Huis van mijn vader

Het is nog niet zo heel lang gelee dat het besef begon op te komen dat verdriet de sleutel tot mannelijkheid is. Verdriet? De sleutel? Ja, want verdriet ontdoet kracht van haar scherpe kantjes en verzacht die met vriendelijkheid. En als we door verdriet zachter en vriendelijker zijn geworden, zijn we echter, hebben we meer kracht en uiteindelijk ook meer gezag; natuurlijke autoriteit.

Zoals we in een eerder artikel op deze website door de ogen van een sjamaan keken naar de moeder, proberen we hier nu, door de ogen van een sjamaan, te kijken naar de vader.

Verdriet zet onze waarden op een rijtje. We leren ervan wat respect is. Iemand die zojuist een mens verloren heeft van wie hij hield en die daar diep bedroefd over is, weet heel goed wat belangrijk is en wat niet, en ook hoe kostbaar het menselijk leven is. Ons belangrijkste probleem wat verdriet betreft is dat we het niet echt voelen. We denken dat we ‘sterk’ moeten zijn. Deze traditioneel als mannelijk geïnterpreteerde houding is eigenlijk helemaal geen kracht, maar eerder een pathologische weigering dingen los te laten.

Wanneer heb je voor het laatst een rechter, politieman, leraar of je eigen baas zien huilen tijdens het werk?

Gezag en macht vormen de kern van het mannelijke beginsel (zowel in mannen als in vrouwen), maar de meesten van ons kennen niet het verschil tussen gezag en onderdrukking, tussen macht en machtsmisbruik. Wanneer heb je voor het laatst een rechter, politieman, leraar of je eigen baas zien huilen tijdens zijn werk? Hebben wij een nationale rouwdag voor de mensen die wij in naam van ons land vermoord hebben?

Vader is de eerste en belangrijkste autoriteit in ons leven

Vader is degene die ons de weg wijst in de wereld; door hem komen we erachter wat waarde heeft in het leven. Zijn hand op onze schouder geeft ons het gevoel dat we wat waard zijn, een gevoel van eigenwaarde. Hij is de eerste en belangrijkste autoriteit in ons leven. Omdat hij ons respect geeft, respecteren wij onszelf; omdat we onszelf respecteren kunnen we anderen respecteren.

De subtiele essentie van de vader

De essentie van de Vader, het wezen van de Vader is heel subtiel, toch duidden de oude Chinezen die essentie aan als metaal. Om precies te zijn edelmetaal. Mogelijk deden zij dit omdat edelmetaal de meest verfijnde en waardevolste essentie van de aarde representeert.

We gingen goud en zilver verwarren met datgene waar het voor stond: alles wat kostbaar is in ons leven

In veel culturen gelden metalen als goud en zilver al eeuwenlang als symbool voor alles wat kostbaar en waardevol is. Echter, op een bepaald moment in onze geschiedenis zijn we het symbool gaan verwarren met datgene waar het voor stond. Met als gevolg eeuwen van uitbuiting en moord. Zucht naar bezit van een glanzend, geel metaal dreef de Europeanen ertoe naar Amerika te trekken, de volkeren daar uit te moorden en de natuur te verwoesten. Dat ze daarin slaagden kwam doordat ze wisten hoe ze staal moesten maken en omdat ze aangemoedigd werden door een godsdienst die God de Vader aanbidt. Verlangen naar goud, trouw aan het staal, spirituele gewelddadigheid en de cultus van een meedogenloze god: ziedaar de waarden waarop onze naties gegrondvest zijn.

Het wezenlijke in ons bevestigen

De taak of de rol van de vader is aanwezigheid van het wezenlijke in ons te bevestigen, ons aan te moedigen en te onderrichten opdat dat wezenlijke tevoorschijn komt en ons leven zegent met zijn unieke kenmerken. Heeft jouw vader dat allemaal gedaan? Als het antwoord ja is, heb je buitengewoon veel geluk gehad: je zult een rijk leven leiden een een sterke band hebben met het spirituele. Voor jou zal iedere ervaring die je in je leven beleeft belangrijk zijn en vol betekenis.

Vaak denken we dat het verzamelen van materiële rijkdom of het verzamelen van kennis de leegte kan vullen

Of was je vader anders? Heel anders? Velen van ons lopen verdoofd door verdriet rond, op zoek naar iets om de leegte in hun borst mee te vullen. We zoeken de aanwezigheid van de vader , ‘onze’ Vader’. Hij is de bron van spirituele rijkdom en als we hem niet kunnen vinden, gaan we op zoek naar iets wat hem kan vervangen.

Vaak denken we dat materiële rijkdom zijn plaats wel kan innemen. Ik hoef niet uit te leggen hoezeer de ziel door een dergelijk substituut kan worden aangetast. Sommige mensen die onze Vader missen, proberen dat te compenseren door enorm veel informatie, feiten of kennis te verzamelen.

Ademhalen

Een andere manier om naar de vader te zoeken is zogenaamde spirituele rijkdom te verzamelen. Hier vinden we de wanhopige zoekers die hun eigenwaarde afmeten aan hun positie in de ‘sekte’ van hun keuze- of dat nu een therapievorm is, een godsdienst, de kunst, de wetenschap, de politiek, bedrijfsleven, de politie of het leger.

Deze verzamelaars van spirituele eerbewijzen beseffen echter evenmin als de verzamelaars van kennis en de verzamelaars van materiële rijkdom, dat de vader niet alleen te vinden is binnen een bepaalde tempel. Je hoeft niets bijzonders te presteren om in zijn aanwezigheid te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is ademhalen. De hemelse vader is overal in de lucht om ons heen en komt elke keer dat wij ademhalen via onze longen bij ons binnen.

Vragen: jouw relatie met metaal

Door de onderstaande vragen te beantwoorden kun je je relatie met metaal in ere houden. Welke vraag of vragen maken je verdrietig? Waar zitten bij jou de verborgen ‘metalen’, staalachtige krachten die moeten groeien en zich ontwikkelen?

Sta vroeg op, ga naar het toilet en ga vervolgens naar de top van een heuvel of het Paasduin. Haal diep adem. De adem is de bron van de kracht die ons verbindt met de vader. Buig, kniel of maak een ander plechtig gebaar als teken van respect voor de dingen die je in je eigen leven hebt meegemaakt. Begin dan aan de vragen en beschouw ieder antwoord als een juweel van onschatbare wijsheid.

 • Wat zijn je gevoelens met betrekking tot je vader?
 • Hoe voel je je in de herfst?
 • Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
 • Ben je weleens iemand verloren die veel voor jou betekende? Wanneer?
 • Welke gouden kansen heb je gemist?
 • Waar heb je spijt van?
 • Hoe zijn je darmen?
 • Waar koester je wrok over?
 • Hoe belangrijk is frisse, schone lucht voor jou?
 • Voel je je rijk of arm? Waarom?
 • Je krijgt een kans om veel geld te verdienen met werk waar je niet in gelooft. Neem je dat werk aan? Waarom?
 • Welke traditionele gebruiken houd je in ere? Welke gebruiken vooral niet?
 • Hoe voel je je in tegenwoordigheid van politieagenten? Bazen? Andere gezagsdragers?
 • Heeft je gezin respect voor je? Hebben je collega’s respect voor je? Heb jij respect voor hen?
 • Wat doe je om respect te verwerven?
 • Hebben anderen bewondering voor je? Hoe voel je je als ze zeggen dat ze je bewonderen?
 • Voor wie heb jij bewondering? Waarom?
 • Hoe voel je je wanneer je een fout maakt?
 • Wanneer is de laatste keer dat je toegegeven hebt dat je een fout gemaakt had?
 • Houd je van scherp, gekruid voedsel?
 • Ben je een autoriteit op een of ander gebied? Vind je dat prettig?
 • Verzamel je dingen, zo ja wat?
 • Wat zijn je sterke kanten, je zwakke kanten?
 • Hoeveel dingen van metaal draag je?
 • Hoe voel je je in de buurt van sterke mannen? Zwakke mannen?
 • Wat is je godsdienst of spirituele pad?
 • Wat is het kostbaarste in je leven?

Ongehoorzaam leren zijn

Ieder kind moet ongehoorzaam worden aan zijn of haar vader, op één of ander moment. Op de dag waarop je ongehoorzaam bent begin je in feite met volwassen worden. Alleen domme kinderen zijn nooit ongehoorzaam, intelligente kinderen zijn zeker ongehoorzaam. Intelligente kinderen vinden duizendenéén manieren om ongehoorzaam te zijn. Toch: papa, ik lijk steeds meer op jou.

To My Father’s House – Les Humphreys singers

Liedje van Edwin Hawkins in de uitvoering van de Les Humprheys singers.

De Brit Les Humphries speelde tijdens zijn militaire dienst in de militaire kapel. Toen hij 25 jaar was verliet hij het leger en verhuisde hij eind jaren 60 naar Hamburg. Daar vormde hij een popkoor, de Les Humphries Singers. Dit koor bestond uit een groot gezelschap zangers van verschillende nationaliteiten, waaronder schlagerzanger Jürgen Drews en Boney M.-zangeres Liz Mitchell. De eerste hit van dit koor was To My Father’s House.

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer