Het Chinese teken bovenaan deze pagina, weet je wat het betekent? Het staat voor: Tao, de weg van de natuur, die gaat vanzelf. Verderop in dit artikel lees je hoe je heel eenvoudig dit gevoel kunt ervaren. Ondanks de welvaart waarin we leven en ondanks de stapels boeken waarin we kunnen lezen hoe we gezond en gelukkig kunnen worden, zijn er meer mensen dan ooit tevoren die worstelen met het leven, die last van angsten hebben, somber zijn, wakker liggen, die iedere dag overeten en zich nog steeds leeg voelen of burn-out zijn. Zien we misschien iets over het hoofd in de manier waarop we denken over het bestaan?

Zien we misschien iets over het hoofd ?

Niet alleen kijken naar wie je bent en wat je hebt meegemaakt, maar ook naar wát je bent en volgens welke natuurlijke stroom je gevoelsleven zich beweegt en ontwikkelt. Alles en iedereen is met alles en iedereen verbonden – of we onszelf nu zien in combinatie met familie, organisaties, verenigingen, online communities, de natuur, en zo voort, geest en materie zijn niet van elkaar gescheiden. We noemen dit ook wel universeel bewustzijn, licht of: liefde.

Wanneer je ziet dat het gewoon voortgaat

Het Chinese teken bovenaan deze pagina staat dus voor: Tao, de weg van de natuur, die gaat vanzelf. En je kunt dat gevoel heel eenvoudig ervaren door adem te halen zonder iets te doen, zonder te helpen of te sturen. Zoals ademen in wezen vanzelf gaat, zo komen en gaan ook gedachten, gevoelens helemaal vanzelf. Wanneer je realiseert dat er niemand is die controle heeft over jouw stromende bewustzijn, wat gebeurt er dan? Wanneer je ziet dat het gewoon voortgaat, vanzelf, zonder dat er aan getrokken of geduwd wordt?

Niet langer buiten de adem maar met de adem

Laat je adem maar naar buiten stromen en laat het dan helemaal vanzelf – wanneer het zover is, weer terugkomen. En dan, wanneer het wil, weer naar buiten. Ga zo door totdat je er helemaal op je gemak mee bent dat het z’n eigen gang gaat. Je zult dan zien dat het ritme rustiger wordt zonder ook maar de geringste moeite en dat het tegelijkertijd ook een een beetje dieper wordt. Dit gebeurt omdat je nu met de adem bent en niet langer erbuiten als controleur of als de bestuurder van de ademhaling.

Macht heb je alleen maar nodig om iets schadelijks te verrichten. Voor het overige is liefde genoeg, is compassie genoeg.

Stroom van afval bij een fabriek in het Noordzeekanaal

Kijk naar de stroom en let op om te zien wat die wil

Iets soortgelijks gebeurt er wanneer je de gedachten, gevoelens en alle andere ervaringen hun eigen koers laat volgen. Dat doen ze sowieso toch al en je kunt daar niets aan veranderen. De drang om ze te negeren, vast te houden of te veranderen komt immers ook vanzelf op. Dus als er spanning, verzet bij je opkomt, zie dan dat ook dit vanzelf gebeurt. En let er op om te zien wat het wil. Kijk maar naar de stroom die gewoon doorgaat, meer niet. En als je je misschien afvraagt wie degene is die aan het kijken is, wie het is die het allemaal waarneemt en waarom, neem ook dat dan gewoon als weer een andere rimpeling van de stroom.

Je kunt je gedachten niet controleren, je kunt je gevoelens niet controleren. Je bént je gedachten en je gevoelens. Met het los laten van de controle krijg je het. Dan heb je precies het soort van controle waar je naar zocht.

Het principe van eenheid, heel zijn is niet proberen om control te krijgen op de rest van de wereld. Dat zal de wereld alleen maar verstoren en tegen je in laten werken en je meer dan ooit het gevoel geven dat je afgescheiden bent, geen geheel met de wereld. De manier waarop je één kunt worden met het universum is door het te vertrouwen. 

Life will find a way – The Wanderer & Ilse Oversier

Dat gene dat iemand echt anders maakt, uniek, is iets dat slimheid niet goed begrijpen kan

In een staat komen waarin je alles laat gebeuren

Wat wij denken is dat wanneer je in zo’n staat komt waarin je alles laat gebeuren, dat dan de stroom van gebeurtenissen helemaal op hol zou slaan, uit de hand zou lopen en we houden vast aan dat idee dat het dan totale chaos zal worden. En dit geldt vooral voor mensen die leven in de veronderstelling dat spontaan en natuurlijk gedrag betekent dat je dan alles gaat doen wat de wet en de sociale normen verbieden, maar als je dwars tegen de sociale normen ingaat zijn die normen op een omgekeerde manier nog steeds bepalend voor je eigen gedragingen en aan de stroom wordt dan niet gevraagd hoe die zou stromen – de stroom heeft helemaal niets te maken met aanvaarden of afwijzen van conventionele wetten en regels.

(Ook) wanneer de stroom niet extern gecontroleerd wordt controleert deze zichzelf

De bijna verbluffende verrassing is dat wanneer de stroom niet extern gecontroleerd wordt, deze zichzelf controleert. Er is dan automatisch geen gespannen sensatie meer die me je aan de haal gaat. Want jij bent de stroom en dat is nooit anders geweest.

Liever proberen we eerst socialisme, communisme, nazisme, nationalisme, egoïsme, kapitalisme, kolonialisme, verlicht-despotisme, neo-liberalisme, cynisme, moralisme, … , … ikvergisme. Neem je waar dat je geest alsmaar redenen aandraagt om maar nooit aan dit experiment te beginnen? Dat is dan ook de reden waarom maar weinig mensen zo ver komen en waarom er zo weinig vertrouwen is dat het werkt zoals het werkt.

Een eenvoudige oefening: kijk naar alles wat op je weg komt alsof je het voor het eerst ziet. Raak alles aan alsof je het voor het eerst aanraakt. Wat gebeurt er dan? Als je dat kunt dan zul je van je verleden bevrijd worden. Je zult verlost worden van de last, het vuil van alle opgedane indrukken. Maak je elk moment los van het verleden, zorg dat je het niet bij je draagt.

Nu

Alles stroomt en stroomt voort als een rivier. Zodra je bevrijd bent van het verleden en je ogen het heden zien, ga je het Bestaan binnen. En dat is een tweeledige binnenkomst: je gaat de ziel van alles binnen én je gaat jezelf binnen, want het heden is daarvoor de toegangsdeur. Alle meditatietechnieken proberen je op een of andere manier in het nu te brengen. Als je met een frisse blik door dezelfde straat kunt lopen is het een nieuwe straat.

Frisse blik

Als je een vriend kunt ontmoeten alsof hij een vreemde is. Als je je vrouw kunt zien zoals je haar voor het eerst zag toen ze nog een vreemde voor je was.. Je kent elkaars gewoonten, je kent elkaars reacties, maar de diepe zijnskern van de ander is je onbekend, blijft onaangeroerd. Kijk weer met frisse blik alsof je voor het eerst kijkt en je zult dezelfde vreemde zien. Niets, niets is oud, alles is nieuw. Dat geeft je een frisse blik. Je ogen worden onschuldig. Die onschuldige ogen kunnen zien. Die onschuldige ogen kunnen de innerlijke wereld binnengaan.

Het water stroomt – liedje van Winkel en van der Meij

Volg die beek

Aanverwant artikel op deze website:

Disclaimer