WIJK AAN ZEE – Vanaf zaterdag 20 januari ’24, verschijnen er in de loop van de volgende weken geleidelijk aan magische cirkels in het Badgastenkerkje. Bezoekers / deelnemers kunnen voor- of na een evenementje even de ogen laten strelen door de mandala’s die liggen te stralen op een meterslange zandtafel. Vanaf 3 februari is te zien: ‘De Vier Seizoenen’ gemaakt door Inge.

Inge: “Ik kan er heel kort over zijn. Ik kreeg een ingeving van de vier Jaargetijden. De bloesem van de lente. De schelpjes en de Hawai-krans van de zomer. De herfst: dennenappeltjes en het hart de winter, hartje winter met het licht in het hart van de winter.”

Inge ontsteekt het centrale vlammetje in de vier jaargetijden mandala

JP: “Je hebt hem net hier op de zandtafel uitgelegd en je had hem thuis al helemaal bedacht en gemaakt he?”

Inge: “Klopt. Hij is volgens mij wel ongeveer hetzelfde, dus ik kon hem hier lekker afkijken van mijn telefoon.”

JP: “Er zitten ook witte schelpjes tussen, komen die ook van het strand? “

Inge: “Ongetwijfeld! Ik heb ze niet op het strand gevonden, het zijn hele simpele witte schelpjes.”

JP: “Waar heb je ze dan gevonden?”

Inge: “Ik geloof bij Ac-tion.”

JP: “Okee, ze verkopen schelpen…”

Inge: “Ja, in een flesje, schelpen uit een flesje.”

JP: “Jóh. Poolse mensen rapen ze van het strand, ze worden wit gewassen en dan verkocht aan de Ac-tion.”

Inge: “Lekker goedkoop..

Inge: “Ja de vier jaargetijden beeld je zo uit, eigenlijk…
We kunnen niet wachten tot we hier weer aanbelanden, de lente.”

JP: “Ben je er aan toe een beetje zon, warmte? “

Inge: “Ja.”

Mandala ‘De Vier Jaargetijden’ gemaakt door Inge

Cirkel, geheel/heel/heilig

In veel culturen staan cirkels symbool voor het universum, natuurlijke ordening, ofwel: het geheel/ heel/ heilig. Magische cirkels zijn er sinds duizenden jaren en ze komen tevoorschijn in Oosterse-, Australische-, Keltische-, (Zuid) Amerikaanse- en ook Europese/ Christelijke culturen. De cirkels tonen de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om je heen.

Naast dat zon, maan, de aarde en andere planeten rond zijn, komt de cirkel ook symbolisch terug in je vriendenkring – en familiekring of -heel simpel, in de vorm van je mond wanneer je in verwondering of in extase een ‘OOOO’ laat ontsnappen. De buitenrand, de cirkel, staat voor het oneindige, eeuwige, het heelal, het is een oervorm zonder begin of eind.

Door met je mond de vorm na te bootsen die je krijgt als je ‘O’ zegt, ben je Open voor het heden en Klaar voor de toekomst.

Chaos verliest altijd maar is nooit verloren, chaos is een goede verliezer

Tot slot van dit artikel een kleine overweging rond het thema Natuurlijke Ordening en Chaos:

Als orde wint is er geen spel meer; dan is het game-over, als chaos wint wordt er niet verder gespeeld; als ze precies in evenwicht zijn, dan is er een patstelling. Dit is dus hoe het gaat: chaos is altijd aan de verliezende hand, maar is nooit verslagen. Het is een goede verliezer. En dat is een spel dat de moeite waard is.

Zandtafel met mandala’s in het Badgastenkerkje foto gemaakt door Mariël

Aanverwante artikelen op deze website