Attentie: raadpleeg eerst uw arts, uw moeder, uw rivm en tenslotte uw eigen wijsheid wanneer u dit probeert. Wanneer je iets doet en je geniet er van dan ben je bezig om je te verbinden met je kern, je essentie, je centrum. Je centrum is de bron waar vreugde en genieten vandaan komen. De enige bron. Genieten kán alleen maar voortkomen uit je centrum. Vreugde hebben in wat we doen is een heel belangrijk signaal dat aangeeft of we op een juiste weg zijn. En alles wat je geleerd hebt is om niet te luisteren, om verstandig te zijn, berekenend, slim, politiek, strategisch, betrouwbaar, correct. En te doen wat hoort, wat moet, wat je plicht is. Heb je weleens geprobeerd om -al was het maar voor één dag, alleen maar dat te doen waar je echt plezier in hebt? En op het moment dat je er niet van geniet te stoppen?

Vreugde is het geluid van gecentreerd zijn. Zodra je ergens niet van geniet ben je off center, uit het midden. Forceer het dan niet dat is niet nodig.

Paar dagen

Probeer het, doe dit eens en binnen een paar dagen zul je uit eigen ervaring ontdekken hoezeer je jezelf gemist hebt. Je deed duizend en één dingen waar je geen plezier in had, niet helemaal bij betrokken was / helemaal niet bij betrokken was en toch deed je ze omdat je het zo geleerd hebt. Je vervulde de verwachting, je vervulde je plicht.

Kus

Zelfs maken mensen iets moois als liefde kapot. Je komt thuis en je kust je echtgenoot, omdat het zo hoort, het moet zo gedaan worden. En nu is iets moois als een kus, iets dat zo prachtig en subtiel is als een bloem, stuk gemaakt. Ondertussen ga je, zonder er plezier in te hebben door met het kussen van je man. En langzamerhand vergeet je wat een vreugde het eigenlijk is om een ander mens te kussen.

IJsblokje

En dan geef je wie het ook mag zijn die je ontmoet een hand- koud, zonder betekenis, er zit geen warmte in. Enkel dode handen die elkaar drukken en hallo zeggen. Gaandeweg leer je zo deze dode gebaren, deze koude gebaren. Je bevriest als het ware, je wordt een ijsblokje. En dan kun je zeggen: how to enter de center? Hoe kom je in het centrum binnen?

Je centrum is beschikbaar wanneer jij warm bent, wanneer je stroomt, smelt, verliefd bent

Het centrum is beschikbaar wanneer jij warm bent, wanneer je stroomt, smelt, verliefd bent, blij bent, zin hebt om te dansen, te springen, gelukzalig. Het is aan jou. Gewoon doorgaan met dingen doen waar je echt van houdt. Geniet je er niet van? Stop er dan mee en vind iets anders waar je plezier in hebt. Er moet wel iets zijn waar je van geniet.

Drijven

Ik heb nog nooit iemand ontmoet die helemaal nergens van kan genieten. Er zijn mensen die misschien maar in één ding plezier hebben en daarna iets anders en dan weer iets anders, maar het leven is enorm uitgestrekt. Blijf niet vastzitten; zorg dat je gaat drijven. Laat meer energie stromen. Laat het vloeien, laat het andere energieën om je heen ontmoeten.

Plotseling voel je dat je een geheel bent

Soms wordt je verliefd op iemand, en plotseling voel je je geïntegreerd, plotseling voel je voor het eerst dat je een geheel bent. Je ogen hebben een glans, je gezicht straalt, je geest is niet meer verveeld, bezorgd, duf, saai. Er begint iets helders te gloeien in je wezen. Er komt een melodietje in je op, je manier van lopen begint te lijken op dansen.

Het geheim

Maar dit zijn zeldzame ogenblikken want niemand leert ons het geheim. Het geheim is dat er iets moet zijn waar je plezier in begint te krijgen. Dat is het hele geheim. Een kunstschilder kan amper te eten hebben, aan het schilderen zijn en dan nog kun je zien dat zijn gezicht tevreden is. Een dichter mag dan arm zijn, maar wanneer hij zijn lied zingt is hij de rijkste man ter wereld. Niemand is rijker dan hij.

Alleen doen waar je van houdt

Wat het geheim is? Het geheim is dat hij geniet van het moment. Wanneer je ergens van geniet dan ben je in tune met jezelf en ben je in tune met het universum, want je centrum is het centrum van alles. Dus laat dit kleine inzicht een klimaat voor je zijn: doe alleen waar je van houdt, of stop anders.

Halverwege het derde bericht

Je bent een krant aan het lezen en halverwege het derde bericht merk je opeens dat je er geen plezier in hebt. Dan heeft het geen zin. Waarom lees je dan? Stop er gewoon hier en nu mee. Als je aan het praten bent met iemand en midden in het gesprek merk je op dat je er geen plezier in hebt. Je hebt net een halve zin gezegd, stop daar dan. Je bent niet verplicht om verder te gaan.

Het is er al

In het begin zal het een beetje vreemd lijken. Maar een echt probleem is het niet. je kan het gewoon oefenen. En binnen een paar dagen zul je al een hoop keren contact maken met je centrum. Het bevindt zich niet in de toekomst. Het heeft helemaal niets te maken met de toekomst. Het is er al, het is al aan de hand, het is gaande, het is hier en nu.

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer