WIJK AAN ZEE – Als je het schelpenpad oploopt, en bij de vijver rechtsaf gaat, een stukje licht stijgend verder wandelt tot een zandige vijfsprong (of zijn het er 6?), dan zie je daar een holle eik. In deze holte lag een boek. Mensen brengen soms een boek naar de kringloop, ze geven het aan de buurtbieb of: ze leggen het liefdevol te vondeling in een holle boom.

Waarom komt er ineens liefde in je op, zonder je van te voren even een berichtje te sturen?

Iemand heeft het boek zien liggen, heeft het opgepakt en begint er in te bladeren en leest een stukje, niet aan het begin, ergens midden in het boek:

Het leven is een mysterie en het is niet altijd mogelijk om een verklaring te vinden voor wat er met je gebeurt en waarom het met je gebeurt. Om te beginnen: waarom ben je op de wereld? Daar is geen antwoord op. En waarom komt er opeens liefde in je op zonder je van te voren even een berichtje te sturen? Daar is geen rationeel antwoord op. Waarom vind je een roos mooi? Je kunt het niet uitleggen. Denk je dat alle mensen om je heen begrijpen waarom ze hier zijn?

Een Roosje mijn Roosje

Liedje van Jud Strunk, van Nederlandse tekst voorzien door Gerrit den Braber, gezongen door Conny Vandenbos, arrangeur-dirigent: Paul Natte, studio: Dureco Weesp, producer: Eric Boom.

De cultuur houdt je tegen

In ieders hart leeft het verlangen om ten volle te leven, maar de cultuur houdt je tegen, de godsdienst, de maatschappij controleert je, het gezin kortwiekt je. Overal om je heen zijn er mensen die er een gevestigd belang bij hebben dat je niet totaal leeft: hun hele exploitatie van mensen hangt er van af.

Iemand die ten volle leeft zal bijvoorbeeld geen alcohol drinken of een andere drug gebruiken. Vanzelfsprekend kunnen de mensen die verdienen aan alcohol en drugs jou niet toestaan ten volle te leven. Ten volle leven is zo vol van vreugde dat je die blijdschap niet wilt dempen met alcohol. Niet-gelukkige mensen hebben alcohol nodig, mensen die op een of andere manier hun problemen willen vergeten, hun zorgen, tenminste voor een paar uur. Alcohol verandert niets, maar zelfs een pauze van een paar uur schijnt voor miljoenen mensen een absolute noodzaak te zijn.

Ten volle leven

Het is geen teken van gezondheid om goed aangepast te zijn aan een zieke maatschappij

Als mensen ten volle leven is ieder moment zo vol voldoening dat je geen rijen voor de bioscoop zult zien. Wie wil een ander zien vrijen als je zelf ook kunt vrijen? Waarom zou je naar de film gaan als je eigen leven zo’n mysterie is en zo’n geweldige uitdaging om te ontdekken is.. Wie is er dan nog geïnteresseerd in filmverhalen, of in games?

De normale waan van het verstand om steeds meer te willen – die is er omdat je niet ten volle leeft. Er is altijd een gemis, een hiaat, je mist iets. Je weet dat het beter had kunnen zijn. Vanuit dit gedeeltelijk-leven, dit partieel-, onvolledig-leven, komen de ambities op en dan treedt het hele spel van de maatschappij in werking: mensen willen rijk worden, de loterij winnen, beroemd worden, een mooie rijke vrouw zonder problemen schaken, politici worden, president en premier worden. De mens die volledig leeft heeft geen ambitie meer. Omdat hij zo gelukkig is op dit moment, kan hij zich niet indenken dat er nog meer zou moeten.

Misschien

Met het opkomen van de totale mens komt er een andere maatschappijstructuur, niet hectisch, niet fanatiek-ambitieus, maar vol vreugde en zonder vooraanstaande mensen. Misschien heb je er nooit over nagedacht: vooraanstaande mensen kunnen alleen bestaan omdat er miljoenen mensen niet vooraanstaand zijn.

Als er miljoenen boeddha’s waren, miljoenen Jezus Christussen, wie zou zich dan nog bezig houden met die lieden? Die paar mensen zijn vooraanstaand geworden omdat miljoenen mensen niet ten volle leven.

A Face In The Crowd – Tom Petty

Disclaimer