De mens creëert/ organiseert lijden omdat hij serieus neemt wat de goden voor het plezier gemaakt hebben. Een bekende Wijk aan Zeese met enige levenservaring zei onlangs: Juist als je geen zin hebt om te lachen is er reden om het wel te doen”. Oh ja? jazeker, nou en of, hoe dan?

Lachen is de kortste afstand tussen twee mensen.

Lachen bevordert de aanmaak van endorfine. Endorfine vervult een centrale rol in de immuunmodulatie, dus lachen naar een virus betekent dat je er beter mee om zult gaan. Endorfine speelt ook een centrale rol in de vruchtbaarheid, warmteregulatie, darmperistaltiek, zichtvermogen. Het werkt als een natuurlijke pijnstiller, maagzuurremmer, bloeddrukverlager en antidepressivum.

Deel van het Leela spel ; Geavanceerd Ganzenborden

Serieusheid is de enige wijkplaats voor de oppervlakkigen, zei Oscar Wilde. In moderne media-taal: er is geen enkel wetenschappelijk bewijs te vinden dat het leven serieus is.

Endorfine is het snelst werkende antistresshormoon. Het legt in minder dan 10 seconden de stresshormonen stil, in tegenstelling tot cortisol die hier 30 tot 60 minuten over doet. Endorfine is betrokken bijmeerdere herstelfuncties.

Het werkt onder meer als een neurotrofine, een stof die de overleving, het herstel en de functie van neuronen moduleert. Endorfine beschermt de huid tegen zonnestralen, herstelt het DNA en zorgt voor de wondheling. Zo zorgt endorfine bij salamanders dat hun staart weer aangroeit na verlies.

Endorfine  speelt een belangrijke rol in socialisatie, leerprocessen en zingeving van het leven. Mensen met een verminderde endorfinegevoeligheid ervaren vaak dat ze iets tekortkomen in het leven. Dit gevoel compenseren ze bijvoorbeeld door meer te eten, harder te werken, harder te sporten of drugs te gebruiken.

Een van de wreedste dingen die de mens is aangedaan, is dat men hem zorgelijk en serieus heeft gemaakt. Dat moest wel, want zonder de mens zorgelijk en serieus te maken is het onmogelijk hem volgzaam te maken.

Het endorfinesysteem is een netwerk van verschillende receptoren waarop zich morfineachtige stoffen (opioïden) hechten. De grootste concentraties zijn te vinden in de hersenen, de huid, het maag-darmkanaal, de lymfocyten het beenmerg en het ruggenmerg.

Tijdens het lachen verdwijnen verschillen, afscheidingen. De schizofrene manier van denken die de wereld opdeelt verdwijnt binnen een seconde met een lach.

Heb een fijne dag!

Lach yoga in het Badgastenkerkje reportage IJmond tv

The Laughing Man – Harry Nilsson

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer