Iedere dag kijken naar filmpjes, nieuwsitems, commercials, T.V.-programma’s is een moderne vorm van meditatie. Ze noemen het Transcendentale Vegetatie. Wanneer mensen bang zijn kunnen ze wát dan ook gaan doen. Waarom zouden mensen de hele dag filmpjes en tv moeten kijken? Daarvoor zou je eens in de psychologie kunnen kijken.

Zonder die schermpjes zou je al die tijd hebben om naar binnen kijken en dat is beangstigend

Die mensen willen gewoon helemaal niets te weten komen over zichzelf. Die mensen proberen zichzelf tot (het) leven te brengen door televisie te kijken. Televisie en telefoon zijn een surrogaat. Zonder die schermpjes zou je al die tijd naar binnen kijken, naar binnen gericht en dat is beangstigend.

Die mensen willen gewoon helemaal niets te weten komen over zichzelf

Ze kunnen zelfs lid worden van de couch-potatoe-beweging. Uren per dag zitten staren, op een stoel, op de bank, net als een aardappel en steeds maar dikker en dikker worden. Af en toe even opstaan om een snack te pakken of een blikje fris. Ze doen enorm veel aan transcendentale vegetatie.

Omdat je de schoonheid niet kent

Maar de koelkast en de snoepautomaat zijn daarbuiten. Maar je schatje is daarbuiten. Innerlijk kun je toch helemaal niets vinden. Je kunt er niet eens winkelen. Er is daar niemand die je laat weten wie je bent, niemand die zegt wat je moet doen en moet laten. Je raakt er alleen maar ondergedompeld in niets-heid. Dit opgaan in niets creëert angst. En het probleem is dat de angst er alleen maar is omdat je de schoonheid niet kent en de heerlijkheid, de vreugde van ondergedompeld zijn in niets. Omdat de extase die zich opent wanneer je naar binnen valt jou onbekend is.

Geloof het niet zomaar, proef er eens van

En neem dit niet van iemand aan. Geloof het niet zomaar. Proef er eens van, experimenteer. Wanneer er duizenden mystici iets ervaren hebben van binnen, dan zou het zuiver hypothetisch toch mogelijk kunnen zijn dat er iets aan je voorbijgaat, dat je iets mist.

Wijsheid heeft niets te maken met kennis. Kennis komt van buitenaf. Wijsheid welt op van binnenuit. Wijsheid komt alleen op wanneer het ego is vergeten. Dit wonder kan plaatsvinden bij mediteren. Mediteren is het begin van zelfkennis. Zonder zelfkennis blijft een mens eindeloos steken in verwarring en ellende.

Het enige wat je nodig hebt is een beetje intelligentie een avontuurlijk hart, de lef van degenen die het onbekende binnengaan.

Standing on the inside – Neil Sedaka live

Disclaimer