WIJK AAN ZEE / BEVERWIJK- Vanuit de Grote Kerk in Beverwijk kwam de vraag of wij iets konden doen met een liedje uit het jaar 1603 ter gelegenheid van de Coornhert-dag 2022 in de Grote Kerk op 29 oktober.

Zang en gitaar: André Uitgeest, zang en gitaar: Ab Winkel, zang en overige instrumenten: Jan Paul van der Meij, in het Badgastenkerkje Wijk aan Zee. Bewerking van de tekst en melodie: Ab Winkel.

Van het kind

Hoe de wereld zich niet laat beteugelen door wetenschap en liefde

De Coornhertlezing in de Grote Kerk op zaterdag 29 oktober 2022 wordt verricht door de initiatiefgroep ‘Red de Zon’. Deze groep heeft met succes voor elkaar gekregen dat het Dorpscafé in Wijk aan Zee een nieuwe toekomst krijgt. De lezing wordt gehouden om 15.00 uur in de Grote Kerk in Beverwijk, entree vrij. In de 16e eeuw heeft ons volk de koning van Spanje afgezworen omdat wij vonden dat de koning er niet voor ons was maar dat de koning dacht dat het volk er voor hem was. In het afgelopen jaar heeft de groep ‘Red de Zon’ ervaren dat het financiële systeem van banken die een monopolie hebben op de uitgifte van hypotheken dat deze banken meer met zichzelf bezig zijn dan met het supporten en ondersteunen van sociaal maatschappelijke initiatieven/ behoeften.

In 1550 maakte Coornhert gravures (spotprenten) naar ontwerp van Maarten van Heemskerck met de titel: “Hoe de wereld zich niet laat beteugelen door wetenschap en liefde’. Op de eerste prent zijn wetenschap en liefde nog optimistisch hoe zij de wereld in bedwang kunnen houden. Op de vierde ets storten wereld, liefde en wetenschap samen  de afgrond in.
Tentoonstelling politieke prenten in de Grote Kerk Beverwijk

Elck verlangde boven alle dinghen na die soete vryheydt, om alles te moghen lesen ende proeven ende tgoede te behouden.

Iedereen verlangde bovenal naar de zoete vrijheid om alles te kunnen lezen en te onderzoeken en het goede te behouden.

dirck volkertsz. Coornhert (1522-1590)

Aanverwante artikelen op deze website: