gaat om het wachten wanneer er niets anders te doen is dan wachten..

HET kan alleen maar opkomen op het moment dat jij je er niet mee bemoeit

Het moment dat je het pakt

Zodra je ziet dat je niets kunt doen dan alleen maar wachten, dan gebeurt het. Je kan het niet stimuleren of haasten. Wanneer je het proces probeert te versnellen dan zorgt juist die poging ervoor dat het niet gebeurt. Het wonder gebeurt de hele tijd maar je krijgt het niet te zien als je probeert om het te pakken te krijgen. En je ziet er nog minder van wanneer je het snel probeert. HET kan alleen maar opkomen op het moment dat jij je er niet mee bemoeit.

Dan begin je echt te worden

Je zal gewoon je zelf blijven de zelfde koekenbakker die je altijd al bent geweest. Dat kun je niet veranderen. Al je goede voornemens zijn gewoon loos gepraat. Maar zodra je dat inziet begin je echt te worden en begin je te ontspannen. Je zwakte is eigenlijk je kracht. Je kracht zit niet in je sterke wil en je grote ego. Het zit in je rommeligheid, je zwakte,  je gekke kant.

Er gebeuren de hele tijd heerlijke en prachtige dingen, helemaal vanzelf.

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer