Kun je zien dat gedachten, gevoelens, lichaamssensaties en reacties elkaar beïnvloeden op allerlei manieren? Het zijn vier gebieden die niet strikt van elkaar te scheiden zijn. Gedachten roepen gevoelens en stemmingen op of versterken ze. Maar gevoelens resulteren vaak ook in een hele reeks van gedachten.

Verander je lichaamsgevoel en je zult minder stressvolle gedachten en gevoelens hebben

De meeste mensen vermoeden wel dat alle gedachten en gevoelens invloed hebben of anders gezegd: zich uitdrukken, in ons lichaam. Yoga, tai-chi, en andere oosterse lichaamsgerichte scholen, maar ook de westerse lichaamsgerichte psychotherapie zijn zich daar heel bewust van. De filosofie daarachter is: verander je lichaamsgevoel via lichaamsoefeningen en je zult minder stressvolle gedachten en emoties hebben.

En het werkt

Werken in de tuin of een goede stevige wandeling maken. Uitwaaien op het strand, samen dingen doen, contact hebben, zingen. Dat zijn activiteiten die de meesten van ons kennen om zichzelf in een beter evenwicht te brengen. En het werkt. Via een betere lichamelijke conditie kijk je anders aan tegen problemen en zorgen.

Het gaat hier om hetzelfde principe: onze lichamelijke conditie beïnvloedt onze mentale en emotionele condities. Voelen we ons gespannen of ongemakkelijk in ons lijf, dan beïnvloedt dat onze gedachten en gevoelens negatief. Voelt ons lijf ontspannen en aangenaam , dan neigen we naar positieve gevoelens en gedachten.

Chronische stress staat aan de basis van een groot scala aan ziekten en mediteren kan veel van deze ziekmakende effecten tegen gaan.

Lekker

Zo kun je vóór een meditatie zorgen dat je lichaam zich lekker voelt door bijvoorbeeld een oefening te doen, een douche te nemen of te sporten. Als je daarna dan gaat zitten of liggen dan is het waarschijnlijk met veel minder stressvolle gedachten en gevoelens. Lichamelijke conditie, gedachten en gevoelens zijn onderling van elkaar afhankelijk.

Disclaimer