WIJK AAN ZEE – In de studio van het Badgastenkerkje namen wij onze versie op van het Golden Earring nummer God Bless The Day (1969). Zang: JP, Mariëtte, Merei, Saskia, Ronald, Peter, Christiaan, Ab, Henk, muziekinstrumenten: JP

Wijk aan Zeeërs zingen Golden Earring

On the Double ~Als de sodebliksem

JP van der Meij van het Badgastenkerkje die de opname produceerde:

De dubbel LP met de titel On the Double (vertaling: als de sodebliksem) waar dit liedje vanaf komt was de eerste langspeelplaat die ik als jochie kreeg. Op de prijssticker van Molenaar Muziek stond: 21 gulden, een enorm bedrag in mijn beleving. Het was een dubbel LP die als je de hoes openvouwde twee blote vrouwenborsten in beeld bracht waarop de songtietels waren afgedrukt. Er staan songs op waarvan je je kunt afvragen hoe het mogelijk is dat die gasten van de Earring toen amper twintig, ze hebben kunnen maken: Time is a book, The Grand Piano, Just a little bit of peace in my heart. Songs met diepte.

Earring in Wijk aan Zee

Zo rond 1973 heeft de Golden Earring een keer opgetreden in de Sporthal/Dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee. Na de soundcheck liep ik daar naar binnen en zag de mannen lekker onderuitgezakt in de foyer zitten en de beheerder Aad Durge die zuinig was op de spullen van het toen nageltje nieuwe dorpshuis riep net op dat moment naar de mannen: hee, niet met je laarzen op de stoelen! Ik was nog niet op een leeftijd om bij het concert te mogen maar bij het geopende raam van mijn slaapkamer (honderd meter van de Moriaan) heb ik iedere noot van het optreden prima kunnen horen.

Radar Love

De Earring speelde toen met Quadrafonie een soort voorloper van Dolby surround met 4 geluidstorens, in elke hoek van de zaal één.
Ik spijbelde veel dat jaar, zat in die herfst zolang als mijn schooldag behoorde te duren in de duinen of in het park met een goed boek en luisterde met een klein transistorradiootje naar radio Veronica. Ik genoot van Radar Love en kan nu nog precies de bosrand aanwijzen waar ik was toen ik het nummer voor het eerst hoorde.

Jury George

Toen ik eind jaren 80 samen met een aantal IJmondse rockmuzikanten een nummertje van Prince opnam en instuurde voor de ‘VPRO Prince-cover-contest’ koos George Kooymans die jureerde, koos onze uitvoering van Jack U Off als zijn favoriet. Hij noemde het -en dat zagen wij echt als compliment: ‘een professionele puinhoop’.

Gesprekje met Barry Hay

Later (+/- 1993 ) heb ik Barry Hay een keer ontmoet toen ik optrad in een tv programma dat hij presenteerde. Ik vertelde hem dat ik die oude plaat On the Double van hen nog steeds zo te gek vindt en vroeg of hij zich nog iets van de opnames kon herinneren, hoe kregen ze die vibe, die sound? Hij zei: “Gewoon een goeie microfoon neerzetten en spelen!”

En zoiets hebben wij nu ook geprobeerd.

Niet in de weg gaan lopen van de muziek, het laten gebeuren eigenlijk.

God Bless Golden Earring.