Natuurlijk weet ik wel dat een advocaat er is om de cliënt te ondersteunen, maar hij mag ook aan zichzelf denken. Er zat dus vaak een tegenstrijdig belang ingebouwd. Ik merkte dat advocaten dingen deden die conflicten juist bevorderden. Dat ze zaken eindeloos lieten uitlopen, omdat ze er dan meer voor betaald kregen.

Er was geen enkele aansporing in ons beroep om cliënten met elkaar te verzoenen. Het was financieel veel aantrekkelijker om de verschillen te benadrukken. Dus speelden we beide kampen tegen elkaar uit door er op te staan het gelijk aan jouw kant te krijgen. Eigenlijk ben je voortdurend bezig mensen tegen elkaar op te jutten.

“Contract is contract”

Soms wilde een van de partijen zich niet meer aan het contract houden, hoewel er niets van belang was veranderd. Ik zag al snel in dat als een persoon eenmaal genoeg had van een overeenkomst, die overeenkomst gewoon voorbij was. Als de andere partij dat niet nam ( “contract is contract”) en die persoon probeerde te dwingen zich toch aan de overeenkomst te houden, werkte dat nooit.

Het kostte altijd meer dan het waard was. De tijd, energie en geld die het kostte om iemand te dwingen iets te doen wat hij niet langer wilde doen, wogen nooit tegen het resultaat op. Ook al kun je de ander, tegen zijn zin in dwingen, uiteindelijk heb je er alleen jezelf mee. Als je dezelfde hoeveelheid energie en tijd in je eigen leven stopt kom je veel verder.

Alles waar je voor wegrent

Het is niet per definitie nodig om waar dan ook uit te stappen. Je kunt namelijk nergens voor wegrennen en niets vermijden in je leven. Alles waar je voor wegrent, ren je recht op af. Alles waar je je op concentreert groeit.

Ik hoorde pas het verhaal van een Philipsdirecteur die de buik vol had van ‘groeien’ en druk, druk, druk. Hij besloot er uit te stappen en een eenvoudige biologische boerderij in Frankrijk te beginnen. Lekker genieten. Een paar jaar later had hij een van de meest succesvolle bio-boerderijen in de verre omtrek en was hij weer groot gegroeid en druk, druk, druk: alles waar je nee tegen zegt, krijg je juist.

De situatie die jij wenst

De situatie waarin je je nu bevindt is de situatie die jij je wenst. Je zou niet eens beter kunnen verdragen. Als wij weigeren te accepteren dat we die macht hebben en ons met man en macht blijven verzetten tegen onze omstandigheden en anderen de schuld blijven geven, pompen we er zoveel energie in dat de omstandigheden simpelweg niet kunnen veranderen! Alleen de pijn wordt intenser.

En de meesten van ons hebben zoveel pijn,
dat we niet meer weten waar we het zoeken moeten.

Wat je ook denkt of voelt of welke onafgemaakte dingen er ook voor jou zijn, in het nu ben je volmaakt. Je kunt dat ervaren tijdens meditatie. Ook anderen zijn volmaakt zoals ze zijn, ongeacht hoe ze zich tegenover jou hebben gedragen of hoeveel problemen ze ook lijken te hebben. Je hoeft hen niet te veranderen of te verbeteren. Wat je niet bevalt in de wereld om je heen, verwijst naar wat je in jezelf niet hebt geaccepteerd.

De verantwoordelijkheid niet leggen bij anderen

De dingen kunnen per definitief niet anders zijn dan ze zijn. Het enige wat je kunt veranderen, is de betekenis die jij eraan geeft. De verantwoordelijkheid voor je eigen leven nemen en voor de manier waarop jij ertegenaan kijkt, leg die niet bij anderen. Zijn wie je bent en anderen aanmoedigen te zijn wie zij zijn. Daarmee geef je hun dezelfde vrijheid die je jezelf hebt gegeven.

Aanverwante artikelen op deze website:

Disclaimer