De aanwezigheid of afwezigheid van bewustzijn is bepalend voor wat er gebeurt. In jou zoals in de wereld. Wanneer er gezegd wordt dat bewustzijn niet door de geest verkregen kan worden dan wordt hiermee bedoeld dat bewustzijn niet door denken verkregen kan worden. Je kunt erover blijven denken, piekeren en evalueren maar je beweegt je dan in een kringetje rond. Het is echt nodig om het in praktijk te brengen, je moet het doen. Het kan alleen verkregen worden door doen, niet door denken.

Hoogleraar Economische psychologie Fred van Raaij op NPO radio 1: “het menselijk gedrag gebeurt voor 95% onbewust”.

Jij bent het zaadje, er ontbreekt niets aan jou. Je moet dan orde aanbrengen in je kwaliteiten. Nu ben je nog chaotisch omdat er geen sprake is van enige ordening: de ordening treedt op als je bewust begint te worden.

Bewust over straat lopen is al moeilijk, je blijft het vergeten

Als je op straat loopt, loop dan bewust. Dat is moeilijk en je blijft het vergeten, maar wees niet bang. Zodra je eraan denkt, wees je dan bewust, blijf bij het lopen en laat je geest niet afdwalen. Als je eet, eet dan, kauw bewust. Wat je ook doet, doe het niet mechanisch. Dat is iets heel anders. En als er gezegd wordt dat het alleen gevoeld kan worden, dan betekent dat dit: ik hef bijvoorbeeld op mechanische wijze mijn hand omhoog, maar ik kan mijn hand ook volledig bewust omhoogheffen.

Doe het eens probeer het maar, eerst mechanisch en dan bewust

Mijn geest is zich bewust dat mijn hand omhoog gaat. Doe het eens, probeer het. Eerst mechanisch en dan bewust. Je zult een verandering ervaren. De kwaliteit verandert onmiddellijk. Loop bewust en je loopt anders; er komt een andere gratie over je. Je loopt langzamer, stijlvoller. Als je op een mechanische manier loopt- enkel omdat je weet hoe je moet lopen en je hoeft je er niet van bewust te zijn, dan is je lopen lelijk en is er geen sprake van gratie. Doe alles bewust en voel het verschil. En je kunt het verschil voelen.

Probeer het eens, eerst mechanisch dan bewust

Als je bewust eet dan kun je niet méér eten dan goed voor je is

Als je bijvoorbeeld bewust eet dan kun je niet méér eten dan goed is voor je lichaam. Mensen blijven maar zeggen: “geef me een dieet, mijn gewicht neemt de hele tijd toe, ik wordt steeds dikker, geef me een dieet.” Maar denk niet aan een dieet. Denk aan bewustzijn. Door een dieet te houden zal er niets gebeuren. Dan lukt het je niet om af te slanken. Je doet het een dag of een week of een maand en daarna stop je ermee. Je kunt het niet volhouden. Eet liever bewust.” De kwaliteit verandert. Als je bewust eet kauw je ook beter. Met onbewuste, mechanische gewoonten blijf je domweg dingen in je maag proppen.

Omdat je er niet van geniet eet je meer voedsel dan je nodig hebt

Je kauwt amper, je propt je vol. Dan beleef je er geen vreugde aan en omdat je er niet van geniet heb je meer voedsel nodig om te kunnen genieten. Je kunt zo niets proeven en dus heb je meer voedsel nodig. Wees alert en kijk toe. Als je bewust eet kauw je beter, je proeft beter, je ervaart de vreugde van het eten en je maaltijd duurt ook veel langer. Als je gewoonlijk een half uur uittrekt voor je maaltijd en je eet nu diezelfde hoeveelheid voedsel met volledig bewustzijn dan zul je driemaal zo lang eten – anderhalf uur.

Jij eet zonder dat je er bent, dat roept het probleem op

In een half uur heb je dan maar een derde van die hoeveelheid op en je voelt je meer verzadigd: je hebt meer van je maaltijd genoten. En als het lichaam ervan geniet zal het je laten weten wanneer je moet stoppen. Als je lichaam er helemaal niet van genoten heeft zegt het je nooit wanneer je moet stoppen en blijft je maar dooreten. Dan stompt je lichaam af. Je hoort nooit wat het lichaam zegt. Jij eet zonder dat je er bent, dat roept het probleem op. Weest erbij aanwezig en elk proces zal vertraagd worden.

Het moment waarop je je bewust wordt dat je niet aanwezig bent, ben je het

Tolle

Je lichaam vertelt je voortdurend dingen maar jij bent er niet om ernaar te luisteren

Het lichaam zelf zal zeggen: “Niet meer!” En als je lichaam dat zegt is dát het juiste moment. Als jij je bewust bent kun je het bevel van het lichaam niet negeren. Je stopt. Laat je lichaam dus iets zeggen. Het lichaam vertelt je voortdurend dingen, maar jij bent er niet om ernaar te luisteren. Let op en je hoort het. Voel het, ja dat is moeilijk. Hoe kun je nu bewustzijn voelen zonder dat je bewust bent?

Als je ook maar één ogenblik bewust bent dan weet je dat er meer is

Hier wordt niet gezegd dat je op zo’n moment de verlichting van Boeddha kunt voelen, maar je moet ergens beginnen. Je krijgt misschien niet de hele oceaan, maar één druppel, slechts één druppel zal je de smaak geven en de smaak is dezelfde. Als je gedurende één ogenblik bewust bent heb je de smaak van boeddhaschap geproefd. Het is vluchtig, een glimp, maar nu weet je meer en dat zal je nooit overkomen door erover na te denken. Het kan alleen maar gebeuren door voelen.

Je kunt groeien in kennis zonder ook maar een centimeter in zijn te groeien

De nadruk ligt op voelen, want de nadruk ligt op een geleefde ervaring. Denken is onecht. Je kunt over liefde blijven nadenken en er theorieën over opzetten. Je kunt zelfs op het onderwerp liefde promoveren zonder ooit verliefd te zijn geweest. Misschien weet je niet eens wat liefde is, heb je nooit liefde ervaren. Je kunt in kennis groeien zonder ook maar een centimeter in zijn te groeien. En dat zijn twee verschillende dimensies. Je kunt in kennis blijven groeien. Je hoofd wordt steeds groter en groter, maar jij blijft datzelfde nietige zelf.

Je hoofd wordt steeds groter en groter maar jij blijft datzelfde nietige zelf

In jou bestaat deze mogelijkheid, je bent het zaadje :-)

Dan groeit er in feite niets- er is alleen sprake van hamsteren. Als je dingen begint te voelen groei je pas, dan groeit je wezen. En je moet ergens beginnen, dus begin! Er zullen dwalingen zijn, dat kan niet anders. Je blijft het vergeten, dat is logisch. Maar raak niet gefrustreerd, gooi je inspanning niet overboord door te zeggen: “Ik kan het niet.” Je kunt het wel! In jou bestaat dezelfde mogelijkheid als in Jezus en Boeddha. Jij bent het zaadje. Er ontbreekt niets aan jou. Jij bent alleen maar een willekeurig arrangement, een chaotisch geheel, maar alles is er. Je kunt een boeddha worden, maar je moet dan orde aanbrengen in je kwaliteiten.

Bewustzijn & ordening

Nu ben je nog chaotisch omdat er geen sprake is van enige ordening: de ordening treedt op als jij bewust begint te worden. Door alleen maar bewust te zijn vallen de dingen op hun plaats en dan wordt de chaos die jij nu bent een symfonie. R.

Aanverwante artikelen op deze website:

Disclaimer