WIJK AAN ZEE – Vanaf zaterdag 20 januari ’24, verschijnen er in de loop van de volgende weken geleidelijk aan magische cirkels in het Badgastenkerkje. Bezoekers / deelnemers kunnen voor- of na een evenementje even de ogen laten strelen door de mandala’s die liggen te stralen op een meterslange zandtafel. Vanaf 1 februari is te zien: ‘Mandala ‘Jé van hét’ gemaakt door Annet. Plus een tweede mandala die zij maakte en dat is een levensboom gecreëerd met wol d.m.v. haaktechnieken.

Wat je in een mandala allemaal niet gebruiken kunt..

Annet: “Mijn bedoeling was eigenlijk om een natuurlijke – natural- mandala te maken met natuurlijke materialen die verstoord wordt door het afval dat mensen achterlaten. Toen heb ik o.a. autoscherven gevonden op straat. Er was net een ongeluk gebeurd en daar lagen scherven. Dus, mijn zoon en ik stoppen en ik heb die dingen van de weg gehaald, terwijl Robert zoiets had van: wat ga jij doen?”

JP: “En vervolgens heb je deze scherven niet in je mandala gebruikt…”

Annet: “Ha ha ja, het idee was goed.”

JP: “Dat is…dat is jé van hét Annet.”

Dus nu ligt er een natuurlijke mandala waarbij het ‘onnatuurlijke’ er niet in geslaagd is om er in door te dringen. De cirkel is opgebouwd uit steentjes, schelpen, aangespoelde houtjes, dennenappels, gedroogde bloemen en (op de foto minder goed te zien maar in het echt wel) helder glimmende parels.

Mandala ‘Jé van Hét’ van Annet, vanaf 1 februari ’24 te zien in het Badgastenkerkje

Levensboom mandala

JP: “Annet, je hebt nog een tweede mandala gemaakt, hoe ging dat?”

Annet: “Ja, ik haak veel. Zeg maar ter ontspanning. En ik was door mijn haak-projectjes heen en ik had nog wat restjes wol over. Toen heb ik bedacht om dit te gaan haken: zo met een levensboom in het midden en seventies kleurtjes, dat vind ik wel grappig. ik heb het patroontje van internet. Dat is wel een hoop tellen inderdaad. En dan heb je vaste, en halve vaste stokjes, dubbel stokje, zo heten die steken allemaal. Ik heb het allemaal via youtube geleerd, eigenlijk.”

Gehaakte mandala ‘Levensboom’ van Annet, te zien vanaf 1 februari in het Badgastenkerkje

In veel culturen staan cirkels symbool voor het universum, natuurlijke ordening, ofwel: het geheel/ heel/ heilig. Magische cirkels zijn er sinds duizenden jaren en ze komen tevoorschijn in Oosterse-, Australische-, Keltische-, (Zuid) Amerikaanse- en ook Europese/ Christelijke culturen. De cirkels tonen de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om je heen.

Naast dat zon, maan, de aarde en andere planeten rond zijn, komt de cirkel ook symbolisch terug in je vriendenkring – en familiekring of -heel simpel, in de vorm van je mond wanneer je in verwondering of in extase een ‘OOOO’ laat ontsnappen. De buitenrand, de cirkel, staat voor het oneindige, eeuwige, het heelal, het is een oervorm zonder begin of eind.

Door met je mond de vorm na te bootsen die je krijgt als je ‘O’ zegt, ben je Open voor het heden en Klaar voor de toekomst.

Chaos verliest altijd maar is nooit verloren, chaos is een goede verliezer

Tot slot van dit artikel een kleine overweging rond het thema Natuurlijke Ordening en Chaos:

Als orde wint is er geen spel meer; dan is het game-over, als chaos wint wordt er niet verder gespeeld; als ze precies in evenwicht zijn, dan is er een patstelling. Dit is dus hoe het gaat: chaos is altijd aan de verliezende hand, maar is nooit verslagen. Het is een goede verliezer. En dat is een spel dat de moeite waard is.

Zandtafel met mandala’s in het Badgastenkerkje foto gemaakt door Mariël