WIJK AAN ZEE – Vanaf zaterdag 20 januari, zullen er in de loop van de volgende weken geleidelijk aan magische cirkels gaan verschijnen in het Badgastenkerkje. Bezoekers / deelnemers kunnen voor- of na een evenementje even de ogen laten strelen door de mandala’s die liggen te stralen op een meterslange zandtafel. De eerste mandala, vanaf 20 januari te zien, is: ‘Mandala Saskia.’

‘Mandala Saskia’

De magische cirkel of spiraal die je hier ziet is gemaakt door Saskia waarvoor heel hartelijk dank. De cirkel is gemaakt uit materialen die nu te vinden zijn. Saskia heeft gebruikt:

– Zee-egel skeletjes (van het strand)

– Klimop (tuin Badgastenkerkje)

– Rozenbottels (Gaasterbos)

– Trommelsteentjes: obsidiaan

In de edelsteentherapie wordt obsidiaan beschouwd als een krachtige steen die kan helpen bij het verwijderen van negatieve energieën en het bevorderen van innerlijke groei en transformatie. Het wordt vaak gebruikt om te helpen bij het loslaten van blokkerende oude patronen en het bevorderen van helderheid en inzicht.

‘Mandala Saskia’, te zien in het Badgastenkerkje, januari ~ februari ’24

In veel culturen staan cirkels symbool voor het universum, natuurlijke ordening, ofwel: het geheel/ heel/ heilig. Magische cirkels zijn er sinds duizenden jaren en ze komen tevoorschijn in Oosterse-, Australische-, Keltische-, (Zuid) Amerikaanse- en ook Europese/ Christelijke culturen. De cirkels tonen de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om je heen.

Naast dat zon, maan, de aarde en andere planeten rond zijn, komt de cirkel ook symbolisch terug in je vriendenkring – of familiekring of -heel simpel, in de vorm van je mond wanneer je in verwondering of in extase een ‘OOOO’ laat ontsnappen. De buitenrand, de cirkel, staat voor het oneindige, eeuwige, het heelal, het is een oervorm zonder begin of eind.

Door met je mond de vorm na te bootsen die je krijgt als je ‘O’ zegt, ben je Open voor het heden en Klaar voor de toekomst.

Chaos verliest altijd maar is nooit verloren, chaos is een goede verliezer

Tot slot van dit artikel een kleine overweging rond het thema Natuurlijke Ordening en Chaos:

Als orde wint is er geen spel meer; dan is het game-over, als chaos wint wordt er niet verder gespeeld; als ze precies in evenwicht zijn, dan is er een patstelling. Dit is dus hoe het gaat: chaos is altijd aan de verliezende hand, maar is nooit verslagen. Het is een goede verliezer. En dat is een spel dat de moeite waard is.

Zandtafel met mandala’s in het Badgastenkerkje foto gemaakt door Mariël

Aanverwante artikelen op deze website