De Denker van Rodin
afgebeeld tussen
zijn razendknappe
uitvindingen

Het verstand is een voortreffelijk instrument als je het goed gebruikt. Bij onjuist gebruik wordt het echter destructief. Op het moment dat je de denker (van je gedachten) gaat waarnemen wordt een hoger bewustzijnsniveau actief. Beseffen dat je niet de denker bent is het begin van vrijheid. Je begint dan te beseffen dat zich boven het denken een enorm gebied van intelligentie uitstrekt en dat het denken niet meer is dan een nietig onderdeel van die intelligentie.

Je gaat dan ook zien dat alle dingen die er echt toe doen, zoals schoonheid, liefde, creativiteit, vreugde, innerlijke vrede uit iets voortkomen dat het verstand te boven gaat.

Bestuur jij het denken of bestuurt het denken jou?

We zijn tegenwoordig zover dat we verschillende soorten denken menen te onderscheiden die we benoemen als ‘praktisch denken’, ‘normaal denken’, ‘positief denken’, ‘anders denken’, ‘niet-anders denken’, ‘meedenken’, ‘ vooruitdenken’ , logisch denken’, ‘gevaarlijk denken’. Volgende stap in de evolutie is dat we zien dat alle denken, dat het denken an sich een hachelijke aangelegenheid is.

Zó knap is het denken dat het de eigen tekortkoming kan inzien.

Want jij bepaalt niet wat je doet met de info. Het denken bestuurt jou. Maar het denken geeft jou de onjuiste info dat jij het verstand bestuurt, dat jij degene bent die het denken controleert. Terwijl in werkelijkheid het denken ieder van ons controleert. Het ego is de veroorzaker van alle problemen (die voortkomen uit eerder bedachte ‘oplossingen’.)

We zien de veroorzaker niet want de oorzaak zit op de positie van degene die de oorzaak aan het zoeken is

Het ego is iets dat we niet zien omdat we het in de positie plaatsen van degene die verondersteld wordt te kijken. We zien de veroorzaker niet want de oorzaak zit op de positie van degene die de oorzaak aan het zoeken is. 

Zodra je bewust wordt van je eigen lichaam en hoe dat beweegt, zul je verrast zijn dat je niet je lichaam bent. Dit is een soort basisprincipe dat, als je iets kunt waarnemen dan ben jij dat niet. Je bent de waarnemer, niet het waargenomene. Je bent de kijker, niet het gene dat bekeken wordt. Hoe kun je dat allebei tegelijk zijn?

Je begint te ontwaken..

Wake Up – Ian Dury and the Blockheads live at Ronnie Scott’s

Liedje van de Londonse muzikant en taalkunstenaar Ian Dury dat een hit werd in 1978 hier in een live uitvoering uit 1999 in de beroemde jazzclub van Ronnie Scott in Soho.

Aanverwante artikelen op deze website:

Disclaimer