BRON: Buro Knipoog & Glimlach –De Total Theatre Award (TTA), die jaarlijks wordt uitgereikt voor de beste theatervoorstelling gaat dit jaar naar Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) voor de voorstelling VTH – milieuvergunningen, toezicht en handhaving (van Tatasteel). De prijs -bestaande uit een wisselbokaal en een cheque van van tienduizend euro, werd vanmiddag overhandigd in het Amsterdamse DeLaMar theater.

Blij en trots

Directeur van de Omgevingsdienst Loes De Maat tijdens de acceptance speech: “Ik denk dat ik spreek namens iedereen bij de Omgevingsdienst als ik zeg dat ik blij ben en trots met deze prijs. We waarderen het enorm als mensen genieten van ons werk, we zien dit als een duidelijk signaal dat we op de juiste weg zijn”.

Wie speelt welke rol?

Het is de eerste keer dat deze prijs valt bij een gezelschap dat buiten de conventionele theaterwereld opereert – in het echte leven. Het is dan ook niet onverwacht dat er gemor klinkt vanuit de echte theaterwereld. Op het moment van de feestelijke prijsuitreiking was er enige geluidsoverlast door acteurs van de belangenorganisatie ACT die leuzen scandeerden. Loes De Maat: “Dat was ongepast en best irritant maar nog net binnen de geluidsnormen, ha ha ha”.

Acteer-ambtenaren

De acteurs willen dat de huidige situatie van ‘broodroof en branchevervaging’ snel verandert. Huub Stapel: “Een echte milieucontroleur die speelt dat hij Tata controleert, een echte ingenieur die ingenieur speelt die doen in feite acteerwerk. Dat kan een acteur veel beter, en vaak ook goedkoper. Dat weten we al sinds de ingenieur van Ja Zuster Nee Zuster”.

Acteerwerk onder De Maat of bedrieglijk echt?

“Het lukt ambtenaren van de Omgevingsdienst niet om tijdens rechtszaken ook maar een schijn van onpartijdigheid op te houden”, zo signaleert de Dorpsraad van Wijk aan Zee in de september-editie van de dorpskrant. Dit balanceren tussen bedrieglijk-echt, en echt-bedrieglijk maakt de voorstelling volgens de jury juist “speels en spannend”.
Huub Stapel: “O god, nee zeg. Dit acteerwerk is gewoon onder De Maat, wij als professionals zien dat meteen. Op haar website stelt de Omgevingsdienst de vraag: wie speelt welke rol? Het antwoord is natuurlijk: geen beunhazen maar echte acteurs!”

Compleet vergeten dat je in een toneelspel zit, dat is eigenlijk het hoogste dat je in het theater kunt bereiken

Loes De Maat: “Wij bij de omgevingsdienst geloven en blijven echt geloven in wat we doen, punt”. Juryvoorzitter van de Total Theatre Award André Manning: Als je zó opgaat in je rol dat je compleet vergeet dat je in een toneelspel zit…dat is eigenlijk het hoogste dat je in theater kunt bereiken”.

Disclaimer