WIJK AAN ZEE – Mensen zijn er enorm in geïnteresseerd om te pakken wat ze pakken kunnen. Iedereen is er op uit om te krijgen en niemand schijnt van geven te houden. Mensen zijn terughoudend met geven; heel voorzichtig. Als ze het al doen, geven ze alleen iets om te krijgen en bekijken ze het vanuit een zakelijk oogpunt: ‘voor wat hoort wat’. Ze houden altijd in de gaten dat ze meer krijgen dan ze geven- dat is voordelig, zakelijk, economisch. En de anderen… die doen hetzelfde..

Zakelijkheid is het lelijkste ter wereld, een (nood)-zakelijk kwaad

Liefde is geen overeenkomst dus stop met je zakelijkheid. Anders loop je je leven mis, en je liefde en alles wat er mooi in is – want alles wat mooi is is altijd onzakelijk. Zakelijkheid is het lelijkste ter wereld- een noodzakelijk kwaad. Maar het bestaan kent helemaal niet zoiets als ‘zakelijkheid’.

Vogels op het veld van onbeperkte mogelijkheden in Wijk aan Zee

“Onthoud één ding, dat je deze aarde niet verlaat voordat je haar een beetje mooier hebt gemaakt, een beetje vriendelijker, een klein beetje liefdevoller”.

Zo groeit de liefde

Bomen staan in bloei zonder contract, de sterren flonkeren, het is onzakelijk, je hoeft er niet voor te betalen en niemand komt je er iets voor vragen. Er komt een vogel aangevlogen, hij gaat bij jouw deur zitten, of op jouw hand, het zingt een lied zonder je te vragen een overeenkomst te ondertekenen of iets dergelijks. Hij heeft zijn lied gezongen en dan vliegt hij weer vrolijk verder zonder enig spoor achter te laten. Zo groeit de liefde. Geef, en wacht niet af hoeveel je mee kunt graaien.

Een vogeltje dat op een hooglander landt is een hooglander

In het begin zal het moeilijk zijn

Liefde heeft een sfeer van liefde nodig. Liefde heeft een klimaat van dankbaarheid nodig, van dank. Liefde heeft een atmosfeer nodig waar niets gevraagd wordt, niets verwacht. Begin te geven. In het begin zal het moeilijk zijn, want je hele leven ben je eraan gewend te krijgen, niet te geven. In het begin zul je met je harnas moeten vechten. Je hele spierstelsel is hard geworden, je hart is bevroren, je bent koud geworden. In het begin zal het moeilijk zijn, maar elke stap leidt je naar een volgende en langzamerhand begint de rivier weer te stromen.

Geef je leven aan dingen die mooi zijn. Geef je leven niet aan lelijke zaken. Je hebt niet zo heel veel tijd, je hebt niet zo veel energie te besteden, met zo’n klein leven, met zo’n beperkte bron van energie. Het is gewoon stom om het te verkwisten aan droefheid, boosheid, haat, jaloezie.

Als iemand van je houdt

Heb lief, als een natuurlijk iets, net als ademhalen. En als je van iemand houdt, begin dan niet van alles te eisen, anders sluit je vanaf het begin de deuren Verwacht niets. Als je iets krijgt wees dan dankbaar. Als iemand van je houdt wees daar dan dankbaar voor, maar eis niets, hij of zij is niet verplicht om van je te houden. Kijk eens naar andere mensen, hoe zij elkaar als vanzelfsprekend aannemen.

Je wordt een individu

Ja het komt, in duizendvoud, maar het komt op een natuurlijke wijze, uit zichzelf. Het is niet nodig om erom te vragen. Als je erom vraagt komt het nooit, vermoord je het. Dus geef, begin te geven.
Een volwassene is iemand die gelukkig met zichzelf kan zijn. Zorg eerst dat je je ouders ‘kwijtraakt’. Met hen raak je ook meteen de maatschappij kwijt; door van je ouders af te komen, kom je ook van de beschaving af, van je opvoeding, alles- want dat vertegenwoordigen je ouders allemaal. Je wordt een individu.

Een volwassene is iemand die gelukkig met zichzelf kan zijn

Voor het eerst ben je niet meer een deel van de massa, heb je een authentieke individualiteit; je staat op eigen benen. Dat is groei. Zo hoort een volwassen mens te zijn. Een volwassene is iemand die geen ouders meer nodig heeft. Een volwassene is iemand die gelukkig is in zijn alleen-zijn. Zo iemands alleen-zijn is een lied, een feest. Een volwassene is iemand die gelukkig met zichzelf kan zijn.

Medeleven en liefde

Dit alleen-zijn is geen eenzaamheid; dan ben je een eenling in je één-zijn, in je meditatie. Dan ben je volmaakt vrij van het ouderlijk stempel. En het mooie is dat alleen zo iemand zich dankbaar kan voelen tegenover zijn ouders. De paradox is dat alleen zo iemand zijn ouders kan vergeven.

Volheid van alleen-zijn

Zoe iemand voelt medeleven en liefde voor hen, hij voelt geweldig met hen mee, want zij hebben ook op dezelfde manier geleden. Hij is niet boos, nee, helemaal niet. Misschien heeft hij tranen in zijn ogen, maar hij is niet boos en hij zal alles doen om zijn ouders te helpen naar zo’n volheid van alleen-zijn te groeien, naar zo’n hoogte.

Gewone mensen zijn buitengewoon, heb respect voor dat unieke en geef onvoorwaardelijk

Wat je zou kunnen doen, en het kan: wordt allereerst een individu. Ten tweede verwacht geen perfectie, vraag niet en eis niet. Houd van gewone mensen. Er is niets mis met gewone mensen. Gewone mensen zijn buitengewoon. Elk mens is zo uniek. Heb respect voor dat unieke. Ten derde: geef en geef onvoorwaardelijk-

dan zul je weten wat liefde is.

Gratis, belangeloos en voor niets – Dana Winner live

Dana zingt een liedje van Dimitri van Toren, en hoe..

Voor niets – Gerard de Vries

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer