Hallo, jij. Zeg, ik zou je een voorstel willen doen en dat is dit: dat we vóórdat we besluiten of we de planeet nu aan het redden zijn of aan het vernietigen, we eventjes pauzeren voor een moment van stilte… …Nee, niet het soort van stilte die je hebt als een bekende sporter plotseling is overleden en waarbij iedereen een heleboel ernstige gedachten denkt, nee dat heeft helemaal niets met stilte te maken. Ik bedoel (luid): ECHTE STILTE! … …. … Waarin we stoppen met denken en we de realiteit ervaren zoals de realiteit is.

Contact met de echte wereld

Want als ik de hele tijd aan het praten ben, kan ik niet horen wat iemand anders te vertellen heeft. En als ik de hele tijd aan het denken ben- en daarmee bedoel ik specifiek: praten tegen jezelf zonder geluid, binnen in je schedel: denken. Als ik de hele tijd aan het denken ben dan heb ik niets anders dan gedachten om over te denken en dan ben ik dus nooit in contact met de echte wereld.

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat merkt Erik Pinksterblom als hij op een goede nacht in het schilderij ‘Wollewei’ boven zijn bed stapt. Een wereld van insecten die zich als mensen gedragen en denken dat het leven begint en eindigt binnen de lijst van hun schilderij.

Godfried Jan Arnold Bomans (1913 –1971) was een Nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid. Bomans was vele jaren de meest gelezen schrijver van Nederland. Godfried Bomans werd bij het grote publiek vooral populair door zijn roman Erik of het klein insectenboek:

Diepe meditatie

Diepe meditatie kan je in een toestand brengen waar het denken niet meer bij betrokken is. In het begin gaan je gedachten nog door, maar als je niet meer luistert dan houdt het gekakel op den duur op. Wanneer je geest begrijpt dat niemand meer belangstelling heeft, dat niemand meer enige aandacht schenkt aan wat er in je hoofd omgaat, dan komt die tot rust.

Het denken is als een klein kind

De menselijke geest (het denken) wordt weleens vergeleken met een klein kind. Heb je weleens gezien wat een kind kan doen als het valt? Eerst kijkt het om zich heen of moeder in de buurt is en zo ja dan begint het te huilen, want waarom zou het huilen als zij er niet is?
Als ze er niet is staat het gewoon weer op om verder te gaan met spelen. Want wat heeft het voor zin om te huilen als niemand aandacht schenkt?

Waarom zou een kind huilen als moeder er niet is?

En soms gebeurt het dat moeder tien minuten later verschijnt en dat een kind dan alsnog begint te huilen. Het is absurd maar wel logisch. Want waarom zou een kind huilen als zijn of haar moeder er niet is? Zelfs al heb je pijn, dan heeft huilen geen zin. Als moeder komt is de pijn allang over, maar huilen en krijsen om pijn die er niet meer is heeft zin omdat van moeder wordt verwacht dat ze aandacht geeft.

Er zit niemand tussen die de werkelijkheid inkleurt

Het intellect is net als een kind. Als je er aandacht aan schenkt huilt het. Maar als het kind zich plotseling realiseert dat moeder er niet is, en dan houdt het op. Wanneer het intellect zijn activiteiten staakt dan ben jij direct – dan sta je oog in oog met de werkelijkheid. Er zit niemand tussen die de werkelijkheid inkleurt. Je waarneming is helder, zuiver.

Dan ben je in de eeuwigheid. Als je luistert naar je intellect dan leef je in de tijd. Tijdens diepe meditatie verandert de bloedverdeling in de hersenen, het hersengedeelte waar het tijdsbewustzijn, het plannen en het piekeren huist krijgt dan minder bloed. Na een klankschalenconcert beschrijven mensen vaak een heerlijke ervaring van ruimte en tijdloosheid.

Je kunt ook rechtstreeks, direct leven

Ja je kunt ook rechtstreeks, onmiddellijk leven, zonder tussenkomst van je intellect. Je kunt je verstand terzijde schuiven en dan leef je een tijdloos eeuwig leven waarin verleden noch toekomst bestaat, maar waar alleen het heden, heden en nog eens heden, bestaat. Beide mogelijkheden heb je in je. Je kunt in de tijd leven – dan leef je als een denkwezen. Intellect is tijd want het intellect verdeelt het leven in verleden, heden en toekomst. Intellect is de verdelende factor, het ontleedt alles, het is een groot analyticus, een groot ontleder.

Het intellect fungeert als een lijst van jouw wereld totdat je uit het raam stapt en dan sta je opeens onder de gehele hemel

Je hebt beide mogelijkheden in je. Als je je door je verstand laat leiden, leg je jezelf beperkingen op. Alsof je door een venster naar de hemel kijkt en het raamkozijn de hemel omlijst. Het intellect fungeert als een lijst van jouw wereld. Maar als je uit het raam stapt, sta je opeens onder de hele hemel: er is geen lijst.

Die lijst is bedrog; schilderijen zonder lijst

In de Franse schilderkunst kwam op een gegeven moment iets nieuws in zwang. Ze maakten schilderijen zonder ze in te lijsten. Dat is prachtig want lijsten zijn vals. In het leven is niets ingelijst, maar als je een schilderij maakt doe je er een lijst omheen. Die lijst is het toppunt van onechtheid. En de ironie wil dat mensen mooie versierde lijsten kopen die dikwijls duurder zijn dan het schilderij zelf. In het leven is niets ingelijst. Heb je ooit een ingelijst leven gezien? Maar als je een foto neemt zit er onmiddellijk een rand omheen. Die rand is bedrog.

Het denken zet alles wat tijdloos en vormloos is in een lijst

Alle omlijstingen komen voort uit de geest; de geest zet alles wat tijdloos en vormloos is in een lijst. Je kunt beide zijn, dat hangt van jou af. Diepe meditatie kan je in een toestand brengen waar het denken niet meer bij betrokken is. In het begin gaan je gedachten nog door, maar als je niet meer luistert houdt het gekakel op den duur op. Wanneer je geest begrijpt dat niemand meer belangstelling heeft, dat niemand meer enige aandacht schenkt aan wat er in je hoofd omgaat, dan komt hij tot rust. Het is interessant, het is mogelijk, het is heilzaam, het is heel, het is.

Framed (‘Ik ben geframed’) ~The Sensational Alex Harvey Band Live

De Schotse muzikant Alex Harvey scoorde in NL met het prachtige To make my life Beautiful maar Framed was het nummer dat wij als tieners speelden met onze Wijk aan Zeese rockband Straight in 1976 met zangerJan Kaas, en met Aad, Rob, Paul, Bernard en mij. Ik moet nog ergens een cassettebandje hebben maar hier is ter afsluiting van dit artikel de originele versie van de Sensational Alex Harvey Band. x JP

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer