Religie en politiek is voor mensen die bang zijn voor de hel. Spiritualiteit is voor mensen die daar geweest zijn. Is mediteren zweverig? Zoals huizenprijzen, rentetarieven, beurskoersen? Is mediteren zweverig zoals ruimtevaart of zoals met een vliegtuig de lucht in gaan? Is mediteren zweverig zoals voortschrijdend inzicht?

Meditatie-oefeningen laten je niet wegzweven naar verre exotische oorden, ze sluiten juist aan op basisfuncties zoals onze ademhaling, het ruiken en het gehoor. Meditatie-oefeningen maken je opmerkzaam voor wat je bent, voor wat er is, de realiteit, het heden en dat wat er zich nu aandient.

De aard van de wereld en alles waar je je aan vast kunt klampen is zweverig

Het niet-bestaan van de echte wereld

Huiverig zijn voor zweverigheid is hetzelfde als huiverig zijn voor jezelf. Volgens de NASA en André Kuipers én het NOS journaal ‘hangt’ of zweeft de wereld waarop wij leven in ruimte. Zonder aan een touw te hangen en zonder een steunpunt. De aard van de wereld en alles waar je je aan vast kunt klampen is zweverig. Als iemand je zegt: “maar ik ben niet zweverig”, sta die persoon dan bij, bijvoorbeeld door hem of haar hieraan te herinneren.

Je staat met beide voeten stevig op zwevende bodem

Meditatie haalt je even uit de automatische piloot. Maakt je even los van de instinctieve, aangeleerde en grotendeels onderbewuste programma’s die volgens de laatste stand van de wetenschap ongeveer 95% van ons gedrag bepalen. Hoogleraar Economische psychologie Fred van Raaij op NPO radio 1: “het menselijk gedrag gebeurt voor 95% onbewust”

“Religie is voor mensen die bang zijn voor de hel.
Spiritualiteit is voor mensen die daar geweest zijn”.

David Bowie

Spaceman – Harry Nilsson

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer