WIJK AAN ZEE – EEN HELDER HOOFD ZAL ZICHZELF VINDEN. Als iedereen dit zou onthouden, dan zouden er minder meldingen zijn van personen die verdwaald zijn in de duinen en bossen, aldus de Boswachters Organisatie Nederland.

Alleen al uit het zicht te zijn van andere mensen in een onbekend bos geeft menigeen de kriebels- weliswaar is dat een natuurlijk gevoel maar maar wel gevaarlijk. Geef daar nooit aan toe. In de bossen is de greep van paniek vaak de greep van de dood.

Jezelf vinden wanneer je kwijt bent

Meer over Wijk aan Zeeërs zingen Hamelen

“Jezelf vinden wanneer je kwijt bent dat is de beproeving van een mens”, zegt een senior boswachter, die in zijn loopbaan mannen gezien heeft en vrouwen en soms zelfs kinderen die zichzelf wisten te redden door tegenwoordigheid van geest en pure moed. De geestelijke controle verliezen is veel ernstiger dan gebrek aan eten, water, kleren of wilde dieren die in de buurt komen. Degene die zijn hoofd bij elkaar houdt heeft de beste kans om er veilig door te komen.

De volgende helpende regels zijn waardevol om te onthouden:

  1. Stop, ga zitten en probeer uit te vinden waar je bent, gebruik je hoofd, niet je benen.
  2. Als het donker wordt, of mistig of het gaat stormen, stop dan meteen en maak een kampeerplek op een beschutte plek. Maak op een veilige plek een vuurtje, verzamel voldoende brandbaar hout.
  3. Ga niet ronddwalen.
  4. Als je je bezeerd hebt of gewond bent, zoek dan een open plek liefst op een duin en maak een rooksignaal.
  5. Ga niet roepen, niet rennen, ga niet piekeren en vooral: geef niet op.

Little Red Ridinghood – Sam the Sham & the Pharao’s

Liedje van Ron Blackwell uitgevoerd door Sam the Sham & the Pharao’s.

Awooh! Who’s that I see walkin’ in these woods? why, it’s Little Red Riding Hood,
Hey, Little Red Riding Hood, I don’t think little big girls should, go walkin’ in these spooky ol’ woods alone, Awooh!
I mean bèèèh.

Ga niet roepen, niet rennen, ga niet piekeren

Als je door het donker overvallen wordt dan wordt aangeraden om vlug een schuilplaats te zoeken- een omgevallen boom, een holle boom, een kuil, een verlaten vossenhol. Als je geen slaapzak bij je hebt kun je een vuurtje maken in een kuil; bedek een laag gloeiende houtskool van ongeveer 10 cm dikte met een laag zand van 10 cm en ga daarop liggen om te slapen. Heb je geen vuur, gebruik dan bladeren en takken om jezelf zo goed mogelijk te beschutten.

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer