WIJK AAN ZEE – Vanaf januari ’24, verschijnen er in de loop van de volgende weken geleidelijk aan magische cirkels in het Badgastenkerkje. Bezoekers / deelnemers kunnen voor- of na een evenementje even de ogen laten strelen door de mandala’s die liggen te stralen op een meterslange zandtafel. Vanaf 9 februari is te zien: Mandala ‘Maandag’ van Mariël.

Zandtafel met mandala’s in het Badgastenkerkje foto gemaakt door Mariël

Wat er naar boven komt

Mariël: “Ja, ik heb ervaring met het maken van mandala’s, niet met dit materiaal, maar gewoon tekenen en kleur. En dan zelf je mandala opzetten met werktekeningen. Maar ik vind het ook heel leuk om gewoon een cirkel te tekenen en dan aan de slag te gaan met kleuren en vormen. Wat op dat moment naar boven komt.”

JP: “Ja, en kun je nog wat vertellen over het materiaal dat je gebruikt hebt, die schelpen? ” Mariël: “Jij vertelde me van deze tafel met zand en dat daar mandala’s op gemaakt konden worden en toen vroeg je of ik dat leuk zou vinden. Nou, superleuk!

Schelpen zoeken, ik word er eigenlijk heel gelukkig van

Toen zei ik, nou, ik heb nog wel een paar grote glazen potten met schelpen erin van mijn moeder. Die staan bij ons in de logeerkamer. Daarin zitten schelpen die mijn moeder heeft gezocht en gevonden, en ook die ik zelf heb gevonden. Ik vind schelpen zoeken zó rustgevend… ik wordt er eigenlijk heel gelukkig van. “

JP: “Wat doet het eigenlijk me je, zo’n schelp vinden? “
Mariël: “De vorm, de kleur.. ja, ik wordt er heel relaxt van. Je loopt natuurlijk met je blote voeten op het zand, bij de branding. Ja, en dan vind je van die gekleurde nonnetjes, licht-rose, licht-geel, soms licht-blauw.”

Ma-ma, ma

JP: “Veel van de schelpen die je gebruikt hebt zijn dus gevonden door je moeder, je hebt zoals je net zei de connectie met deze schelpen, met de aarde en jouw liefde en aandacht voor de schelpen verbindt je ook met je moeder. Dan heb je de mandala ‘Maandag’ genoemd dus krijg je: Mandala- Maandag van Mariel: ma-ma- ma. Aha, ha-ha ha.
Je kan met recht zeggen: de natuur maakt nooit een vergissing. Zo van: deze wolk is mislukt die doe ik nog een keertje overnieuw, of: deze rivier stroomt de verkeerde kant uit die gaan we maar eens omleiden. Nee, verkeerd.. in de natuur bestaat dat niet.”

Je maakt nooit een verkeerde mandala

Mariël: “Ja, zo is het ook als je een mandala maakt. Je maakt nooit een verkeerde mandala. Je doet nooit iets fout in een mandala. Hoe je ook je mandala maakt, het is nooit fout. Het is jouw mandala, dat is gewoon hartstikke mooi. Dus ik ga thuis weer verder mandala’s kleuren, ik ben geïnspireerd om het weer op te pakken.”

“Ik denk dat mensen die mandala’s maken heel geordend in het leven staan. Maar niet helemaal. Je kan natuurlijk heel pietje precies zijn, en wat minder… maar het komt er wel uit naar voren vind ik. Dat je überhaupt een mandala maken wil kan een teken zijn dat je een geordend iemand bent, óf je gaat een cursus mandala maken doen en je komt erachter dat het je ook helpt in je dagelijks leven.”

Mandala ‘Maandag’ van Mariël close up

Cirkel, geheel/heel/heilig

In veel culturen staan cirkels symbool voor het universum, natuurlijke ordening, ofwel: het geheel/ heel/ heilig. Magische cirkels zijn er sinds duizenden jaren en ze komen tevoorschijn in Oosterse-, Australische-, Keltische-, (Zuid) Amerikaanse- en ook Europese/ Christelijke culturen. De cirkels tonen de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om je heen.

Naast dat zon, maan, de aarde en andere planeten rond zijn, komt de cirkel ook symbolisch terug in je vriendenkring – en familiekring of -heel simpel, in de vorm van je mond wanneer je in verwondering of in extase een ‘OOOO’ laat ontsnappen. De buitenrand, de cirkel, staat voor het oneindige, eeuwige, het heelal, het is een oervorm zonder begin of eind.

Door met je mond de vorm na te bootsen die je krijgt als je ‘O’ zegt, ben je Open voor het heden en Klaar voor de toekomst.

Chaos verliest altijd maar is nooit verloren, chaos is een goede verliezer

Tot slot van dit artikel een kleine overweging rond het thema Natuurlijke Ordening en Chaos:

Als orde wint is er geen spel meer; dan is het game-over, als chaos wint wordt er niet verder gespeeld; als ze precies in evenwicht zijn, dan is er een patstelling. Dit is dus hoe het gaat: chaos is altijd aan de verliezende hand, maar is nooit verslagen. Het is een goede verliezer. En dat is een spel dat de moeite waard is.

Aanverwante artikelen op deze website