Liedje van The George Baker Selection uit 1974 opnieuw opgenomen in het Badgastenkerkje in november 2021. JP van der Meij: zang en alle instrumenten behalve de lage bastonen, die worden gespeeld door Wout Folmer en de meerstemmige koorzang is van Saskia Dommisse die in dit liedje af en toe zelfs de hoge D weet te raken.

Verdwaasde vogeltjes op straat rusten uit op zijn hand en vliegen weer uit

Ronald van Tunen met één van de door hem geholpen vogeltjes.

WIJK AAN ZEE – Het toeval brengt steeds weer nieuwe verrassing. Wijk aan Zeeër Ronald van Tunen trof recentelijk meerdere keren op diverse plekken in het dorp verdwaasde vogeltjes aan, midden op straat. Net zoals mensen knallen vogeltjes ook weleens tegen een onzichtbare ruit aan of ze zijn misschien zo moe van het alsmaar alert zijn dat zij dat eventjes niet meer zijn.

Het vogeltje op de foto lag aanvankelijk op de weg in een omgeving met katten en verkeer, waar Ronald zich bekommerde om het diertje dat rustig op zijn hand kwam zitten, terwijl Ronald zich afvroeg; wat nu? Maar even later na het nemen van een paar foto’s was dit vogeltje – net als het andere vogeltje dat hij al eerder had geholpen – genoeg uitgerust om weer uit te vliegen.

George Baker Selection

De George Baker Selection was een Nederlandse popgroep die in 1967 in de Zaanstreek werd opgericht als Soul Invention. Iets later werd dat veranderd in George Baker Selection. De groep bestond uit Hans Bouwens (“George Baker“, gitaar en leadzang), George Thé (gitaar), Jan Hop (drums), Jacques Greuter (orgel), Henk Kramer (saxofoon) en Martin Schoen (basgitaar). In 1974 werd de groep uitgebreid met zangeres Lida Bond/Bont.

Fly Away Little Paraquayo kwam in mei 1974 in de Top 40 waar het 14 weken vertoefde met als hoogste positie nummer 3.

Making of

Producer JP van der Meij: ” Eén van de eerste vinyl singeltjes die ik kreeg was Dear Ann van de George Baker selection. Hun muziek uit die periode was een soort mengeling van pop en folk. George Baker maakte gewoon zijn eigen stijl volksmuziek met veel akoestische instrumenten zoals akkordeon, blokfluit, mandoline, viool.

Tijdens de opname sessies de afgelopen week heb ik weleens geroepen dat Fly Away eigenlijk verwijzingen heeft naar diverse soorten volksmuziek. Zuidamerikaans: de gitaar/mandoline en het ritme. Tirol: de melodieën van de het dameskoor. En het ‘steenkolen Engels’ dat naar mijn idee authentiek Hollands is. Een unieke combinatie van stijlen en invloeden die werkt als een speer.

Traporgel

Het valt misschien niet meteen op als je het liedje luistert maar heel hard in de geluidsmix van Fly Away Little Paraquayo zit een harmonium oftewel traporgel. Dit is een instrument dat werkt op lucht die je tijdens het spelen pompt met twee voetpedalen. Dit harmonium klinkt eigenlijk het hele nummer door. Nu heb ik een jaar of 10 terug voor een paar tientjes een oud harmonium gekocht in een tweede hands winkel in Heemskerk. Dat orgel staat al die jaren voor de sier sfeer te geven in de studio maar had nog nooit geklonken in een opname. Wat een ontdekking die sound. Daar gaan we echt meer mee doen. Het luchtorgel hoor je het duidelijkst in de laatste 2-3 seconden van het liedje. Mocht ooit de elektrische stroom eens uitvallen en je wilt toch wat muziek horen dan kun je komen orgelen in het Badgastenkerkje.

Aanverwante artikelen op deze website

Ego