Inwoners van het Wijk aan Zee die normaal pop, rock of jazz zingen of in een zangkoor of alleen maar onder de douche, brengen liedjes weer tot leven uit de tv-serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer.

Zo klinken wij samen, leren nieuwe (muzikale) dingen en brengen een warme ode aan Harrie GeelenJoop Stokkermans† en iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de 120 Hamelliedjes (Wij doen er maar een stuk of 7 ! )

Hier onze uitvoering van het sfeervolle, melodieuze lied: Weet u ook de weg naar Morpuys

Zang: Ab, Merei, Mariëtte, Ronald, Karen, Annemarieke, JP. Alle instrumenten en opname: JP van der Meij. Video: JP en Ronald van Tunen. Dank aan de mensen op straat voor jullie spontane medewerking aan de video.

Alles aan hem was opeens gespiegeld, de ringen aan zijn rechterhand zaten nu links

“Gruizel moet prinses Madelein een spiegel als bruidsgeschenk geven. Geen gewone spiegel maar net zo één als koning Mink ooit kreeg. Dezelfde koning Mink vertelt op dat moment aan Bertram, Aernout, Hildebrandt en prins Tor hoe hij zijn land is kwijtgeraakt. Hij ontving ooit een spiegel van een anonieme gever. Toen hij in de spiegel keek zag hij wel zijn eigen paleis maar niet zijn spiegelbeeld. Binnen enkele seconden werd de spiegel zwart en bevond de koning zich op een rots in een kale vlakte. Alles aan hem was gespiegeld, de ringen aan zijn rechterhand bijvoorbeeld zaten nu links.

Tot ziens in Morpuys

Koning Mink liet de spiegel vallen die in stukken viel en in het niets oploste. Sindsdien is Morpuys zoek, niemand heeft er zelfs van gehoord. Als Hildebrandt opmerkt Gruizel met een spiegel gezien te hebben is het al te laat. Prinses Madelein heeft in de spiegel gekeken en is verdwenen. Als Bertram en prins Tor haar kamer binnenstormen is de spiegel zwart. Er zit nog wel een briefje achter de lijst, waar ‘Tot ziens in Morpuys’ op staat. Gruizel Gruis bekent dat hij de spiegel heeft gegeven, maar al snel ontdekt Bertram dat prins Guurt de echte dader is. De koningin is ontroostbaar.

Op zoek

De Hamelaars bieden aan om samen met prins Tor op zoek te gaan naar Morpuys, naar prinses Madelein. Van de twee feeën, die toezeggen voor de koningin te zullen zorgen, krijgen de in nieuwe kleren gestoken Hamelaars een reusachtige vliegende pompoen waarmee ze op reis gaan.”

Een aantal ‘Hamelen’ zangers op de Wijk aan Zeese dorpswei, Foto Heleen Vink

Aanverwante artikelen op deze website