Ja, extase is vreemd. Alleen rare, gekke mensen kunnen het zich veroorloven. Een normaal verstandig mens is wel zo kien, calculerend en controlerend dat die zich geen extase veroorloven kan. Want extase valt helemaal niet te controleren, je kunt het niet beheersen. Extase ontdek je pas als je diep, diep ontspannen bent. Maar dat zijn we niet, we zijn slechts in een bepaalde mate relaxt en voor de rest zijn we cool, koeltjes, een ijsberg. Een normaal mens is verstandig, sluw en berekenend. Extatische mensen zijn verdacht.

De touwtjes en de knopen

Weet je wat het is? Een blij en gelukkig iemand kan niet zomaar geringeloord worden door de maatschappij, net zo als jij je eigen blijdschap ook niet kunt onder controle kunt hebben. Extase kun je niet controleren. Als je dat wilt, de touwtjes in handen blijven houden, dan zal je nooit die blijdschap kennen, nooit, dan kun je enkel maar miserabel zijn. Alleen ellende kan worden gemanaged door de maatschappij en ook door jou!

Dood en leven samen aan het dansen

Je houdt altijd een beetje achter niet waar? Tenminste, als je verstandig bent! In blijdschap houd je een reserve, in liefde houd je wat achter. Want ja, jij bent toch niet gek? Echter, wanneer je danst als een gek, zingt als een malle, wanneer je blij bent zonder enige remming, zonder dat jij ertussen gaat zitten… wanneer de vreugde zo vol is, zo overstromend dat je erdoor overspoeld wordt en je de controle loslaat, dan zul je een wonder zien: dood en leven samen aan het dansen. Omdat alle dualiteit dan verdwijnt. Als jij duaal bent dan verschijnt dualiteit. Als jij non-duaal bent, dan verdwijnt dualiteit.

Jacques Kloes gefotografeerd door Riet Molenaar
Jacques Kloes gefotografeerd door Riet Molenaar

Ultieme huwelijk

Als jij gespleten bent dan is de hele wereld gespleten. Het is jouw eigen gespletenheid die geprojecteerd wordt op het scherm van het universum. Wanneer jij in een nietgespleten staat bent, geïntegreerd, één, organisch, orgastisch, dan verdwijnt dualiteit. Dat meetingpoint zit binnen in ons. Daar vindt de ultieme vereniging plaats, het ultieme huwelijk, waar jij en het geheel elkaar ontmoeten en in elkaar oplossen, in elkaar verdwijnen. Dat verdwijnen van de twee in één dat is wat extase is.

En de ironie is dat je nergens heen hoeft te gaan om het te vinden. Het is er al, hier.
Het is jouw eigen binnenste, je kern, je wezen. Als je besluit om het te vinden dan kun je het vinden, op dit moment. Het is niet nodig om het ook maar een seconde uit te stellen.

One is One – Nick MacKenzie

Liedje gecomponeerd en geproduceerd door Jack ‘Jersey’ de Nijs en gezongen door Nick MacKenzie met vette saxofoonsolo’s van André Moss.

Meestal slaan we door in de dingen die goed gaan

Meestal slaan we door
in dingen die goed gaan,
het ego tussen zijn razendknappe uitvindingen

Extase ontdek je pas als je diep ontspannen bent. Maar dat zijn we niet, we zijn slechts in een bepaalde mate relaxt en voor de rest zijn we een ijsberg. Meestal slaan we door in de dingen die goed gaan en dan vindt er verstarring plaats.
Een mooie illustratie hiervan is de jongeman die ongelooflijk goed in wiskunde was. Op de leeftijd van 12 kon hij al enorm ingewikkelde berekeningen maken. Zelfs Albert Einstein die op dat moment 40 was brak zich het hoofd over zulke heftige materie

Peter Pan

Maar deze jongen werd zo in beslag genomen door allerlei vierkantsvergelijkingen, dat hij moeilijk tot iets anders kwam. Zijn familie was apetrots op hem, maar maakte zich ook wel bezorgd. En om hem wat afleiding te bezorgen, namen ze hem mee naar een opvoering van Peter Pan. Ze waren dan ook zeer verheugd toen ze hem gedurende het eerste deel van het toneelstuk geboeid zagen kijken. In de pauze zei de vader van de jongen opgetogen: “Ik ben blij dat je zo van deze voorstelling geniet, jongen! “Weet je, pa” antwoordde hij “dat er 71.832 woorden in dat stuk zaten?!”

Extase zit niet in woorden of getallen

Extase zit niet in woorden of in getallen, we zijn de taal van extase vergeten. Misschien hebben we haar nog helemaal niet ontdekt, maar diep in ons is ze er wel degelijk. Een extatisch uitroep: “ohhhh…” is de meest pure reactie. Elke beschrijving in woorden doet afbreuk aan de extase. Extase is de verwondering zonder dat je woorden tussen jou en de ervaring laat komen. Een taal die we compleet vergeten zijn. De mensheid is aangeleerd om die te vergeten. gedwongen om die te vergeten.

De samenleving heeft een enorm belang bij ellende

De samenleving is ertegen, de beschaving is ertegen. De samenleving heeft een enorm belang bij ellende. Is afhankelijk van ellende. Voedt zich met ellende, groeit erop. De maatschappij overleeft op ellende. Dan kan het moment komen dat de maatschappij belangrijker is geworden dan de mensen, belangrijker geworden dan menselijkheid. Dat de maatschappij er niet is voor de mensen. Dat de maatschappij mensen gaat gebruiken als middel voor zichzelf. De cultuur, de beschaving, de kerk, de multinational, de politieke partij, deugpolitie, ze waren bedoeld voor de mens. Ze hebben bijna het hele proces omgedraaid: de mens bestaat nu voor hen.

Zet vaker je telefoon uit
Kijk meer naar binnen
Kijk meer om je heen

Advertentie

Vanaf het prille begin creëren we een neiging tot problemen

Als iemand miserabel is, dan is alles goed; diegene past in het plaatje want de hele maatschappij is min of meer zorgelijk en miserabel. “Kom er bij neem een borrel”, “U krijgt een recept voor antidepressiva, dat zal helpen”. Zo’n iemand begrijpen we, die hoort bij ons. Maar als iemand extatisch wordt dan denken we dat die helemaal wild en dol is geworden. Als mensen extatisch zijn zal het hele patroon van deze maatschappij vanzelf veranderen. Deze maatschappij bestaat door ellende. Ellende is een grote investering voor deze maatschappij. Dus voeden we onze kinderen op….vanaf het prille begin creëren we een neiging tot bezorgdheid, problemen en ellende. Daarom kiest men als hoofdingrediënt altijd sores.

Poging om te formuleren wat extase ook al weer inhoudt

Het was natuurlijk altijd al zo, maar zo ongeveer in de jaren 60 van de vorige eeuw, begon het bredere besef door te dringen, dat extase een legitieme menselijke behoefte is. Net zo essentieel voor de geestelijke – en lichamelijke gezondheid als behoorlijke voeding, voldoende zonlicht, frisse lucht, vriendschappen, rust en recreatie. Omdat extase in jouw dagen en weken misschien zeldzaam is, is het wellicht een goed idee om te proberen te formuleren wat het ook al weer inhoudt.

Extase is: de sensatie van je over te geven aan vibraties en soms ook inzichten, die je uit je zogenoemde ‘zelf’ halen, zoals bij Yoga, Tai Chi, liefde bedrijven, helemaal opgaan in musiceren, mediteren, in stilte luisteren naar klankschalen.

Hoe bereik je extase? de linksom- en de rechtsom benadering

Over het algemeen is het ‘zelf’ , het ‘ik’ als directe ervaring niet veel meer dan een chronische spierspanning- een ingesleten gewoonte om je te verzetten tegen het pulseren van het leven. Dat kan misschien verklaren waarom niet-extatische mensen met recht worden omschreven als “stug’, ‘strak’, ‘niet soepel’, of ‘stijfjes’. Dit verklaart waarom extase bereikt kan worden door strijd, door ascetisch afzien, zelfkwelling en door de vele variaties van sadomasochistische seksualiteit. Dit noemen we de linksom-benadering, oftewel de negatieve benadering. De rechtsom-, of de positieve benadering is door middel van liefdevolle, optimistische activiteiten.

Aangezien beide benaderingen hetzelfde punt bereiken, moet vermeld worden dat extase altijd een genot/pijn ervaring is, net zoals iemand huilen kan van blijdschap of zoals er een zekere mate van pijn is bij een intens seksueel orgasme.

Verrukkelijk partijtje

Pure extase kan daarom niet lang worden verdragen. Zoals de Bijbel het zegt: “Niemand kan God zien en leven”. Maar regelmatig plonsen in extase transformeert je normale bewustzijn. De wereld van alledag wordt stralend en transparant. De chronische neuromusculaire spanning tegen de wereld verdwijnt, alsmede het gevoel dat je je eigen lichaam voortsleept als een last. Je voelt je licht, bijna gewichtsloos, je realiseert je dat je één bent met een planeet die gemakkelijk en soepel door het heelal valt. Het is zoiets als het gelukkige, opgeluchte, energieke gevoel dat je krijgt na een verrukkelijk partijtje van liefde bedrijven midden op de dag. J.K. , A.W., R, een beetje maggi en wat verse streekproducten.

Afternoon Delight ~The New Love Generation

Liedje van Bill Danoff en The Starland Vocal Band gespeeld en gezongen door The New Love Generation. Started out this morning feeling so polite, I always thought a fish could not be caught who wouldn’t bite, but you’ve got some bait a waitin’ and I think I might try nibbling a little afternoon delight, sky rockets in flight
afternoon delight, afternoon delight.

Aanverwante artikelen op deze website:

Disclaimer