Aandachtig, opmerkzaam, bewust aanwezig zijn is de basis van iedere relatie. Dankzij ons aanwezig zijn kan er een gesprek, een aanraking, een uitwisseling plaatsvinden. Zonder aanwezigheid is dit niet mogelijk.

“Jouw aanwezigheid maakt mij blij”

Het komt maar zelden voor dat we het aanwezig zijn van de aanwezigheid zélf opmerken. Toch is gewoon het zitten bij een vriend, zonder woorden een kostbare ervaring die bijna iedereen wel eens meegemaakt heeft. Je proeft op zo’n moment het wezen van een ander en je proeft jezelf, je Zijn. We zeggen dan dingen als: “Dat jij er bent, is het belangrijkste. Wat je zegt maakt niet zo heel veel uit, dat jij er bent, jouw aanwezigheid maakt mij blij.”

Aanwezig te zijn bij jezelf

In meditatie leer je aanwezig te zijn bij jezelf. Je leert aanwezigheid op te merken en te proeven. Als je aanwezig zijn in de relatie brengt, ontstaat er een gezamenlijk veld van bewustzijn. Je leert waar te nemen wat de grond is van elke relatie: een wakkere en open ruimte van in-contact-zijn. Een gezamenlijke aanwezigheid. En dit is meditatieve kwaliteit die in het dagelijkse leven ontluikt, in een relatie, in een organisatie, in jezelf.

Mediteren, exposeren, koketteren

Er zijn duizenden foto’s op het web van indrukwekkende, yoga- en meditatiestandjes vaak gemaakt op exotische locaties. Mediteren? Presteren? Exposeren? Koketteren? Is mediteren niet met je aandacht naar binnen gaan?

De zen-meester adviseert:

Samsara is de geest naar buiten gericht, verloren in vermoedens, in onwetendheid. Het is de weg waarlangs we onszelf verloren. Zet vaak je mobieltje uit.
Als een leerling mij zou vragen: meester mag ik een selfie maken tijdens mijn meditatie? Dan zou ik hem geen toestemming geven. Wanneer hij gevraagd zou hebben: meester mag ik mediteren tijdens het maken van een selfie zou ik hem onmiddellijk toestemming geven.

Ha ha ha