Als een pasgeboren kindje glimlacht is dit zijn of haar eerste sprankeling in de wereld. Wanneer een moeder haar baby ziet glimlachen dan wordt ze intens gelukkig, want die glimlach is een teken van gezondheid, die glimlach toont intelligentie aan en communicatie, die glimlach laat zien dat het kind aanwezig is. Laat zien dat het kind zal leven, gelukkig zal zijn. De moeder is helemaal verguld. 

Lachen is een essentieel onderdeel van leven en liefde

Lachen is de eerste sociale activiteit en zou de gangbare sociale activiteit kunnen- en behoren te blijven. Je zou je hele leven door kunnen gaan met lachen. Als je in allerlei situaties kunt lachen, word je er goed in de confrontatie met allerlei situaties aan te gaan en dat zal je rijpheid geven. Als je vergeet te lachen, dan vergeet je te zingen, vergeet je de liefde, vergeet je de dans. Lachen is een essentieel onderdeel van leven en liefde.

Want hoe kun je nou met een treurig gezicht zeggen: ik hou van je

Lachen heeft zijn eigen combinatie van eigenschappen, net zoals serieusheid zijn eigen combinatie van eigenschappen heeft. Vergeet te lachen, dan zul je ook vergeten lief te hebben. Want hoe zeg je met een treurig gezicht: ik hou van je? Met een treurig gezicht kun je niet het minste zeggen. Iedereen neemt alles zo serieus dat het een last wordt. Leer lachen. Lachen is even heilig als bidden.

Serieusheid is een zonde

Maar de gevestigde belangen zijn het over één ding eens, of het nu het belang is van het geld, van de georganiseerde godsdiensten, van megalomanie en de neiging tot heersen : de mens moet zwak gemaakt worden, ongelukkig, bang- hij moet gedwongen worden in een soort paranoïde toestand te leven. Alleen dan is hij bereid op de knieën te gaan voor houten of stenen beelden, voor denkbeelden.

Door lachen, dansen, spelen, te ontmoedigen en te verbieden wordt alles wat mooi is in het leven, alles wat het leven leefbaar en dierbaar maakt, alles wat zin geeft aan het leven, stuk gemaakt. Het is de meest weerzinwekkende strategie die tegen de mens is gebruikt. Serieusheid, is een zonde.

Lachen is even heilig als bidden

Gevoel voor humor is een van de meest fundamentele kwaliteiten van een mens. Het spel van het bestaan is zo mooi dat lachen het enige antwoord erop kan zijn. Lachen is het enige werkelijke gebed, de enige vorm van dankbaarheid. Lachen is totaal, heel. Een glimlach, dat is een oefening voor je lippen, een glimlach is beheerst, een beetje gemaakt, iets beschaafds. Lachen kent geen gemaaktheid, geen etiquette- het is wild en in dat wilde ligt de schoonheid ervan.

Lachen heeft meer dan één dimensie, lachen is totaal

Lachen is totaal. Want lachen heeft meer dan één dimensie. Lachen heeft alle drie de dimensies van het menselijk bestaan. Als je lacht doet je lichaam mee, je geest en je wezen, je hele zijn. Tijdens het lachen verdwijnen verschillen, afscheidingen. De schizofrene manier van denken die de wereld opdeelt verdwijnt binnen een seconde met een lach.

Een dode kan veel beter ernstig zijn dan jij, alleen een levend mens kan lachen

Dit betekent niet dat je niet mag huilen. In feite is het zo dat je niet kunt huilen als je niet kunt lachen. Die twee gaan samen, ze zijn deel van hetzelfde verschijnsel, van echt en authentiek zijn. Een dode kan niet lachen en niet huilen. Een dode kan alleen maar ernstig zijn. Kijk maar, ga maar naar een lijk kijken – de dode kan veel beter ernstig zijn dan jij. Alleen een levend mens kan lachen en huilen.

De mens is het lachende dier

De mens is het lachende dier. Aristoteles zegt dat de mens het enige rationele dier is. Misschien is dat niet waar, want mieren zijn heel rationeel en bijen zijn heel rationeel. En een computer is heel rationeel; vergeleken met een computer is de mens heel irrationeel. De mens is het lachende dier. Geen enkele computer lacht, geen mier lacht, geen bij lacht. Alleen de mens kan lachen. Het leven is geen serieus verschijnsel. Als je het serieus neemt loop je het altijd mis. Alleen door lachen is het te begrijpen.

Lachen geeft je je energie terug elke cel in je begint te dansen

Lachen geeft je je energie terug. Elke vezel van je wezen komt tot leven en iedere cel van je wezen begint te dansen. De grootste zonde die op aarde tegen de mens is begaan is dat men hem ontmoedigd heeft om te lachen. De gevolgen zijn ingrijpend, want als je niet meer mag lachen, mag je dus ook niet meer vrolijk zijn, je mag geen feestlied meer zingen, je mag niet dansen uit puur geluk.

Als je de mens zijn lach afneemt neem je hem zijn leven af

Als je de mens zijn lach afneemt neem je hem zijn leven af. Als je de mens zijn lach afneemt, staat dat gelijk met spirituele castratie. Heb je weleens gelet op het verschil tussen een stier en een os? Ze worden hetzelfde geboren, maar de os wordt gecastreerd. Alleen als ze gecastreerd worden kun je ze als slaaf gebruiken om je lasten te dragen, je kar te trekken.

Het verschil tussen een glimlach en een schaterlach

Een stier die kun je niet voor je kar spannen, een stier is zo sterk die kun je niet in bedwang houden, hij heeft zijn eigen individualiteit maar een os is een echo van zijn ware aard. Je hebt hem gebroken. Teneinde gehoorzame slaven te produceren is de mens op eenzelfde wijze gebroken. Lachen is voortdurend veroordeeld als zijnde kinderachtig, onbenullig, niet-essentieel, gek. Het verschil tussen een glimlach en een schaterlach is even groot als dat tussen een os en een stier.

‘Echte stier’ op de albumhoes van de Bintangs

De mens moet zwak, bang, ongelukkig, gemaakt worden, alleen dan is hij bereid op de knieën te gaan

Maar de gevestigde belangen zijn het over één ding eens, of het nu het belang is van het geld, van de georganiseerde godsdiensten of van de heersers: de mens moet zwak gemaakt worden, ongelukkig, bang- hij moet gedwongen worden in een soort paranoïde toestand te leven. Alleen dan is hij bereid op de knieën te gaan voor houten of stenen of beelden, voor denkbeelden.

Ernst betekent niet eerlijkheid

En onthoud: ernst betekent niet eerlijkheid- eerlijkheid is een totaal ander verschijnsel. Een ernstig iemand kan niet lachen, niet dansen, niet speels zijn. Hij heeft zichzelf altijd onder controle. Hij is zo opgevoed dat hij zijn eigen cipier is geworden.

Daarom zijn er zoveel moppen in de wereld

Wat in het begin natuurlijk was, vanzelf ging, wordt onnatuurlijk. Je hebt iemand nodig die je aan het lachen maakt, die je kietelt zodat je gaat lachen, alleen dan lach je. Daarom zijn er zoveel moppen in de wereld.

De eerlijke mens kan oprecht lachen, kan oprecht dansen kan zich oprecht verheugen. Eerlijkheid heeft niets met ernst, niets met serieusheid te maken. Ernst is gewoon een ziekte van de ziel, en alleen zieke zielen kunnen tot slaven worden veranderd. En alle gevestigde belangen hebben een mensheid nodig die niet opstandig is, die grote bereidheid vertoont, bijna smeekt om slaaf te zijn.

Hoe kunnen we?

De ouders, de leraren, de maatschappij, de priesters, de generaals, de politici en de heersers, spannen zich allen in voor dit ene: hoe kunnen we hen beschaving bijbrengen? Hoe kunnen we ze ernstig maken? R.

Wild Flowers

Liedje van Tom Petty gespeeld door Trey en Emmalyn Hensley.

Disclaimer