‘In onze slachtoffercultuur is de grootste troef: ‘ik ben beledigd’, de drempel om beledigd te worden wordt steeds lager.’ (De Groene Amsterdammer)
‘Kamerleden zijn gemiddeld twee keer per dag ‘geschokt’. (telling AD)
‘Pijn is een van de dingen die ons maakt tot wie we zijn, als je dat kwijtraakt raak je jezelf kwijt, I don’t want my pain taken away, I need my pain!’ (William Shatner
)
Bijna iedereen heeft een gevoelige plek, misschien is overgevoelig een betere benaming. Een bepaalde situatie, een persoon, een opmerking, een trigger, waar je nogal automatisch op kunt reageren, bijvoorbeeld met boosheid, met nachtmerries, met hunkeren of met verdriet.

Je gevoelige plek neem je overal mee naartoe

En je gevoelige plek, daar loop je mee rond, die draag je met je mee. Die plek, die wond die draag je met je ego. Wat het ego betreft is je hele wezen één grote gevoelige plek. En je zeult ermee in het rond. Overal neem je het mee naartoe.

Niemand heeft interesse om jou nou te kwetsen, niemand is er daadwerkelijk op uit om je pijn te doen, iedereen is vooral druk met het bewaken van zijn of haar eigen gevoelige plek. Maar toch gebeurt het, want jij bent er klaar voor. Je bent er de hele tijd klaar voor, niet waar? Helemaal paraat, om gekwetst te worden, gewoon wachtend op het moment.

Heel, geheeld, heilig

Het is onmogelijk om een Tao-mens te raken. Dat kan niet.

Waarom niet?

Omdat er niemand is om te raken. Er is geen zere plek, geen wond. Zo iemand is gezond, geheeld, heel. Het woord heel is prachtig, het woord helen komt van het woord geheel. En het woord heilig komt ook van geheel. Een Tao-mens is heel, geheeld, heilig.

Hoe minder hoofd des te meer je zere plek zal helen

Je kan je bewust zijn van je gevoelige plek. Ga die niet helpen om te groeien, laat die niet groter worden, laat het helen, zorg dat het heelt. En het zal alleen maar helen wanneer jij naar de oorzaak toe gaat, naar de oorsprong. Hoe minder hoofd, des te meer je zere plek helen zal. Leef een hoofdloos leven. Leef zonder hoofd. Datgene waar we het meest trots op zijn veroorzaakt de problemen. Datgene wat de problemen wil oplossen veroorzaakt de problemen, zolang het inzicht er niet is, zolang het gefragmenteerd is en niet heel. Beweeg door het leven als een totaal wezen en accepteer dingen.

Alleen maar voor vierentwintig uur

Wanneer je leeft in totale aanvaarding is dat het einde van alle dramatologie in je leven. Alleen maar voor vierentwintig uur… probeer het – totale aanvaarding, wat er ook gebeurt. Iemand beledigt je, accepteer het; reageer niet, en kijk wat er gebeurt. Plotseling zal er een energie in je opkomen die je nooit eerder hebt gevoeld.

Blown Away ~ Cover Baker family

Liedje gecomponeerd door Tom Petty en Jeff Lynne, gespeeld door de Baker family.

So let it rain, or let the sun shine down on me, I feel no pain, now that your here it’s all the same, you are the one, I should have known, I’m blown away, like a boat out on the ocean, blown away like a storm in the night, I’m blown away

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer