Disclaimer Alles wat tot deze 21e eeuw heeft geleid was gericht op het kunnen beheersen van de dingen. Overal ter wereld en vooral in het westen richt men zich op het beheersen van alles. De mens moet de meester worden en dat ben je dan ook geworden, wel alleen van de dingen die je mogelijkerwijze kunt bezitten en tegelijkertijd heb je ook het vermogen verloren om meester te zijn over dingen die je niet kunt bezitten. Dingen zoals speelsheid, plezier, vreugde; leven, liefde. Wat liefde betreft kun je het heft, de controle niet in handen hebben. Anders gezegd: als je de controle in hand hebt dan is het geen liefde.

Can you surrender & lead?

Wanneer je van iemand houdt dan ben jij niet de meester, niemand is dan de meester. Twee mensen houden van elkaar en geen van beiden is de meester. Integendeel. Als ze elkaar proberen te bezitten ontgaat alles ze. Liefde is de meester en ze zijn bezeten door een kracht die groter is dan zijzelf, ze zijn omgeven door een grotere kracht – een wervelwind.

Overgave betekent niet: opgeven wat je wilt, maar het opgeven van de drang om de manier waarop iets tot stand komt te controleren

Spiritualiteit is weten wanneer het tijd is om je innerlijke werk te doen en ook weten wanneer het tijd is om jezelf vrij te geven aan een groter proces dat door je heen gaat. Het is als dansen. De ene keer leid jij, de andere keer laat je je leiden. Overgave betekent niet: opgeven wat je wilt, maar: het opgeven van de drang om de manier waarop iets tot stand komt te controleren. We krijgen controle op ons leven door ons over te geven. Het leven en liefde komen tot ons door ons over te geven.

And now it seems my only chance is giving up the fight,
How could I ever refuse, I feel like I win when I loose

Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Stig Anderson

Dance in the Old Fashioned Way Charles Aznavour

Het is als dansen- de ene keer leid jij, de andere keer laat je je leiden

Ik begrijp het niet!

Je bent niet analytisch aan het denken wanneer je roept : ik begrijp het niet! Maar geef het niet op. Geef je gewoon over.

Hollands gezegde: ik begrijp er de ballen niet van

De hedendaagse mens leeft in de dimensie van efficiency, van ‘doen’

De hele moderne manier van denken is gebaseerd op doen. De hedendaagse mens kan als geen mens uit andere tijden alles doen wat er maar gedaan kan worden. Wij kunnen het veel efficiënter. Deze eeuw is de meest efficiënte eeuw, we hebben alles in technologie, in hoe het ‘gedaan’ kan worden omgezet. We hebben één dimensie heel sterk ontwikkeld en dat is de dimensie van doen, maar daardoor hebben we wel veel verloren.

De huidige mens wil alles bezitten maar er niet door bezeten worden. Je kunt de meester zijn van een huis, van een mechanisch hulpmiddel maar het leven overmeesteren dat kan niet. Je kunt het leven niet bezitten, je kunt liefde niet bezitten. Integendeel, alleen als je er door bezeten wordt kun je er mee in contact komen.

Liefde, je moet het laten gebeuren, jij bent er niet voor nodig, jouw aanwezigheid is de belemmering

Liefde is leven en liefde is groter dan jij, je kunt liefde niet bezitten, liefde is groter dan jij. Laten we dat nog een keer herhalen: liefde is groter dan jij, je kunt liefde niet bezitten. Je kunt alleen jezelf toestaan erdoor bezeten te worden, zij kan niet beheerst worden.

Hoe meer je er aan sleutelt en doet, des te meer zal liefde je ontglippen

Liefde kan niet beheerst worden, zij is spontaan. Je kunt liefde niet produceren; je kunt liefde niet managen, je kunt er niets aan doen. En hoe meer je eraan sleutelt en doet, des te meer zal liefde je ontglippen. Je moet liefde laten gebeuren. Jij bent er niet voor nodig. Jouw aanwezigheid is de belemmering. Hoe meer je afwezig bent hoe beter het is. Pas als jij er niet bent voltrekt zich liefde.

Een klankschalenmeditatie is even stoppen met bemoeien, even stoppen met doen, even stoppen met streven en kijken wat er is

Liefde, spelen, meditatie, vreugde, kun je niet ‘doen’ , je kunt ze alleen laten gebeuren

Met verlies van ons wezen hebben we geleerd hoe we de dingen moeten doen, zodat we het beter kunnen dan wie ook – beter dan welke beschaving die op aarde heeft bestaan. Maar als het om liefde gaat verrijst er een probleem, omdat liefde niet ‘gedaan’ kan worden. Meditatie bijvoorbeeld, wij zijn er niet meer toe in staat omdat je meditatie niet kunt ‘doen’. Of spel, we zijn er niet meer toe in staat omdat je ‘spelen’ niet kunt doen. Of vreugde, blijheid: wij zijn er niet meer toe in staat omdat ze niet gedaan kunnen worden. Het zijn geen handelingen je kunt ze niet naar je hand zetten.

Laten gaan

Je hoofd is gegroeid en je hart is volkomen verwaarloosd, liefde is geen verstandelijke bekwaamheid

Integendeel je moet jezelf laten gaan. Dan kan vreugde zich aan je voltrekken, dan komt blijheid in je op, dan dringt liefde bij je binnen, dan neemt liefde bezit van je. En juist door dat ‘bezitten’ zijn we bang geworden. De hedendaagse mens, de moderne geest wil alles bezitten maar er niet door bezeten worden. De hedendaagse mens wil de meester zijn over alles en jij kunt alleen de meester zijn van dingen – niet van ‘gebeurens’.

Met een grotere kracht bewegen dan jezelf

Denk niet in termen van bezit. Denk eerder in termen van bezeten worden. Dat betekent overgave – bezeten worden: je laat toe dat je bezeten wordt door iets dat groter is dan jij. Dan heb jij er geen controle meer over. Dan neemt een grotere kracht je over Dan is het niet meer jouw richting, Dan kun jij het doel niet kiezen, Dan is de toekomst onbekend. Je bent niet meer veilig. Als je met een grotere kracht beweegt dan jezelf dan voel je je onzeker bang.

Je doel bereiken en je leven verspillen

Als je bang bent en je onzeker voelt, dan is het beter om niet met grote krachten te werken. Werk dan uitsluitend met krachten die lager zijn dan jij, daar kun jij meester over zijn en tenminste van tevoren het doel bepalen. Dan bereik je dat doel, maar je wint er niets mee. Je hebt slechts je leven verspild.

Het geheim van liefde

Het geheim van liefde, het geheim van gebed, het geheim van alles wat je vervulling kan brengen, is overgave. – het vermogen om je zelf over te geven. Het probleem rond liefde is er omdat dat vermogen ontbreekt.

We geven ons over om te overwinnen
We geven weg om te behouden
We zijn ziek om beter te worden
We gaan dood om te leven

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer