WIJK AAN ZEE – Op zondag 21 november om 12:00 uur is Kitty Rumping bij JP in het Badgastenkerkje n.a.v. het boek Mijn beschermende brein dat zij heeft gemaakt samen met Ramona Bakkum. Op deze zondagmiddag zal Kitty persoonlijk toelichten hoe je terugkerende pijn en het ontstaan van chronische pijn kunt terugdringen. Krijg inzicht in de persoonlijke factoren die maken dat pijn aanhoudt en leer wat nodig is om het beschermsysteem in het lichaam te resetten.

Lezing ‘Mijn beschermende brein’ is begrijpelijk zowel voor kinderen als volwassenen, zondag 21 november, 12.00 Badgastenkerkje Wijk aan Zee, ontmoeting op huiselijke schaal, je bent op visite er wordt geen entree geheven vrije bijdrage na afloop ter beperking van de onkosten is welkom, inloop vanaf 11:30.

Reserveren lezing over pijn verminderen met Kitty Rumping zondag 21 november

Het boek Mijn beschermende brein

Terugkerende pijn en/of vermoeidheid komt helaas frequent voor bij kinderen en nieuwe cijfers wijzen uit dat 60% van de kinderen met chronische pijn ook op volwassen leeftijd beperkingen ondervindt door pijn.

Het theorieboek: ‘Mijn beschermende brein’ is het eerste boek dat wetenschappelijke kennis over de biologie van pijn toegankelijk maakt voor kinderen vanaf 9 à 10 jaar. “Kennis is een eerste stap naar herstel, dit geldt voor volwassen én voor kinderen met pijn”.

Over de spreker:

Kitty Rumping is Fysio/manueel therapeut bij RC Heliomare en docent pijneducatie en behandeling bij kinderen met aanhoudende pijnklachten (bewegingsapparaat). Kitty is ook zangeres en muzikant in de band Dogs named Kitty.

Hoe pijn en vermoeidheid biologisch werken

In het boek en de lezing wordt aan de hand van voorbeelden uitgelegd hoe pijn en vermoeidheid biologisch werken. Pijn kan aanhouden nadat lichamelijk letsel is hersteld. Dit kan komen omdat het beschermsysteem nog in de ‘over-beschermstand’ staat, het is ‘vergeten’ om terug te schakelen naar ‘normale bescherming. Met behulp van illustraties wordt uitgelegd hoe het kan dat er pijn gevoeld wordt zelfs als er weinig of geen schade is. Of omgekeerd: hoe het kan dat er veel schade is terwijl je er niets of bijna niets van voelt?

Ik mag gewoon bewegen…

De makers van het boek: “Wij vinden het belangrijk dat de kinderen al op jonge leeftijd leren hoe het in hun lichaam werkt met lichamelijke gevoelens zodat er begrip ontstaat: pijn ontstaat niet alleen als er iets ‘stuk’ of ‘verkeerd’ is met mijn lichaam, maar ook als ik ergens gespannen voor ben, als ik mijn gevoel wegdruk enzovoort. Ik snap nu wat ik voel, ik doe niks verkeerd, er is niets stuk in mijn lichaam, ik mag gewoon bewegen”…