JP en Johan in gesprek over lachen en leven. JP: “Johan, jij doet me denken aan de lachende boeddha, je lijkt ook echt op hem. En jij hebt toch wel de aller-gulste lach van Wijk aan Zee en omstreken.” Johan: “Dat wordt meer gezegd ja, waarop ik zeg: in Wijk aan Zee hebben wij leren lachen tegen de wind in, daarom is ie altijd bulderend en luid. Ik heb een opgeruimd karakter ja, het lachen gaat vanzelf.

Vrij

Johan: “Op het moment dat je heel intens lacht – en dat heb ik gedaan op de hometrainer in het ziekenhuis tijdens cardio-oefening na mijn eerste hartinfarct, heeft de dokter me gemaand te dimmen, want er kan dan teveel druk op je hart komen.” Op dat moment werd duidelijk dat niet-lachen voor Johan moeilijker is dan lachen. Serieuze, ernstige dingen die ziet hij heus wel, maar op een zekere manier gaat hij er niet in op of in onder: “Ik sta daar vrij van”.

Lach artikelen op deze website:

Creëer een giechel

Humor maakt een (te) beladen onderwerp toegankelijk

De grappigste grappen zitten net over het randje

Er zijn een paar momenten dat je kunt loslaten, zonder het je te realiseren. Bijvoorbeeld wanneer je echt lacht — lacht vanuit je buik, niet vanuit je hoofd, maar vanuit je buik — dan ben je ontspannen zonder dat je het merkt, je laat het allemaal gaan. Daarom is lachen zo gezond. Er is geen ander medicijn dat beter kan helpen voor je welzijn. Als je weer voluit lacht, let dan eens op hoe ontspannen je bent, hoe helder.