De spiraal is een gelaagd symbool met veel verschillende betekenissen en interpretaties. Het is één van de oudste spirituele symbolen. Door de geschiedenis heen heeft de spiraal in vele culturen en geloofssystemen een diepgaande, blijvende betekenis.

Het is het symbool van geboorte en wedergeboorte, van leven en verbinden, van loslaten van het vertrouwde en weer herboren worden. De beweging in de spiraal toont het proces van verdiepen en groeien. Vanuit de culturele geschiedenis is het een symbool van eeuwig leven geworden, dat is net zoiets als ‘duurzaamheid’ maar dan écht, helemaal, gelukkig en vrij. In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende spirituele betekenissen van de spiraal.

Oneindige evolutie

Het Bago-doolhof in Australië

De spiraal staat voor voortdurende groei en transformatie. Net zoals een spiraal zich eindeloos naar buiten uitbreidt, is onze spirituele reis een continu evolutieproces.

Kosmische verbinding

De spiraal symboliseert onze diepe verbinding met de kosmos en benadrukt dat we geen geïsoleerde wezens zijn, maar integraal deel uitmakend van het grootse ontwerp van het bestaan. Deze verbinding herinnert ons eraan dat onze acties door het kosmische web heen rimpelen en het beïnvloeden.

Balans en harmonie

De spiraal leert ons over evenwicht en harmonie. Terwijl het elegant ronddraait, belichaamt het de dans tussen tegenstellingen: licht en donker, positief en negatief. Het herinnert ons eraan dat evenwicht essentieel is voor een harmonieus leven en spiritueel welzijn.

Reis naar binnen

De spiraal symboliseert introspectie en zelfontdekking en moedigt ons aan om aan een diepgaande innerlijke reis te beginnen. Het nodigt ons uit om onze gedachten, emoties en overtuigingen te onderzoeken, wat uiteindelijk leidt tot een dieper begrip van onszelf en ons doel en de zin van- en in ons leven.

Heilige geometrie

De spiraal is een manifestatie van heilige geometrie, een universele blauwdruk die aan de basis ligt van de structuur van de kosmos en die we terugzien in de vorm van de melkweg en ook bijvoorbeeld in wervelstormen en de vorm van bloemen en planten. De aanwezigheid van deze spiraalvorm in de natuur doet de aanwezigheid vermoeden van een goddelijke ordening en schoonheid in de wereld. Het herkennen van deze orde kan ons bewustzijn verdiepen.

Spiraliserende cactussen zonder cursus, kennis of diploma

Levenscycli, troost in tijden van verandering

De spiraal weerspiegelt de natuurlijke cycli van het leven: geboorte, dood en wedergeboorte. Het dient als een geruststellende herinnering dat deze overgangen deel uitmaken van een groter kosmisch ritme. Het omarmen van deze kringlopen kan ons helpen troost en betekenis te vinden in tijden van verandering.

Hoger bewustzijn

Voorts fungeert de spiraal als een wegwijzer naar hogere bewustzijnsstaten. De stijgende en uitdijende vorm symboliseert ons potentieel voor spirituele groei en verlichting. Het moedigt ons aan om ons bewustzijn te vergroten en een diepere beleving van het spirituele te ervaren.

Hopi Hand

De Hopi hand is een symbool van de Hopi-indianen in Arizona. Het is een spiraal in de palm van een hand, die gevonden is in grotten, getekend op rotswanden en gewoven in diverse soorten doek. Het is ook bekend als de ‘Hand van de Sjamaan’ , of ‘Helende Hand’, wat zinnig klinkt gezien de magische toepassingen van de hand.

Hopi-indianen schilderden de hand op krijgers voor ze naar een gevecht gingen, om ze te beschermen en als ze toch gewond raakten snel zouden genezen. Het was een symbool van grote kracht en een lang leven en werd ook getekend op schilden en op paarden. Het was ook een therapeutisch symbool dat iemand spiritueel, kon reinigen en kon revitaliseren bij moeheid, stress of ziekte.

Circles ~Krystl

Liedje van Krystl Pullens uit Santpoort-Noord en Tjeerd Bomhof uit 2013.

Drop-spiraal oftewel dropveter
Mandala Saskia momenteel te zien in het Badgastenkerkje
Verdraaid leuk spiraal-huis in Japan
De Spiral Jetty die kunstenaar Robert Smithson in 1970 maakte aan het Great Salt Lake (USA). Deze 475 meter lange pier in spiraalvorm is evenzeer in tegenspraak met zichzelf als een rechte kurkentrekker, het ontwerp houdt dus een surrealistische ironie in.

Robert Smithson 50 jaar Spiral Hill / Broken Circle, Emmen

Website Broken Circle.nl

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer