Bron: BURO KNIPOOG & GLIMLACH – De conclusies en aanbevelingen in het rapport ‘Hinder kan Minder’ van het AIR.i.v.m. i.v.m. stankoverlast rond Tata Steel, zijn in de IJmond ingeslagen als een stinkbom. “Dit rapport zet alles wat we tot nu toe dachten over de oorzaak van milieuhinder op zijn kop, we zijn altijd maar klakkeloos uitgegaan van Tata als bron van klachten,” Twittert milieugereputeerde Jeroen Olthof. Een woordvoerder van Tata zegt: “Wat binnen ons bedrijf al jaren gedacht wordt maar wat we nooit hardop mochten zeggen is nu keihard aangetoond door het AIR.i.v.m. Nee Tata heeft geen bemoeienis gehad met het rapport, tenminste, niet dat ik weet.”

500 milieu-klachten onder de loep genomen

Voor het onderzoek zijn 500 individuele milieu-klachten over geurhinder stuk voor stuk onder de loep genomen. In alle 500 onderzochte klachten over stank blijkt onomstotelijk dat de hinder is begonnen bij (citaat blz 33): “die eeuwig zeikende en klagende kut burgers”.

Stank an sich geeft geen hinder

Klip en klaar is gebleken dat stank an sich geen hinder geeft, bijvoorbeeld wanneer de stank richting zee waait, of wanneer iemand niet thuis is, bij reukverlies na een covidje, of wanneer je juist je Tatabonus ontvangen hebt. Overlast ontstaat dus echt bij de mensen die zich eraan storen zelf.

Zowel de overheid als het staalbedrijf voorzien een voorspoedige daling van het aantal klachten en – wat belangrijker is: ‘mooie cijfers en statistieken’. Gereputeerde Olthof: We gaan op korte termijn maatregelen nemen, minder toestaan, strenger controleren, een campagne om mensen te leren geen klachten in te dienen,’ niet klagen doe je voor elkaar’. Doen waar de overheid wél goed en snel in is: aanpakken van burgers. Alleen samen houden we de beerput dicht, eh open, eeh open én dicht!

Reageren op dit bericht? Dat kan, stuur een briefkaart naar:
Buro Knipoog & Glimlach
Postbus 23
Velsen-Nerd

Disclaimer