Gelach is een van de dingen die het meest onderdrukt worden door samenlevingen overal op de wereld, de hele geschiedenis door, tot nu toe. De maatschappij wil dat je serieus bent. Ouders willen dat hun kinderen serieus zijn, leraren willen dat hun studenten serieus zijn, bazen willen dat hun personeel serieus is, generaals willen dat hun legers serieus zijn. Want, immers: ‘andere mensen’ zijn dat toch ook?

Serieusheid wordt in verband gebracht met respect, eer

Lachen zou eigenlijk een van de meest gewaardeerde, gekoesterde, menselijke kwaliteiten moeten zijn omdat alleen mensen kunnen lachen. Omdat het menselijk is

Gelach is wappie-achtig

Ernst is wat er verwacht wordt van iedereen. Gelach is wappie-achtig, gevaarlijk, rebels. Heb je weleens gelachen op het moment dat een leraar, ouder, tv-deskundige, hogere in functie, hogere in rang, je iets vertelt? Ernst wordt in verband gebracht met respect, eer. Zodoende is gelach in zo’n mate onderdrukt dat ook al is het leven om je heen nog zo hilarisch, er toch niemand lacht. Wanneer jouw lach bevrijd wordt uit haar gevangenis, wanneer jouw lach los gaat van de ketting, dan zul je verrast zijn.

Het verleden heeft het heden danig krakkemikkig gemaakt

Met iedere stap die je zet is er wel iets hilarisch aan de gang. Het leven is niet serieus. Alleen begraafplaatsen zijn serieus, de dood is serieus. Leven is liefde, leven is lachen, leven is dansen, vrijen, zingen. Maar we zullen een nieuwe invalshoek moeten geven aan het leven. Het verleden heeft het heden danig krakkemikkig gemaakt, het heeft je bijna lach-blind gemaakt, net zoals er mensen kleurenblind zijn. Eén op de tien mensen is kleurenblind – 10 % , een groot percentage, maar ze hebben amper in de gaten dat ze kleurenblind zijn…

Geen aanleiding zien: lachblind

Ze zien een bepaalde kleur niet, of misschien verwarren ze die met een andere kleur. De constante onderdrukking van gelach heeft jou lachblind gemaakt. Overal gebeuren er dingen, zijn er situaties, overal, maar jij ziet er geen aanleiding in om te lachen. Wanneer de wielklem eraf gaat en jouw lach bevrijd wordt, dan zal de hele wereld vol van gelach zijn. Het zal zo’n beetje alles in het leven veranderen.

Je zal er dan niet meer zo miserabel uitzien als dat je bent, je bent in wezen helemaal niet zo miserabel als je er uit ziet- het is ellende plus serieusheid die je er zo miserabel doen uitzien. Nee, gewoon ellende plus gelach, en dan zul je er niet meer zo miserabel uitzien!

Hee, kijk nou eens om je heen, kijk!

Hee, kijk nou eens om je heen, kijk naar het leven en probeer eens de komische kant van de dingen te zien. Iedere gebeurtenis die plaatsvindt heeft haar eigen komische kant, een gevoel voor humor is alles wat je nodig hebt. kijk! Geen enkele religie of staatsvorm heeft ooit gevoel voor humor erkent als een fundamentele kwaliteit van een goed mens, een moreel mens, een religieus mens. En je hoeft er niet eens goed naar te zoeken, probeer het te zien, en overal…

Kans niet missen

Het is bijna zover dat die serieusheid in onze botten is komen te zitten, in ons bloed, de genen. Ja, je zal een heel klein beetje je best moeten doen om van die serieusheid af te komen, je zal een klein beetje moeite moeten doen om die ernstigheid van je af te schudden, en je moet een beetje gaan opletten waar je iets lachwekkends kan zien, mis de kans niet. Overal zijn er mensen die uitglijden over een bananenschil, alleen niemand kijkt naar ze. Dat vinden we trouwens zeer onbeleefd. Maar dat is het niet, want ‘only bananas slip on banana peels’.

Een fantastisch medicijn, lachen om jezelf

Gelach heeft veel leerervaring nodig en gelach is een fantastisch medicijn dat veel van je spanningen, angsten, zorgen kan genezen; de hele energie kan gaan stromen in een lach en het is helemaal niet nodig dat er een aanleiding moet zijn of een oorzaak. laughter. Zelfs als je gewoon in je kamer zit, doe de deuren dicht en heb een uurtje met simpel gelach. Lach om je zelf. Maar leer om te lachen.

Het enige probleem was die ene meneer

In een appartementencomplex in Beverwijk waren de bewoners verbaasd over één ding. Alle stellen daar maakte ruzie, gooiden met kussens, smeten met van alles, gebroken kopjes en schotels, naar elkaar schreeuwen, mensen die hun partner sloegen, mannen die schreeuwden, vrouwen die gilden. Het enige probleem was die ene meneer.

Waarom lach jij terwijl iedereen ruzie maakt?

Vanuit zijn flat, hoorden ze nooit iemand ruzie maken, in tegendeel, ze hoorden daar altijd gelach. Dus ze kregen dat heerschap te pakken toen hij terugkwam van de markt en zeiden tegen hem: ” Vertel ons eerst wat het geheim is- waarom lach jij terwijl iedereen ruzie maakt?” Deze knaap zei toen: “Wat er gebeurt is, dat zij met spullen naar mij gooit. Als ze misgooit, dan lach ik; en als ze mij raakt dan lacht zij. ” Serieusheid is een zonde.

Immense schoonheid en lichtheid

Gelach is van een immense schoonheid, een lichtheid. Het zal lichtheid naar je toe brengen en het zal je vleugels geven om mee te vliegen. En het leven biedt eindeloos veel mogelijkheden, als je er een klein beetje gevoelig voor bent en kansen creëert voor andere mensen om te lachen.

Lachen zou eigenlijk een van de meest gewaardeerde, gekoesterde menselijke kwaliteiten moeten zijn omdat alleen mensen kunnen lachen. Omdat het menselijk is, moet het wel van de hoogste orde zijn. Gelach onderdrukken is het stukmaken van een menselijke kwaliteit.

Ferdi Lancee ~ Als ze lacht ( dan lacht ze echt)

Liedje geschreven door Caroline Bogman, gezongen notabene door haar eigen geliefde, Ferdi Lancee, die zingt:

Ze heeft gelijk als ze soms boos is, als er weer wat met me loos is en ik weer nieuwe plannen maak, woh, waarvan ik straks toch niets meer weet, alleen maar zeg dat het me spijt, de laatste tijd gebeurt dat vaak. Alhoewel ze soms harde dingen zegt; als ze lacht dan lacht ze echt woh, als ze lacht dan lacht ze echt 

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer